1/1/14

Περι Λαϊκής Δεξιάς ...το ανάγνωσμα

Του Κώστα Πικραμένου
Τι είναι η Λαϊκή Δεξιά;
Προκειται για ιδεολογικό ρεύμα της ευρύτερης Δεξιάς που ασπάζεται μεν τις αρχές της Αστικής Δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας αλλά προασπίζει δε «συντηρητικές» αξίες όπως η Θρησκεία και η Παράδοση. Πάνω από όλα όμως η Λαϊκή Δεξιά θέτει την Πατρίδα και το Έθνος.
Ποιος εκφράζει σήμερα τη Λαική Δεξιά στην Ελλάδα; Ουδείς.
Το τμήμα του Ελληνικού Λαού που αυτοχαρακτηρίζεται ως λαϊκό δεξιό ήταν πάντοτε μειοψηφικό. Έχει όμως ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φιλελεύθερης δεξιάς – λαικής/λαικιστικής δεξιας και ακροδεξιάς.

Οι τρεις συνιστώσες

Ο φιλελεύθερος δεξιός θεωρεί την Αστική Δημοκρατια, τα ανθρωπινα δικαιώματα και την οικονομία της αγοράς ως τα «ιερά και όσια» της ιδεολογίας του. Έννοιες όπως Πατριδα, Θρησκεια, Οικογένεια, Έθνος αποτελούν συντηρητικές και παλαιομοδιτικές έννοιες για το φιλελεύθερο που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε Εθνικές Τραγωδίες (Μικρασιατική Καταστροφή, Κύπρος κλπ). Στην σημερινή Ελλάδα εκπρόσωποι της φιλελευθερης Δεξιάς είναι ο Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Βενιζέλος, το Σημιταριό, ο Μάνος, ο Μπουτάρης κλπ. Εν ολίγοις οι «συνεργάτες των Γερμανών» όπως λέει και ....ο Τράγκας!

Ο λαϊκος δεξιός αντιθέτως θεωρεί «ιερές και όσιες» έννοιες όπως Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, Έθνος ενώ σε θέματα οικονομίας είναι περισσότερο κρατιστής από το φιλελεύθερο δεξιό. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να απειλούν τη συνοχή της πλειονότητας του πληθυσμού και ο νοών νοείτο... Ενώ υπάρχουν προσωπικότητες που εκφράζουν τη Λαϊκή Δεξιά, εντός της Βουλής η παρουσία τους είναι ελλάσονα. Αντιθέτως είναι πολύ δραστήριοι στο Διαδίκτυο και την αρθρογραφία.

Μια συνιστώσα της Λαϊκής Δεξιας είναι η Λαϊκίστικη Δεξιά η οποία χαρακτηρίζεται από άκρατο βερμπαλισμό όπως «πρωτεύουσα του Ελληνισμού είναι η Βασιλεύουσα», «θα πάρουμε τη Πόλη και την Αγια Σοφιά», «πάλι με χρόνια και καιρούς...». Γνήσιος εκπρόσωπος της Λαϊκίστικης Δεξίας είναι ο Καρατζαφέρης και μέχρι πρότινος το πνευματικό του τέκνο ο Αδωνις. Οι λαϊκιστές δεξιοί έχουν επίσης και φιλοβασιλικές τάσεις (βλέπε Ψωμιάδης)

Ο ακροδεξιός ασπάζεται την οικονομία της αγοράς με ισχυρό Κράτος αλλά απορρίπτει έννοιες όπως Αστική Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Προτιμάει φασιστικά – ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτά του Μεσοπολέμου σε Ιταλία – Ισπανία - Ελλάδα και Γερμανία. Γνήσιοι εκπρόσωποι των νοσταλγών του Χίτλερ είναι η Χρυσή Αυγή και το Εθνικό Μέτωπο του Ζαφειρόπουλου (πρώην Νο2 του Μιχαλολιάκου).

Το κενό της λαϊκής δεξιάς

Πολύς λόγος γίνεται για το κενό που υπάρχει μεταξύ ΝΔ – ΧΑ και ουδείς μπορεί να το καλύψει. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλη συνιστώσα της λαϊκής δεξιάς που αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται ούτε από το Καμμένο ούτε απο άλλες πρωτοβουλίες αποστράτων ή διεγραμμένων της ΝΔ. Η πρόσφατη συνάντηση Στρατηγού Φραγκου – Στρατηγού Ανέμου (Πολύδωρας) προστίθεται στο μακρύ κατάλογο τέτοιων κινήσεων...

