30/1/14

Ο Βενιζέλος «ενοχλεί» τα γερμανικά ΜΜΕ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Την έντονη αντίδραση των γερμανικών ΜΜΕ προκάλεσε η ομιλία του Ευ. Βενιζέλου την Τρίτη σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.
Το περιoδικό Focus δημοσίευσε χθες άρθρο υπό τον τίτλο «Η Αθήνα υποδαυλίζει τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας», το οποίο υπαινίσσεται ότι η Ελλάδα ενοχλείται από τη γερμανική ισχύ και ότι ο κ. Βενιζέλος προέτρεψε τη Γαλλία να αποτελέσει ένα ισχυρότερο αντίβαρο στη γερμανική κυβέρνηση. Οπως αναφέρει το άρθρο, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε από το Παρίσι «να παίξει τον ρόλο του». Το περιοδικό δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ένα μέρος των Ελλήνων θεωρεί τη Γερμανία υπεύθυνη για την πολιτική λιτότητας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υποδέχθηκαν με έκπληξη το δημοσίευμα του Focus. Οπως σχολίαζαν, ο κ. Βενιζέλος δεν είπε τίποτε διαφορετικό από ό,τι λέει για το θέμα και στους Γερμανούς, ενώ προσέθεταν ότι ο κ. Βενιζέλος είπε τα ίδια και στον απερχόμενο Γερμανό πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολντ, στον οποίο παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα, χωρίς να υπάρξει αντίδραση.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί στις ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «δοκιμασία» για όλους ενόψει της κόπωσης των κοινωνιών από τις πολιτικές λιτότητας, «ενός μοντέλου μονόπλευρου, που κανοναρχείται κυρίως από τη Γερμανία». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος της Γαλλίας, γιατί οι εσωτερικές ισορροπίες στην Ε.Ε. είναι ισορροπίες στον άξονα Βερολίνο - Παρίσι» και υποστήριξε ότι «η εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη δεν συγκροτείται εάν η Γαλλία δεν παίξει έναν καθοριστικό ρόλο και αν δεν ανασυγκροτηθεί ο εσωτερικός ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων και δεν λειτουργήσει πραγματικά ο άξονας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι».

http://www.kathimerini.gr/751196/article/epikairothta/politikh/o-venizelos-enoxlei-ta-germanika-mme

1 σχόλιο:

  1. Είναι δυνατόν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος να συνομιλεί με το focus στη Γερμανία σε επίσημο επίπεδο? Δηλαδή απαντάει tο ΥΠΕΞ στην Κυρα Κατίνα της Γερμανίας? Τόσο χαμένοι είναι εκεί μέσα όλοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.