10/1/14

Πούτιν και Ροχανί τα είπαν για Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα

John Doe
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθιξε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας που επετεύχθη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ανάμεσα στις ιρανικές Αρχές και τις μεγάλες δυνάμεις, όπως και το θέμα της κρίσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για τρέχοντα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στη Συρία και το πλαίσιο των προετοιμασιών της διάσκεψης ''Γενεύη 2'' και η εφαρμογή των συμφωνιών που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», επισημαίνει η ρωσική προεδρία σε ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω. Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε χθες, ημέρα κατά την οποία εκπρόσωποι του Ιράν και της Ε.Ε. συναντώνται στη Γενεύη για να οριστικοποιήσουν την υλοποίηση της προσωρινής συμφωνίας που επετεύχθη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη στις 24 Νοεμβρίου στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας «5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία- συν την Γερμανία) συνιστά μια σημαντική διπλωματική πρόοδο. Αυτή προβλέπει έναν περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν για περίοδο έξι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα αυτή. Την ίδια ώρα, όσον αφορά τη συριακή κρίση, το Ιράν δεν βρίσκεται στον κατάλογο αυτών που προσεκλήθησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ τάχθηκε χθες υπέρ μιας συμμετοχής του Ιράν στη διάσκεψη αυτή, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «Γενεύη 2», κατά την οποία θα συζητηθεί μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

18 νεκροί από έκρηξη
ΕΝ ΤΩ μεταξύ ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε χθες σε χωριό της επαρχίας Χάμα της κεντρικής Συρίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 4 γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και τα 18 θύματα είναι σουνίτες, αλαουίτες και ισμαηλίτες», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία. Οι αλαουίτες, μια θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και οι ισμαηλίτες ανήκουν στον σιιτισμό. Η πλειονότητα των πολιτών της Συρίας είναι σουνίτες. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε σχολείο στο χωριό αλ Κάφατ, το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι, αλλά ανάμεσά τους φέρονται να είναι μέλη της επιτροπής άμυνας, μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η κρατική συριακή τηλεόραση έκανε λόγο νωρίτερα για 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες «σε μια τρομοκρατική επίθεση» στο χωριό αυτό.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.