8/1/14

Ο Νέστωρ Νικηφορίδης για Τρόικα-ΔΝΤ

Σχόλια-συμπεράσματα, αν αληθεύουν ΟΛΑ όσα λέγονται στο κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου, που έπεται των σχολίων: 
A) Η τρόϊκα εκπροσωπεί τους δανειστές και μόνο, και όχι την Ε.Ε. κατά το καταστάτικό της (που δεν αποκλείει την αλληλεγγύη, αν και  την  αποκλείουν, νομίζω ήδη ρητώς, οι συμφωνίες περί δημοσιονομικής πολιτικής της λεγομένης Ευρωζώνης, υποτίθεται χάριν του ευρώ) ούτε το ΔΝΤ κατά το καταστατικό του (ως διεθνές θεσμικό όργανο ενισχύσεως της οικονομίας χωρών ευρισκομένων σε δυσκολία, προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς οικονομική καταστροφή αυτών και του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντός τους).
Β) Η ειδική απόφαση για την ενθηλάκωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των μημονίων φαίνεται να ανφέρεται σε απόφαση όχι στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά σε απόφαση στο εξωτερικό και εκτέλεσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ήδη όργανο  ξένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων κατά την πραγματική του υπόσταση (δηλ. ως προς την ηγετική του ομάδα).
Γ) Άν η εκδίωξη της τρόϊκα είναι άλμα στο κενό, και αυτό δεν αποτελεί προπαγανδιστικό λόγο, τότε αυτό σημαίνει ότι διέξοδος προς οικονομική συνεργασία με Ρωσία ιδίως, ή ενδεχομένως με Κίνα, είναι  ήδη απαγορευμένη με συνενοήσεις των πολυεθνικών (ιδίως του πετρελαίου) μέσω  ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα. Αυτό έχουν καθήκον οι πολιτικοί μας να το κάνουν να αλλάξει, πάση θυσία ( αφού όμως μάθουν τί ανταλλάγματα έχουν να χάσουν οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι - πιθανώς οικονομικά, καί ιδίως στο χώρο του πετρελαίου - αν ενισχύσουν  οικονομικώς την Ελλάδα, οπότε για τους Ρώσους τυχόν πολιτικά οφέλη, χωρίς αναγκαία και ανατροπή των γεωπολιτκών ισορροπιών, μπορούν να υπερκεράσουν τα οποία οικονομικά τους έχουν ήδη προσφερθεί).
Δ) Η ἀμεση αποπομπή της τρόϊκα, τουλάχιστον συμβολικώς και νομικώς, με αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση στοιχειώδους  εθνικής πολιτικής από την Κυβέρνηση, ακόμη και στά μη οικονομικά θέματα, περαιτέρω δε, για την αποπομπή εν τέλει  της τρόϊκα ως υπαίτιας "ανεύθυνων οικονομικών επιλογών" (όπως και είναι). Δεν αρκεί η θεωρία ότι τα μνημόνια είναι συμφωνίες κυρίων χωρίς άμεση δεσμευτική ισχύ. Χρειάζεται μάλλον η κατεδάφιση της δεσμευτικότητας των μημονίων, αρχικά σημείο προς σημείο. Και τούτο δύνατια να γίνει  με επαναφορά της πλήρους Συνταγματικής νομιμότητας ως του πλέον σταθερού σημείου αναφοράς σε συνδυασμό προς το δημοκρατικό κεκτημένο του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και  με υποβάθμιση άρα της νομικής δεσμευτικότητας, μέχρι την  νομική απαξίωση, των αποφάσεων της Ευρωζώνης που δεν έχουν περάσει από κύρωση στην Βουλή με αυξημένη την πλειοψηφία λόγω εκχωρήσεως εθνικής κυριαρχίας
(Σημειωτέρον, για την Ευρωζώνη, όπου ευρίσκεται και ο σκληρός πυρήνας της εξοντωντικής δημοσιονομικής πολιτικής Μέρκελ-Σόϊμπλε , δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις δημοκρατικότητας κλπ  του άρθρου 28 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, ούτε πλέον σπουδαίοι λόγοι εθνικού συμφέροντος του άρθρου 28 παρ. 1 του Συντάγματος).
Ν.Ν.


