11/1/14

Εκατοντάδες εκατομμύρια χαμένα από σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις στο Ταχ. Ταμιευτήριο - Ολόκληρο το πόρισμα

Ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρούνταν στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) κατά την περίοδο 2008 - 2009, όπως προκύπτει από τους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). . Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία ότι η υπόθεση του Τ.Τ. μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Των ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων επί της πιστοδοτικής πολιτικής και των διαδικασιών.
Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, εγκρίσεις χωρίς επίκαιρα οικονομικά στοιχεία, πλήρης αγνόηση δυσμενών επιχειρηματικών εξελίξεων, χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, χαριστικοί όροι (χαμηλό επιτόκιο, μακρά περίοδο χάριτος) αποτελούν ορισμένα μόνο από τα ευρήματα των ελεγκτών της ΤτΕ. Απ’ όλα ξεχωρίζει η δανειοδότηση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα. Στην περίπτωση αυτή δύο δάνεια συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Γριβέα και της συζύγου του κ. Αναστασίας Βάτσικα. Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ: «Τον 3/2009 και τον 7/2009 η Τράπεζα προχώρησε στην έγκριση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ. Τα εκταμιευθέντα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον καταγεγραμμένο στις συμβάσεις σκοπό των ομολογιακών δανείων, αλλά ουσιαστικά αντλήθηκαν από τους φορείς

«Λεόντεια» σύμβαση η συνεργασία με Κοντομηνά

Αποτέλεσμα μιας λεόντειας σύμβασης συνεργασίας, η οποία από τη σύναψή της έως τη λύση της εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά, είναι η ζημία των 150 εκατ. ευρώ, περίπου, που υπέστη το Δημόσιο, μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της συμφωνίας που υπέγραψε η διοίκησή του για την εξαγορά του 50% της εταιρείας διαχείρισης πιστωτικών καρτών Bestline, από την εταιρεία Demco του κ. Κοντομηνά.

Οπως στοιχειοθετείται στο εισαγγελικό πόρισμα, η ζημία που υπέστη το Δημόσιο ξεκινά με το τίμημα εξαγοράς, μεγεθύνεται στη συνέχεια με βάση τους όρους της σύμβασης για τη χρηματοδότηση της εταιρείας και κορυφώνεται με το επιπλέον τίμημα που επέτυχε να εισπράξει η πλευρά Κοντομηνά κατά την αποχώρησή της από το μετοχικό κεφάλαιο της Bestline.

Αμηχανία τραπεζών

Το κατηγορητήριο προκάλεσε αμηχανία στις εμπορικές τράπεζες καθώς δεν περιορίστηκε σε δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις ή την τήρηση άλλων πιστοδοτικών κριτηρίων, αλλά περιλαμβάνει και αναχρηματοδοτήσεις δανείων που είχαν δοθεί παλαιότερα. Με την οικονομία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τα προηγούμενα χρόνια, τονίζουν, αν δεν υπήρχε κάποια ευελιξία στο ζήτημα των αναχρηματοδοτήσεων, τότε θα είχαν οδηγηθεί σε επιχειρηματικό θάνατο πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεων. Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία ότι η υπόθεση του Τ.Τ. μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, καθώς οι σχετικές επιτροπές και τα στελέχη των τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με την αναδιάρθρωση δανείων που εμφανίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης θα είναι απρόθυμα να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πόρισμα

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.