17/2/14

Λιλλήκας: Ο Οζερσάι ζητά από τώρα λόγο στη διαχείριση του φυσικού αερίου

Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η συνέντευξη του Τ/κ διαπραγματευτή Κουτρέτ Οζερσάι στην εφημερίδα «Καθημερινή», τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και όλους εκείνους που επιμένουν ότι η Κοινή Διακήρυξη είναι ξεκάθαρη ως προς τις αρχές και το πλαίσιο λύσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

«Η τουρκική πλευρά με κάθε ευκαιρία δηλώνει ξεκάθαρα τους διχοτομικούς της στόχους και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αντιληφθεί επιτέλους ότι ο στρουθοκαμηλισμός και οι πολιτικές αυταπάτες δεν ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς, αλλά τους διευκολύνουν», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρθηκε στη δήλωση Οζερσάι ότι "η Κοινή Διακήρυξη έγινε με βάση την αρχή της εποικοδομητικής ασάφειας".
Όπως είπε, «μετά τις ερμηνείες περί Συνομοσπονδίας, χωριστής κυριαρχίας των Συνιστώντων Κρατών, ο κ. Οζερσάι δηλώνει ξεκάθαρα ότι με βάση την Κοινή Διακήρυξη οδηγούμαστε στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι τη μετεξέλιξη της».

Σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, ο Τ/κ διαπραγματευτής απάντησε "οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε την Κυπριακή Δημοκρατία".
Πέραν τούτου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «ο κ. Οζεράι ζητά όπως οι Τ/κ έχουν από τώρα λόγο στη διαχείριση του φυσικού αερίου, έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου των συνομιλιών να έχουν νέα κεκτημένα, μετατρέποντας τους υδρογονάνθρακες από κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διακοινοτική διάφορα».

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=129107&catid=31

Λιλλήκας:Ο Μπαρόζο,υποσκάπτει τις προσπάθειες της πλευράς μας για λύση
Ατυχείς οι “νουθεσίες” του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και συνιστούν παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική κράτους μέλους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος, είπε ότι “αντί να επιχειρεί να στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη σε μια επικίνδυνη πολιτική στο κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο ας στηρίξει ως οφείλει, με έμπρακτο τρόπο, την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Εκ της θέσεως που κατέχει ο κ. Μπαρόζο, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, έχει υποχρέωση να προασπίζεται και να προάγει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι να δηλώνει ότι "το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπόδιο στη λύση".

Οπως ανέφερε περαιτέρω, “πριν ακόμα αρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Μπαρόζο, υποσκάπτει τις προσπάθειες της πλευράς μας για λύση που θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα γίνουν ανεκτές παρεκκλίσεις στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, προκειμένου να κλείσει το Κυπριακό”.

Ο κ. Μπαρόζο, είπε ο κ. Λιλλήκας, μας ενημερώνει ότι ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, γιατί αυτό θα διευκολύνει την Τουρκία να εναρμονιστεί σε αυτούς τους τομείς.” Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μπαρόζο ότι είναι η πολιτική κουλτούρα του κ. Ερτογάν που εμποδίζει την εναρμόνιση της Τουρκίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και όχι το πάγωμα του εν λόγω κεφαλαίου”, ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Μπαρόζο με αυτή του τη θέση προσφέρει οφέλη στην Άγκυρα σε βάρος της Κύπρου.
Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, εγείρεται για την Κυβέρνηση, “η οποία απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από τους πολίτες, προφανώς για να μας φέρει, ακόμα μια φορά, προ τετελεσμένων”.
Αναφέρει, επίσης, ότι η Συμμαχία Πολιτών προειδοποίησε τον Πρόεδρο και τους πολίτες, ότι το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως και των ΗΠΑ αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και όχι σε μια δίκαιη λύση που θα αποκαθιστά το δίκαιο. Εκφράζει την άποπψη ότι όπως και το 2004 έτσι και τώρα, “όλοι αυτοί που θα έρθουν να μας εξηγήσουν τι είναι το καλό και το συμφέρον μας είναι τα δικά τους συμφέροντα που προωθούν”.

Πρέπει, καταλήγει ο κ. Λιλλήκας, να υπάρξει εμπλοκή της ΕΕ αλλά με σαφή στόχο, τη διασφάλιση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όχι την παράκαμψη του. Για αυτό επιβάλλεται η παρουσία εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι της Κομισιόν.

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=129106&catid=31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.