9/1/14

"Σύννεφα" πάνω από τον Καύκασο

Του Thomas de Waal
Παραφράζοντας τον Τολστόι, «όλες ο δημοκρατίες είναι όμοιες, ενώ όλα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα είναι δυσαρεστημένα με τον δικό τους τρόπο».

Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κοιτάζοντας μπροστά στο 2014 για την περιοχή της Ευρασίας.

Αυτό το έτος θα είναι «ήσυχο» σε ό,τι αφορά εκλογικές διαδικασίες, καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένες σημαντικές εκλογές στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Ιράν ή την Ουκρανία. Η Τουρκία είναι η μεγάλη εξαίρεση, καθώς είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τοπικές εκλογές το Μάρτιο και προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός Recep TAyyip Erdogan, δεν μπορεί να υπηρετήσει νέα θητεία ως πρωθυπουργός, και αναμένεται να είναι υποψήφιος για τη λιγότερο ισχυρή θέση του προέδρου.

Ο Erdogan αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Μια σειρά καταγγελιών για διαφθορά έχει πλήξει βασικά μέλη της κυβέρνησής του και έχει συγκρουστεί με έναν πρώην σημαντικό σύμμαχο και προστάτη, τον Ισλαμιστή στοχαστή Fetullah Gulen. Η ιστορίά της χρονιάς στην Τουρκία θα είναι το εάν και πώς, ένας άνθρωπος που κυνηγούσε την χωρίς έλεγχο εξουσία, θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

Ωστόσο η Τουρκία έχει τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι οι θυελλώδεις καιρικές συνθήκες της είναι ήδη ορατές. Πρόκειται για μια πολιτική μάχη και κανένας δεν αναμένει μαζική βία ή στρατιωτικό πραξικόπημα.

Όλο και περισσότερο, η Γεωργία περνάει στην κατηγορία της Τουρκίας. Το παιχνίδι είναι σκληρό, αλλά έχει κανόνες. Τα κακά νέα στο τέλος του 2013 ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να συνεχίζει να διώκει μέλη της πρώην κυβέρνησης. Τα καλά νέα είναι πως όταν προέκυψε ότι ο νέος γενικός εισαγγελέας, Otar Partskhaladze είχε ποινικό μητρώο (που χρονολογείται από τη Γερμανία το 2001), οι δημοκρατικές πιέσεις λειτούργησαν και ο ίδιος παραιτήθηκε.

Οι χώρες στην περιοχή που προκαλούν περισσότερη ανησυχία δεν είναι αυτές με άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά οι φαινομενικά ήρεμες, όπου υπάρχει κίνδυνος ενός τυφώνα. Η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Οι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν είναι σίγουρα.

Το Αζερμπαϊτζάν ακόμη περιμένει την μετεκλογική «απόψυξη», τώρα που ο πρόεδρος Ilham Aliyev έχει επανεκλεγεί και η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ έχει τελειώσει με την Τουρκία. Αλλά η τάση μέχρι στιγμής βρίσκεται στην άλλη κατεύθυνση. Στις 16 Δεκεμβρίου, σε ένα δυσοίωνο σημάδι, ο Anar Mammadi, επικεφαλής του Election Monitoring and Democracy Studies Center (EMDS), έναν κορυφαίο ανεξάρτητο όμιλο παρακολούθησης των εκλογών στο Αζερμπαϊτζάν, συνελήφθη.

Η Αρμενία είναι μια δημοκρατία αλλά όλο και περισσότεροι από τους πολίτες της αισθάνονται ότι έχουν αποκλειστεί. Ένα πρόσφατο κείμενο κατέληγε ότι η απόφαση του προέδρου Serzh Sargsyan να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση του Putin, παρακινήθηκε κυρίως από την επιθυμία του να παρατείνει την εξουσία του και μετά από τη δεύτερη θητεία που λήγει το 2018. Το Δεκέμβριο, η απόφαση να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο των αποθεμάτων αερίου της χώρας στους Ρώσους, προκάλεσε μικρές διαμαρτυρίες. Εδώ, όπως και στο Αζερμπαϊτζάν, εάν ξεσπάσει μια κρίση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς μια οργισμένη αντιπολίτευση έρχεται αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κρατηθεί στην εξουσία.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=54118
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1936381


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Ειληκρινά ξεχάστηκα, αλλα ποτέ δεν είναι αργά:
    Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους συντελεστές του παρώντος blog, (καθώς και στους σχολιαστές), να χαίρεστε τις οικογένειες σας, υγεία και ευημερία.
    Νά΄στε καλά και να μας ενημερώνετε για να "βλέπουμε" τι γίνεται στην Τουρκία, το Κουρδιστάν, στην Θράκη, και στον Ποντιακό Ελληνισμό (και οχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.