“Aλμα στο κενό” η σκέψη για εκδίωξη της Τρόικα από την Ελλάδα προειδοποιεί η Ουάσιγκτον

January 4, 2014  ΔΝΤ, Ελλάδα,ΕΥΡΩΠΗ,ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η επιστροφή των κλιμακίων της Τρόικα στην Αθήνα δεν έχει καθοριστεί ακόμα, καθώς στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις Βρυξέλλες πρέπει να μελετήσουν τις τελικές απαντήσεις που ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα θέματα-κλειδιά, όπως είναι η επίλυση του χρηματοδοτικού κενού, που αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική πλευρά έχει διαρρεύσει ότι «έκλεισε» η επιστροφή του Πολ Τόμσεν και των υπολοίπων επικεφαλης της Τρόικα στις 15 Ιανουαρίου, μία πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστροφή της Τρόικα, όποτε και να συμβεί, θα είναι η τέταρτη χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα. Η βασική αυτή λεπτομέρεια δείχνει ότι οι διαφορές είναι σοβαρές αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές επιμένουν σκληρά στις θέσεις τους. Η διαπίστωση αυτή αφορά και κάποιες κινήσεις, που η Ουάσιγκτον «αισθάνεται» ότι κάνει η Αθήνα για να απαγκριστρωθεί από την Τρόικα. Οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «άλμα στο κενό»…
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός Ταμείου, το χρηματοδοτικό κενό αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, όχι για το ΔΝΤ, το οποίο, όμως, θα λειτουργήσει αυστηρά με βάση το Καταστατικό του χωρίς καμία παρέκκλιση αυτή τη φορά. Οπως είναι γνωστό η κάλυψη του ποσού που απαιτείται είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το Ταμείο ενημέρωσε την Αθήνα ότι το Δ.Σ. δεν πρόκειται να συγκλιθεί για να αποφασίσει για τις δόσεις ύψους 5,4 δις. ευρώ, εάν δεν έχει επιλυθεί το θέμα.
Το κενό για το 2014 υπολογίζεται στα 4,5 με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και το συνολικό κενό για τα δύο έτη (2014-15) πιστεύουν ότι θα φτάσει τα 13 με 14 δις. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 ότι θα καλύψουν το κενό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζει πιστά το Ελληνικό Πρόγραμμα, αν και στο ΔΝΤ και στις Βρυξέλλες εκφράζουν παράπονα ότι η υλοποίηση «νοσεί».
Οι πηγές πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση όποτε και αν αρχίσει θα είναι σκληρή, καθώς διατηρείται σε αρκετά θέματα η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Οι ίδιες πηγές, χωρίς να αμφισβητούν την πρόοδο που υποστηρίζει ότι έχει κάνει η κυβέρνηση, θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου. Οι πηγές θεωρούν επίσης σημαντικό το γεγονός ότι όταν οι αντιπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στη βάση τους τον Δεκέμβριο, δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για την πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνηση, όπως έπραξαν στις 21 Νοεμβρίου 2013.
Οι πηγές δήλωσαν στο «ΕτΚ», ότι οι δανειστές θα μελετήσουν τις ισοδύναμες προτάσεις του κ. Στουρνάρα για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και θα δώσουν τις απαντήσεις τους με την άφιξή τους στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αξιωματούχους του Ταμείου –και παρά το γεγονός ότι αρνούνται να τοποθετηθούν- δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και στις πληροφορίες ότι κινδυνεύει με κατάρρευση η κυβέρνηση συνεργασίας στην περίπτωση που επιχειρήσει να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα από το Κοινοβούλιο.
Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έγιναν συζητήσεις για το θέμα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς η ρευστή πολιτική κατάσταση είναι λογικό να απασχολεί την κ. Λαγκάρντ, την κ. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Σε μία εκ των συζητήσεων που έγιναν «έπεσε στο τραπέζι και πρόταση αποδοχής του Προγράμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσαν στο «ΕτΚ» οι πηγές εκτός Ταμείου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί στη συνέχεια καθώς η αποδοχή του Προγράμματος και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αίτημα που απαιτεί ειδική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.