6/1/14

Αναθεώρηση Συντάγματος με πρωτοβουλία Σαμαρά

Της Ελλης Τριανταφυλλου
Στην αιχμή του κυβερνητικού σχεδίου για την αλλαγή της μονοθεματικής μνημονιακής ατζέντας των τελευταίων δύο ετών βρίσκεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία ο πρωθυπουργός μνημόνευσε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του ενδιαφέροντος σε ζητήματα πέραν της οικονομικής πολιτικής σχεδιάζει για το πρώτο εξάμηνο της νέας, εκλογικής χρονιάς ο πρωθυπουργός, με σαφή στόχο να συνδυάσει τη δρομολόγηση της «απεμπλοκής» από τα Μνημόνια με πρωτοβουλίες ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής απήχησης.Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, από την εποχή του πρώτου Ζαππείου ακόμη, έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη την ανάγκη προώθησης ριζοσπαστικών προτάσεων για τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, ενώ στην πρόσφατη προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλθηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας εκ μέρους των δύο κομμάτων. Οπως προέκυψε από την πολύμηνη προεργασία που διενεργήθηκε στη Ν.Δ., οι προτάσεις του κυβερνητικού κόμματος που θα τεθούν εντός του επόμενου διαστήματος σε δημόσιο διάλογο θα κινηθούν σε επτά άξονες και θα καλύπτουν όλες τις διατάξεις του Συντάγματος. «Πρόκειται για ρηξικέλευθες προτάσεις που αντιμετωπίζουν την αναθεώρηση του Συντάγματος ως ανάγκη εναρμόνισης των θεσμών με το κοινωνικό αίσθημα και όχι ως επιφανειακό νομικό εκσυγχρονισμό», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δίνοντας έμφαση σε αλλαγές που θα εμπεδώσουν την πεποίθηση ότι αλλάζει το καθεστώς ανομίας για τον πολιτικό κόσμο, που αποτελεί ένα από τα πρώτα κοινωνικά ζητούμενα.

Ενδεικτικές της προσπάθειας που θα επιχειρηθεί είναι μεταξύ άλλων οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε προ διετίας η υπό τον νυν υπουργό Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο επιτροπή για τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, η θέσπιση χρονικού ορίου για τη θητεία του πρωθυπουργού, ακόμη όμως και η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Ακόμη, στις προτάσεις που θα αναδείξει η Ν.Δ. είναι η κατάργηση της πολυσυζητημένης προθεσμίας (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και η ριζική αλλαγή της διάταξης για τη βουλευτική ασυλία, δύο πρωτοβουλίες που το κυβερνών κόμμα εκτιμά ότι θα συγκεντρώσουν ευρύτερη κοινοβουλευτική αποδοχή. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πρόβλεψη για έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από ειδικό σώμα.

Η κυβερνητική παράταξη θα προτείνει ακόμη να καθιερωθεί σταθερό εκλογικό σύστημα με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, να υπάρξει διάταξη για εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου για να αποφεύγονται πρόωρες εκλογές και να ενισχυθεί η σταθερότητα, να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, να προχωρήσει η ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να ιδρυθεί ειδικό τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, να προχωρήσουν οι αλλαγές στη διάταξη για τα δημοψηφίσματα και να θεσμοθετηθούν δύο μόνιμοι υπηρεσιακοί υφυπουργοί, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία.

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το εύρος των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και επί της προτάσεως που έχει διατυπώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος για αποσύνδεση της εκλογής του από την πρόκληση εκλογών.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/01/2014_534633

4 σχόλια:

  1. Ωραία όλα αυτά είναι, αλλα πρώτα από όλα θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τι θα γίνει με την ανεργία, το μημόνιο, το δημόσιο χρέος, το πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις, τη μετανάστευση και την εθνική κυριαρχία. Όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αν μπορέσει να βρει ορισμένες λύσεις μετά ας προχωρήσει και στα της αναθεώρησης.

