30/1/14

Stratfor: Δεν λύνουν τα επιτόκια το τουρκικό πρόβλημα

Η μάχη για εξουσία, εν όψει των εκλογών, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να παρεκκλίνει της γραμμής Ερντογάν και να αυξήσει τα επιτόκια. Οι πολιτικές ισορροπίες και τα σκάνδαλα.
Με μια δραματική αύξηση στα overnight επιτόκια δανεισμού της Τουρκίας από το 7,75% στο 12% που ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Erdem Basci εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να χρησιμοποιήσει τα επιτόκια ως όπλο για να υπερασπιστεί το τουρκικό νόμισμα, τη λίρα. Αν και η αύξηση ήταν πιο τολμηρή του αναμενόμενου κίνηση με στόχο να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ο Basci συνεχίζει ουσιαστικά να χρησιμοποιεί ένα σπαθί για να πολεμήσει το βαρύ πυροβολικό, καθώς η πολιτική κρίση στη χώρα συνεχίζει να διαβρώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει τη βουτιά της λίρας, η οποία έχει καταγράψει πτώση περίπου 10% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο. Όπως και αρκετές άλλες αναδυόμενες οικονομίες που κάποτε εξυμνούνταν, η Τουρκία έχει δει μια ταχύτατη εκροή βραχυπρόθεσμων επενδύσεων χαρτοφυλακίου στις οποίες στηριζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό η Άγκυρα για να καλύψει το ολοένα και αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, το οποίο ανήλθε σε 60,8 δισ. δολάρια ή περίπου 7% του ΑΕΠ, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.