9/1/14

Η επίσημη επιστολή Αναστασιάδη στον Μπαν Κι Μουν

Την απογοήτευση του, αλλά παράλληλα και τη βούληση του να εργαστεί ώστε παρά το ναυάγιο να οδηγηθούμε σε ουσιαστικό διάλογο για το κυπριακό εκφράζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Στην τρισέλιδη επιστολή με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2014, την οποία εξασφάλισε το SigmaLive, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προτείνει τη γρήγορη υιοθέτηση ενός σύντομου κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα περιέχει τις βασικές αρχές, σε συνδυασμό με ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία κατά την άποψη του θα δημιουργήσουν το κλίμα για ένα πιο αποτελεσματικό διάλογο προκειμένου να οι δύο πλευρές να μπουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι αποσύρει την προηγούμενη πρόταση του.
Αυτούσια η επιστολή του Προέδρου σε ελεύθερη μετάφραση
Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα, στις 27 Δεκεμβρίου, μέσω του γραφείου του Ειδικού σας Συμβούλου, στην Κύπρο, ότι η τ/κ πλευρά έχει απορρίψει το πρόσφατο κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, που κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου, οι διατάξεις του οποίου ήταν προς όφελος καί των δύο πλευρών και σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούσαν τη μια κοινότητα έναντι της άλλης.

Εγώ, προσωπικά, προχώρησα αρκετά, προσπαθώντας να δημιουργήσω εκείνες τις συνθήκες, που θα επέτρεπαν να τεθεί σ’ εφαρμογή μια αποτελεσματική και γόνιμη διαδικασία, εξαλείφοντας τις ατέλειες των παλαιότερων προσπαθειών και την ενοχλητική επανάληψη άγονων γύρων ατελείωτων συνομιλιών. Από την αρχή, πεποίθησή μου ήταν ότι για την πραγματοποίηση ουσιαστικών συνομιλιών, πρέπει να υπάρξει απόλυτη καθαρότητα για δύο πράγματα: τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και τη βάση της διευθέτησης.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία, πρέπει ν’ αγωνιστούμε για μια προσέγγιση, που δεν κατακερματίζει τεχνητά ή απομονώνει τις διαφορετικές συνιστώσες του Κυπριακού, οι οποίες, μάλιστα, πρέπει να συζητηθούν αλληλένδετα, δηλαδή σε συνάρτηση με τη συνυφασμένη σχέση του ενός με το άλλο.

Αναφορικά με τη λύση/διευθέτηση, πρέπει να εμμείνουμε στη βάση της διευθέτησης, η οποία έχει διατυπωθεί καθαρά σε μια πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κύπρος. Η διαπιστωθείσα κοινή πεποίθηση όλων των Κυπρίων ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην ΕΕ καθιστά αυτή τη διάσταση ως την πιο σημαντική δυναμική στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η όποια παρέκκλιση από τα προαναφερθέντα, θα μας οδηγήσει σ’ επικίνδυνη καμπή, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του κυπριακού λαού, την προοπτική μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων και τη λαχτάρα τους να ζήσουν σε μια φυσιολογική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή είναι η βάση, την οποία η διευθέτηση θα πρέπει να διασφαλίσει.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες οι προτάσεις, που έχω υποβάλει είναι αυστηρά ευθυγραμμισμένες με τη βάση του να επιτευχθεί μια λύση καθορισμένη από μια σειρά Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, που έχουν υπογραφτεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι, σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση ενός κοινού ανακοινωθέντος, έχω επιδείξει καλή θέληση και ανοικτό μυαλό, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις θεμιτές ανησυχίες, δυστυχώς, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια συνεχή προσπάθεια διάβρωσης της βάσης της λύσης, που πρέπει να επιτευχθεί και με την προβολή της έννοιας χωριστών κυρίαρχων κρατών.

