4/2/14

Οι έρευνες του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου και οι πανηγυρισμοί της Τουρκίας

Νατάσα Ευριπίδου 
Την ώρα που η Κυβέρνηση της ΚΔ προχωρεί σε διαβήματα για την παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου Princess που διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο τεμάχιο 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ απο τουρκική φρεγάτα που σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας», οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τις τρισδιάστατες έρευνες  ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή 3,500 χιλιομέτρων που αρχίζει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά, ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες στη στεριά ανατολικά της Κύπρου, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα, συνέστησε ωστόσο υπομονή. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι aHaber, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι διεξάγουν σεισμογραφικές έρευνες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

"Στη θάλασσα με το Μπάρμπαρος έχουν ολοκληρωθεί δισδιάστατες έρευνες και τώρα αρχίζουμε τρισδιάστατες έρευνες. Στη στεριά κάναμε έρευνα σε περίπου 700 χιλιόμετρα το 2013. Στα βόρεια και στα ανατολικά κάναμε έρευνα σε 5,500 χιλιόμετρα. Αυτοί είναι σημαντικοί αριθμοί. Το 2014 σχεδιάζουμε έρευνες σε 7400 χιλιόμετρα. Τώρα στα ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή που έχουμε άδεια θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνα σε 3500 χιλιόμετρα".

O Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα. "Έχουμε κάνει πολλά έξοδα, μακάρι να βρίσκαμε λέμε, αλλά ας είναι", είπε ο Τανέρ Γιλντίζ.  Για τη γεώτρηση `Turkyurtdu-1` στο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν και κατέληξαν στο ότι τα αποθέματα δεν είναι αρκετά.

Όπως είπε συνεχίζουν τις έρευνές τους στη θάλασσα αλλά και στη στεριά προς τα ανατολικά της Κύπρου. "Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή", είπε ο Τανέρ Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι το Μπάρμπαρος είναι ένα πλοίο με πολλές δυνατότητες.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ακόμη ότι έχουν εκπονήσει master plan ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο για 35 χρόνια, σημειώνοντας ότι "είναι μια μεγάλη έρευνα".
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.