11/1/14

Αδεια χρήσης της αεροπορικής βάσης στη Πάφο και του λιμανιού της Λεμεσού δίνει η Κύπρος στη Ρωσία

«Πράσινο φως» έδωσε χθες η Κύπρος στις Ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις  προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο αλλά και το λιμάνι της Λεμεσού για τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Cyprus Weekly, αλλά και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, η απόφαση ελήφθη στη τελευταία συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με πρόταση του υπουργού άμυνας Φώτη Φωτίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα της Μόσχας, αποφάσισε να επιτρέψει τις προσγειώσεις στην αεροπορική βάση αεροσκαφών διαφόρων τύπων, όμως μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η άδεια που δόθηκε αφορά στη στάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών αλλά όχι μαχητικών. Επίσης δεν έχουν δοθεί δικαιώματα χρήσης αποθηκευτικών χώρων.
Η άδεια χρήσης της αεροπορικής βάσης αλλά και ελλιμενισμού των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού  και του κύπριου ομόλογού του κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, τον Μάιο του 2013, καθώς και μεταξύ του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Ιούνιο.  Αρχικώς υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις εκ μέρους της Λευκωσίας, ωστόσο ξεπεράστηκαν με τους περιορισμούς που συμφωνήθηκαν.
Πηγή: Η Ρωσία Τώρα

1 σχόλιο:

  1. Έτσι δουλεύουν τα κράτη. Έστω και τα πετσοκομμένα. Οι τούρκικες νομαρχίες (ονόματα δεν λέμε) είναι αλλοιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.