Εάν η διαδικασία θα έχει την όποια πιθανότητα επιτυχίας, τότε οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να μεταβάλλονται συνεχώς. Πρέπει να ξεκινήσει με μια βασική κοινή αντίληψη για το που θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε εκεί. Για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για ασάφειες ή «δημιουργική σκέψη» γύρω από την έννοια της κυριαρχίας οι οποίες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες τόσο με το διεθνές όσο και με το συνταγματικό δίκαιο καθώς και με αριθμό Ψηφισμάτων του Συμβουλίου. Η Κυριαρχία έχει πρόσφατα επαναβεβαιωθεί το 2010 από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ως μία και αδιαίρετη και περιλαμβάνεται στο σχετικό έγγραφο του 2008-2012 το οποίο ετοιμάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι η κατάθεση του απορριφθέντος εγγράφου της 18ης Δεκεμβρίου 2013, ήταν μια απτή απόδειξη της βούλησης μου για επανέναρξη ενός ουσιαστικού γύρου διαπραγματεύσεων παρόλες τις σοβαρές ανησυχίες και ισχυρές επιφυλάξεις που εγείρει η πλειοψηφία των ηγετών των πολιτικών κομμάτων αλλά και του πολιτικού κόστους.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, αναμένω ότι θα πειστώ ότι η επανένωση της Κύπρου είναι αυτό που όλοι επιζητούμε. Μπορώ να εξηγήσω την απόρριψη της τελευταίας μου πρότασης και των δύσκολων συμβιβασμών που έχω κάνει, με την απουσία οράματος για επανένωση από την πλευρά των συνομιλητών μας.

Το ερώτημα που φυσιολογικά εγείρεται τώρα, υπό το φως του αδιεξόδου που μας οδηγεί τη τουρκική προσέγγιση, είναι τι θα πράξουμε στη συνέχεια.

Από αυτή την άποψη μια ταχεία έγκριση ενός σημαντικού, απλού και μικρότερου σε έκταση κοινού ανακοινωθέντος, μπορεί να είναι η απάντηση. Μια τέτοια διακήρυξη, θα πρέπει να περιέχει τρία βασικά στοιχεία: Ξεκάθαρη αναφορά στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251 (1999), το οποίο αναφέρεται πλήρως στη βάση της διευθέτησης για το κυπριακό πρόβλημα και επεκτείνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το κράτος της Κύπρου θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια (Β) Ξεκάθαρη αναφορά στην ιδιότητα μέλους της ΕΕ και στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων (Γ) ξεκάθαρα να υπογραμμίζεται η μεθοδολογία όπως αναφέρεται πιο πάνω. Μια τέτοια σύντομη διακήρυξη θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει να έχουμε μια πρώτη επίσημη συνάντηση των ηγετών, που θα αποτελέσει ορόσημο για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Επιπλέον θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία, για να ανακαλέσω την πρόταση μου, την οποία κατέθεσα σε σας με επιστολή μου στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 και να το αντικαταστήσω με ένα Πακέτο Μέτρων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ταυτισμένα με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 2114 της 30ης Ιουλίου 2013, το οποίο ζητεί την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προσβλέπει σε συμφωνία και εφαρμογή περαιτέρω τέτοιων μέτρων. Η θέση μου είναι ότι η εφαρμογή του πακέτου προτάσεων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός σύντομου Κοινού Ανακοινωθέντος όπως το περιέγραψα πιο πάνω, το θα μας επιτρέψει να σπάσουμε το αδιέξοδο και να μπούμε σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για αποτελεσματικές συνομιλίες, όπως και ένα μομέντουμ για διαπραγματευτική διαδικασία.

Το όραμα μου είναι μια επανενωμένη Κύπρος, ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής η οποία θα σέβεται τις βασικές αρχές ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Κυπρίων να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διευθέτηση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους ή να την υπονομεύσει, ούτε να προκρίνει τη διάλυση του, έχοντας βλέψεις για προώθηση αποσχιστικών ενεργειών ή προσπαθειών για επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης της οντότητας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Καταλήγοντας θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση μου στις καλές σας υπηρεσίες Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μοναδικός σκοπός σας όπως και ο σκοπός του Ειδικού Συμβούλου σας Αλεξάντερ Ντάουνερ και των αντιπροσώπων σας, δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση των Αρχών του ΟΗΕ και η εφαρμογή όλων αυτών των αρχών και ψηφισμάτων, χωρίς να παραβιάζουν τις αξίες τις οποίες είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Δεν είναι αρκετό να αναζητούν ένα ισοζυγισμένο συμβιβασμό. Πρέπει όλοι να διαβεβαιώσουμε ότι η διευθέτηση θα είναι βιώσιμη και θα αντέχει στο χρόνο, και παράλληλα τα εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες για τη σύσταση των οποίων η διεθνής κοινότητα εργάστηκε σκληρά.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση και το σεβασμό μου.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.