Για ποιο λόγο; Οι λαϊκοί δεξιοί έχουν αποστασιοποιηθεί από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μετά και την «προδοσία» Καρατζαφέρη (συγκυβέρνηση Παπαδήμου). Οι ένστολοι (εν ενεργεία/αποστρατεία) προτιμούν τη ψήφο στους Ναζί της ΧΑ ως ανάχωμα στις μελλοντικές περιστολές μισθών και συντάξεων. Αρκεί να διαβάσει κάποιος τα σχόλια στρατιωτικών σε ιστολόγια άμυνας για να καταλάβει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις τους. Οι λαϊκοί δεξιοί δεν εμπιστεύονται πλέον κανένα σχηματισμό που προσπαθεί να καλύψει το κενό μεταξύ ΝΔ και ΧΑ. Φοβούνται ότι θα την πατήσουν όπως με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Αρα η οποιαδήποτε πρωτοβουλία και μάλιστα από πρώην στελέχη της ΝΔ είναι αυτόματα καταδικασμένη. Την ίδια στιγμή κινήσεις αποστράτων δεν «περπατάνε» καθώς παρουσιάζονται ως συντεχνιακές αντιδράσεις και μόνο.

Η ευθύνη των οπαδών της λαϊκής δεξιάς

Η απαγόρευση της ΧΑ δεν θα φέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Καταστατικό και νέα ονομασία είναι ήδη στο συρτάρι. Ενδεχομένως η προφυλάκιση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα πλαίσια της δίωξης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης να οδηγήσει τους λαϊκούς δεξιούς σε άλλα σχήματα όπως το νεο-φασιστικό Εθνικό Μέτωπο στις Ευρω-εκλογές. Το πρόβλημα για την κοινωνία  είναι ότι οι λαϊκοί δεξιοί πηγαίνουν στις κάλπες και ψηφίζουν τους Ναζί αντί να προτιμούν το καναπέ τους ή τουλάχιστον συμβατικά αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό δείχνει το βαθμό πόλωσης και κατάπτωσης. Δίνει με άλλα λόγια «πάτημα» σε ένα ναζιστικο μόρφωμα να συνεχίζει τη ρητορική-πρακτική του βασισμένο στις δημοσκοπήσεις. Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η ιστορία (ήδη 3 Έλληνες νεκροί και ένα Πακιστανος) αλλά κερδισμένος δεν θα βγει κανείς μας....

Καλή χρονιά σε όλους

12 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ταυτιζει τον καθαρο εθνικισμό την ακροδεξια του Γ Παπαδοπούλου με την αρωστημενη ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμου

      Διαγραφή
  2. ΚΑΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειαζότανε ρε μάστορα να γράψεις τόσες μπούρδες για να μας σερβίρεις την καραμέλα περί του ... Ναζισμού της Χρυσής Αυγής.

    Μας τα λέει πιό απλά ο Αντωνάκης κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλος αυτός ο πρόλογος για να μας πει με άλλα λόγια το αυτονόητο:
    ότι το 50% των νέων ψηφοφόρων της χρυσής αυγής προέρχονται από τη νδ, το άλλο 25% από το κέντρο(πασοκ) και ένα 20% από την ακροαριστερά και ο σαμαράς έχει φρικάρει που η νδ έχει μπροστά τον 1(άσσο) πλέον στα ποσοστά της.
    Επίσης ότι ψευτο-ακροδεξιο-εθνικιστικό κόμμα δεν πρόκειται να περπατήσει και θα πάει σούμπιτο όπως το λα.ο.ς. παλιότερα και οι αν.ελ. τώρα που βολοδέρνουν στο 3%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικά, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα το άρθρο.
    Ωστόσο, στρογγυλεύει κάποια πράγματα.

    Αυτό που ονομάζει ως λαϊκή δεξιά είναι στην πραγματικότητα η κλασική συντηρητική παράταξη.
    Αυτό που στην Αγγλία λένε conservative, που έχει ως αρχή : Στην οικονομία : Τον
    μεγάλος ιδιωτικό τομέα αλλά και τον μεγάλο δημόσιο τομέα.
    Στην κοινωνία : Την προστασία του εθνικού χαρακτήρα της χώρας μέσω της παιδείας, της θρησκείας, της άμυνας και της κοινωνικής πολιτικής.

