8/1/14

Υπερσύγχρονα αποβατικά παραγγέλνει η Τουρκία

Επελέγη πρόταση των ισπανικών ναυπηγείων Navantia
Μακέτα που απεικονίζει το νέο αποβατικό - μίνι αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο, που η Αγκυρα επιθυμεί να αποκτήσει σε συνεργασία με ισπανικά ναυπηγεία
ΑΓΚΥΡΑ
Μετά από καθυστέρηση ετών, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας ανακοίνωσε την επιλογή του ναυπηγείου Sedef Gemi İnşaati A.Ş., ως αναδόχου του διαγωνισμού για το «Πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης LHD» (Landing Platform Dock) για την κατασκευή ενός αποβατικού πλοίου αμφίβιας επίθεσης.

Η πρόταση που επελέγη από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι αυτή των ισπανικών ναυπηγείων Navantia η οποία στηρίζεται στο ισπανικό μινι-αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, οι διαπραγματεύσεις με το Sedef έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά σε περίπτωση μη συμφωνίας με τα ναυπηγεία, τότε η Τουρκία θα προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη δεύτερη επιλογή που είναι τα ναυπηγεία DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş., η σχεδίαση των οποίων βασίζεται στο κορεάτικο ελικοπτεροφόρο LHD κλάσεως Dokdo.

Μαζί με το πλοίο αμφίβιας επίθεσης LPD [που θα λειτουργεί κι ως μικρό αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο] θα κατασκευαστούν και τέσσερα αποβατικά σκάφη μεταφοράς οχημάτων LCM, δυο αποβατικά μεταφοράς προσωπικού LCVP καθώς και ένα μικρό σκάφος διοίκησης. Το τελικό πλάνο έχει ως στόχο το πλοίο αμφίβιας επίθεσης να μπορεί να φιλοξενεί δύναμη μέχρι 1.000 στρατιωτών και προσωπικού, οκτώ ελικοπτέρων, τριών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών), 13 τεθωρακισμένων και 81 εξοπλισμένων οχημάτων. Με το πλοίο αυτό θα γίνονται ασκήσεις αποβάσης στρατευμάτων των Τούρκων πεζοναυτών σε Μεσόγειο κι Εύξεινο Πόντο.

Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει, με τους πρώτους υπολογισμούς, τα 400 εκατομμύρια ευρώ, αν και μια ανώνυμη στρατιωτική πηγή της εφημερίδας ανέφερε στην Hurriyet πως το κόστος εύλογα θα ανέλθει και «μια τελική τιμή μεταξύ 700-800 εκατομμυρίων ευρώ θα ήταν απολύτως λογική».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.