10/1/14

H σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου στην Κίνα και οι διεθνείς παίκτες που διεκδικούν μερίδιο

Τον περασμένο μήνα, η Weir Group παρέθεσε το πρώτο της χριστουγεννιάτικο πάρτι γνωριμίας με τις επαφές της στην κινεζική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν ήταν κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ή χλιδάτη εκδήλωση. 75 πελάτες και προμηθευτές της Weir συγκεντρώθηκαν για τον εορτασμό που έγινε με κλασικό βρετανικό στυλ στην παμπ Park Tavern της Σαγκάης. Όμως οι καλεσμένοι συμμετείχαν σε μια στιγμή που πιθανόν να μείνει στην ιστορία: στη γέννηση της βιομηχανίας σχιστολιθικού αερίου της Κίνας.
Η Weir, που έχει έδρα στη Σκωτία, αλλά διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από την καρδιά της σχιστολιθικής επανάστασης στο Τέξας, είναι μία από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρίες στην κατασκευή αντλιών που χρησιμοποιούνται στην «υδραυλική διάνοιξη» - δηλαδή την έκχυση νερού, άμμου και χημικών σε πηγάδια με υψηλή πίεση, ώστε να ανοίξουν οι σχιστόλιθοι και τα άλλα πετρώματα που δεν απελευθερώνουν εύκολα τα στοιχεία τα οποία περιέχουν.
Καθώς η Κίνα προσπαθεί να απελευθερώσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της, προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει μια τεράστια αγορά για εταιρίες όπως η Weir. «Η Κίνα θα αργήσει πολύ να φτάσει στα επίπεδα των ΗΠΑ... Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 'χει πάρει στα σοβαρά» δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρίας Keith Cochrane.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρακολουθούν με ζήλια τη σχιστολιθική επανάσταση των ΗΠΑ, που έχει μειώσει κάθετα το κόστος ενέργειας και τις εισαγωγές της Αμερικής. Από τη δική τους πλευρά, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την προσπάθειά της να προκαλέσει τη δική της σχιστολιθική επανάσταση ως χρυσή ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Αν η Κίνα μπορέσει να προκαλέσει τη δική της σχιστολιθική επανάσταση, το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία της θα πέσει και θα αναδειχθεί μια ισχυρή δύναμη στις διεθνείς αγορές. Όμως η κυβέρνηση Obama πιστεύει ότι τα δυνητικά κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις τυχόν ζημίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η ExxonMobil, η Chevron και η ConocoPhillips των ΗΠΑ και η Royal Dutch Shell, η Total και η Eni της Ευρώπης περιλαμβάνονται στις διεθνείς πετρελαϊκές επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμφωνίες ερευνών για σχιστολιθικά κοιτάσματα στην Κίνα.
Για τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την άντληση και την υδραυλική διάνοιξη, έως τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τα πλεονεκτήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η Schlumberger, η Halliburton, η Baker Hughes και η Weatherford, οι μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις πετρελαϊκών υπηρεσιών στον κόσμο, αυξάνουν διαρκώς την παρουσία τους στην Κίνα.
Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό, το μέλλον των σχιστολιθικών κοιτασμάτων της χώρας παραμένει νεφοσκεπές. Η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι απογοητευτική και η σχιστολιθική παραγωγή αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Εν τέλει, η ανάπτυξή της θα δοκιμάσει όχι μόνο τη γεωλογία της χώρας και την ευφυΐα των μηχανικών της, αλλά και όλο το οικονομικό της μοντέλο.
Οπωσδήποτε, οι δυνατότητες της Κίνας είναι τεράστιες. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον πλανήτη, με 68% περισσότερο αντλήσιμο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας ΕΙΑ. Αλλά η πρόοδός της είναι μικρή. Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει στον επίσημο στόχο παραγωγής 6,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα ως το 2015 και 60-100 δισ. κ.μ. ως το 2020, αλλά με τους σημερινούς ρυθμούς θα είναι πολύ δύσκολο αυτοί να υλοποιηθούν.
Η Shell έχει κάνει μεγάλη επένδυση στις δυνατότητες της Κίνας, τοποθετώντας 1 δισ. δολ. για την ανάπτυξη του καλύτερου μέχρι στιγμής σχιστολιθικού κοιτάσματος. Δηλώνει όμως ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να υπάρξει κάποια σημαντική σχιστολιθική εξέλιξη πέραν των ΗΠΑ.
Η πρόσφατη επιτυχία της Sinopec, της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής πετρελαϊκής της Κίνας, στη Λεκάνη Σιτσουάν, αναθέρμανε τις ελπίδες ότι η σχιστολιθική παραγωγή θα αποδώσει στην Κίνα. Ωστόσο η αυξανόμενη ζήτηση της χώρας για φυσικό αέριο δύσκολα θα καλυφθεί από τη σχιστολιθική παραγωγή. Έτσι, πέρα από την προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή, η Κίνα σήμερα κάνει διασπορά και στη διεθνή παροχή, με κινήσεις όπως η πιθανή υπογραφή συμβολαίου παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: FT.com
 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1171803/h-shistolithikh-epanastash-ths-kinas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.