    Άλλωστε είναι σίγουρο πως αν πρώτα δεν βγούν τα σκάνδαλα των δημοσιων έργων και των μεταφορών και των επικοινωνιών, ώστε να δούμε ποιοι ευθύνονται, η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι μια τρυπα στο νερό, γιατί αυτοί που θα την ψηφίσουν θα κοιτάξουν πως να φυλάξουν πρώτα τα νώτα τους αφού θα είναι ακόμα μέσα στη βουλή και αδίκως θα αναλωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης σε μια άκυρη προσπάθεια.

    Πρώτα λοιπόν πρέπει να γίνει κάτι με το δημόσιο χρέος το οποιο φυσικά και δεν είναι βιώσιμο όντας πάνω από 160% του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ξεκάθαρα πλασματικό, το φορολογικό σύστημα τραγικό και δεν ελκύει επενδυτες παρα μόνον Τούρκους, οι οποιοι έχουν άλλους στόχους και epwflountai σε αλλα επίπεδα από την Τουρκικη κυβέρνηση για τις υπηρεσίες τους, σαν αποτέλεσμα η ανεργία καλπάζει και το μεταναστευτικό πρόβλημα διογκώνεται, μιας και πολλοί ξεχνούν πως το μεταναστευτικό έχει δυο όψεις, δεν είναι μόνον αυτοί που έρχονται αλλα και αυτοί που φεύγουν....

    Κατά τα αλλα ο εύκολος στόχος, που είναι οι ένοπλες δυνάμεις χτυπιούνται αλύπητα με τη σκανδαλολογία, κάτι που είναι θετικό μιας και θα ξεβρομίσει ίσως ο τόπος, αλλα είναι και αντιπερισπασμός, για να καλυφτούν τα σοβαρά σκάνδαλα.......

    Επιπλέον, υπάρχει πλήρη έλλειψη πολιτικής βούλησης για την απολύτως απαραίτητη ενίσχυση των ενοπλων δυνάμεων και φυσικά για οποιαδήποτε σοβαρή διεκδίκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, κάτι που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά και στην οικονομία μας!

    Αυτά και καλή χρονια με υγεία σε όλους αν και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τα εθνικά ζητήματα, σύμφωνα με αυτά που βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε,

    Η εξαγγελία (αν την έκανε πάλι, δεν το γνωρίζω) αναθεώρησης του Συντάγματος, δεν έχει άλλο σκοπό από το να αποπροσανατολίσει την κ.γ. απ' όλα αυτά που εσύ θέτεις σαν προϋπόθεση, για να γίνει.

    Δεν έχεις αντιληφθεί ότι ο Σαμαράς αμολά συχνά-πυκνά πυροτεχνήματα, για αποπροσανατολισμό, όπως έκανε και ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου;

    ΥΓ: Γιατί δεν μιλά για κατάργηση του άρθρου 86;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με την παρατήρησή σου nativist, στόχος μου ήταν το σχόλιό μου να μην κατακρίνει απλώς αλλά και να προτείνει προτεραιότητες

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ, Αλέξανδρε. Προτεραιότητα θα ήταν η κατάργηση του άρθρου 86, αλλά δεν τον συμφέρει, βλέπεις.

    Για μένα, σαν Έλληνα πολίτη, απόλυτη προτεραιότητα είναι η κατάργηση του υπάρχοντος κομματικού συστήματος και η θέση εκτός νόμου όλων των κομμάτων.

    "Xρειαζόμαστε το πείσμα ενός Kάτωνα, να επαναλαμβάνει επίμονα και εξακολουθητικά το σωσίβιο πρόταγμα: Tο σημερινό πολιτικό σύστημα, αυτό που εκτρωματικά διαμόρφωσε η «μεταπολίτευση», πρέπει να καταστραφεί. Nα εξαλειφθούν οι συνταγματικές και θεσμικές του προϋποθέσεις. Xωρίς την παραμικρή επιείκεια για τα σημερινά κωμικά, αλλά άκρως τοξικά απομεινάρια του".

    (Χρήστος Γιανναράς 2/12/12).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.