26/2/14

Ε.Ε. – BENELUX: Ενοποίηση αεράμυνας σε μια δεκαετία!

Μια σημαντική εξέλιξη, όχι τόσο πολύ επί της – αμυντικής – ουσίας, αλλά σε επίπεδο συμβολισμών, προέκυψε από κλειστή ενημέρωση στις Βρυξέλλες για τα ζητήματα άμυνας των Κάτω Χωρών, ή αλλιώς BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), καταγράφει ο έγκυρος βρετανικός οργανισμός IHS Jane’s.

Οι τρεις χώρες, θεωρώντας εαυτούς ως «εργαστήριο δοκιμών» για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη, προχωρούν με γοργά βήματα στην πλήρη ενοποίηση της αεράμυνάς τους, με στόχο η προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία σε μια δεκαετία. Οι τρεις χώρες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα συμφωνηθεί κάτι παρόμοιο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απλά προχωρούν κάνοντας την αρχή.

Στις 23 Οκτωβρίου 2013 το Βέλγιο και η Ολλανδία υπέγραψαν στο επίπεδο των υπουργείων Άμυνας, Επιστολή Προθέσεων (LoI: Letter of Intent) για την ενοποίηση των λειτουργιών των αεροπορικών τους δυνάμεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση επιμέρους σημαντικών θεμάτων, όπως οι κανόνες εμπλοκής και ο πολιτικός έλεγχος των αεροπορικών δυνάμεων.
Οι δυο χώρες έχουν ήδη ενοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις ναυτικές τους δυνάμεις, με ενιαία εκπαίδευση, αλλά και σε επίπεδο επιτελείων. Τώρα, εξετάζονται πρωτοβουλίες ενοποίησης στους μεταφορικούς αεροπορικούς στόλους, στα ελικόπτερα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), αλλά και στα σχολεία επιβίωσης των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών.
Σε μια επισήμανση γεμάτη νόημα, οι τρεις χώρες της συνεργασίας αναφέρουν, ότι η ονομασία «BENELUX» δε σημαίνει ότι αποκλείονται χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κάθε άλλο. Απλά, θεωρούν πως εάν πιεστούν καταστάσεις περισσότερο από όσο είναι έτοιμες χώρες και κοινωνίες, τα σχέδια αντί να επισπεύδονται, επιβραδύνονται.
Μια παρατήρηση που θα επιθυμούσαμε να κάνουμε, είναι ότι η διένεξη των ολλανδόφωνων Φλαμανδών και των γαλλόφωνων Βαλόνων που ενίοτε δείχνει σοβαρότερη από όσο δείχνει, ίσως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον βρει τη λύση της μέσω της εντονότερης συνεργασίας των δυο χωρών, Βελγίου και Ολλανδίας…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.