    Πράγματι η ΝΔ ξεκίνησε ως τέτοιο κόμμα. Όμως ήδη από το 1990 δεν ήταν κόμμα της λαϊκής δεξιάς - συντηρητικό κόμμα, καθώς ανέπτυσσε και πιο φιλελεύθερες απόψεις.
    Συμπερασματικά, σήμερα η ΝΔ κινείται μεταξύ συντηρητισμού και φιλελευθερισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὁ ὅρος λαϊκὴ δεξιὰ εἶναι μία καλοστημένη ἀπάτη, διοτὶ καὶ λαϊκὸς καὶ ἀστὸς δὲν γίνεται κάποιος νὰ εἶναι. Εἶναι ἕνα μύθευμα ποὺ κατὰ τὸ δικοῦν χρησιμοποιεῖται ἀπὸ τὰ καθεστηκότα δεξιὰ κόμματα γιὰ νὰ συγκρατήσουν τὸν ἁπλό, μικρο-μεσοαστὸ ψηφοφόρο ἢ ὑποστηρικτὴ τοῦ κόμματος στὸ μεγάλο μαντρί μὲ τὸ πρόσχημα ὅτι τὸ μαντρὶ αὐτὸ ἐκφράζει τὸ ἁπλὸ λαϊκὸ αἴσθημα. Ἦταν οἱ σίγουροι ψῆφοι στὸ κίνημα ποὺ ἔδιναν τὸ πλεονέκτημα τῆς ἐπιτυχίας στὴν διαιώνιση τῆς κυριαρχίας καὶ τοῦ βιασμοῦ μίας χώρας ἀπὸ τὴν ντόπια μεγαλοαστικὴ ἐλὶτ σὲ συνεργασία μὲ ξένα συμφέροντα. Στὴν οὐσία ἡ κεφαλὴ εἶναι διεθνιστὲς-οἰκουμενιστὲς ἀεθνοι καὶ ἀπάτριδες, ὁ κοσμάκης ὅμως πίστευε ὅτι λόγῳ χρήσης συμβόλων καὶ προσώπων καὶ ἐνίοτε τσιτάτων πατριωτικῶν τὸ κατεξοχὴν δεξιὸ κόμμα ἐξέφραζε αὐτὸ τὸ πανεθνικὸ-λαϊκὸ αἴσθημα. Στυγνὴ μεγαλοαστικὴ ἀπάτη. Τὰ παιδιὰ τῶν κολλεγίων καὶ τῶν προὐχόντων δὲν ἔχουν οὐδεμία σχέση μὲ τὸν μικρομεσοαστὸ ποὺ ἀπὸ τὴν μία ἀπεχθάνεται λόγῳ τοῦ διεθνισμοῦ τους τοὺς ἀριστερούς, ἀπὸ τὴν ἄλλην δὲν νοιώθει πλέον ἄνετα μὲ τοὺς δεξιοὺς πολυεθνικοὺς ἀπατεῶνες.
    Ὄποια κίνηση καὶ νὰ γίνει γιὰ δημιουργία καθεστωτικοῦ ἀκροδεξιοῦ χώρου, θὰ γίνει ὑποστηριζόμενη ἀπὸ τὰ ἀστικὰ καθεστωτικὰ μαγαζιά, ὑποστηριζόμενη καὶ ἀπὸ τὴν ἄρχουσα πολυεθνικὴ πλουτοκρατία καὶ τὰ μμε, προκειμένου νὰ μὴν πᾶνε τέως ψηφοφόροι τῆς νδ στὴν χα καὶ τίποτα ἄλλο. Τὸ θέμα εἶναι κατὰ πόσον θὰ βρεθεῖ "σοβαρὸς" ἀκροδεξιὸς ποὺ ἀπὸ τὴν μία θὰ ἐκφράζει ἕνα ἀξιόλογο κομμάτι τῆς κοινωνίας, ἀπὸ τὴν ἄλλην νὰ παίζει τὸν ῥόλο τοῦ νέου καρατζαφέρη, ἑνὸς καρατζαφέρη ποὺ ἀπέτυχε στὸ ἔργο τους καὶ προφανῶς δὲν τοὺς κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γενικὰ ἀναμασᾶ τὸ ἄρθρο ὁρισμοὺς ποὺ δὲν ἀνταποκρίνονται στὴν πραγματικότητα, οὔτε ἐννοιολογικά, οὔτε ἱστορικά. Πουθενὰ δὲν ἀναφέρει γιὰ τὴν ἔννοια τοῦ ἐθνικισμοῦ, ἀλλὰ προσπαθεῖ νὰ ἐνοχοποιήσει τὸν ἐθνικισμὸ ταυτίζοντας τον με τὴν (καθεστωτικὴ) ἀκροδεξιά, τὴν ὁποιά βέβαια τὴν ταυτίζει μὲ ναζί, χίτλερ καὶ ὅ,τι ἔχει διαβάσει ἢ τοῦ ἔχουν πεῖ ἀπο τὸ μαγαζὶ τῆς Ἀρχιδιαπλοκῆς, τὴν λεωφόρο Συγγροῦ (χωρὶς ὑπονοούμενα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ὁ μεγαλύτερος Νεοναζὶ εἶναι τὸ π..... τῆς Μέρκελ, ὁ ἀντωνάκης. Αὐτὸς προσκυνᾶ τοὺς γερμαναράδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ὁ φίλος John Smith ἔχει δίκαιο.

    Κύριε Καλεντερίδη, νομίζεται ὅτι αὐτὸ τὸ ἄρθρο εἶναι μια βάση γιὰ μιὰ συζήτηση; Σὲ τί συμβάλει;

    Σὰν νὰ μἠν ὑπάρχουν καλὲς ἀναλύσεις ἀπὸ ἐξαίρετους ἐρευνητές μὲ ἐπιστημονικὰ κριτήρια.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.