9/1/14

Ευρωβουλευτές εξετάζουν στην Κύπρο τον ρόλο της Τρόικας

Αρχίζει σήμερα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Οικονομικής-Νομισματικής Επιτροπής
Στην Κύπρο θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Ευρωβουλής, η οποία εξετάζει το ρόλο της Τρόικας στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έρευνα της αντιπροσωπείας στην Κύπρο αποτελεί κομμάτι του γενικότερου ελέγχου που επιχειρεί να ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρω από τις συνθήκες και τις αποφάσεις που οδήγησαν στη συνομολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής της Τρόικας με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η πρωτοφανής και καινοτόμα, αν μη τι άλλο, προσπάθεια δρομολογήθηκε από την έκθεση που κατέθεσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Othmar Karas η οποία εμπλουτισμένη πλέον από τα πορίσματα που θα προκύψουν κατά την περιοδεία στις προαναφερθέντες χώρες θα παρουσιαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται.
Αναφερόμενος στο θέμα ο ίδιος ο εισηγητής τόνισε ότι θέλει να θέσει στο επίκεντρο της έρευνας τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της Τρόικας και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της.
Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τέσσερις Ευρωβουλευτές -τον Αυστριακό Αντιπρόεδρο του ΕΚ Othmar Karas (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), τον Γάλλο Liêm Hoang Ngoc (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), τον Φιλανδό Nils Torvalds (Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες), τον Γερμανό Jurgen Klute (Ενωτική Αριστερά)- θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού.
Οι Ευρωβουλευτές θα έχουν επίσης συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και Βάσο Σιαρλή, τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία καθώς και Κύπριους οικονομολόγους, εκπροσώπους του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα αλλά και πρώην καταθέτες και μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
Η αντιπροσωπεία έχει ήδη πραγματοποιήσει τις ανάλογες επαφές στη Λισαβόνα ενώ μετά τη Λευκωσία θα ακολουθήσουν επισκέψεις στην Αθήνα και το Δουβλίνο. Ως στόχος έχει τεθεί το διερευνητικό έργο να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
Εν τω μεταξύ έχει προγραμματισθεί ακρόαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου, ακρόαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στις 14 Ιανουαρίου, αλλά και ακρόαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στις 15 Ιανουαρίου 2014.
Στην έκθεση που έχει ήδη κατατεθεί γίνεται λόγος για εξέταση της νομικής βάσης της λειτουργίας της Τρόικας, για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων γύρω από τα οικονομικά προγράμματα αλλά και για τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Τρόικας.
Έχουν επίσης ήδη αποσταλεί ερωτηματολόγια σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η αντιπροσωπεία θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στις 14.30 στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.