17/2/14

Τα χημικά θα κάνουν… τουρισμό στην Κρήτη

Αν πετύχει η υδρόλυση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Μεσόγειο, ισχυρίζονται οι ειδικοί, μόνο που αυτή η διαδικασία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ εν πλω.
 Αντα Ψαρρά
Ενημέρωση έκανε ο Ευάγγ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και για το φλέγον ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας. Ουσιαστικά είπε ότι εφόσον το ζήτημα το έχει αναλάβει ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να αποδεχτεί τη μέθοδο, τον χώρο και κυρίως το όποιο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πιεστικό χρονοδιάγραμμα είναι δύσκολο να τηρηθεί και έδωσε κάποια στοιχεία για το επικίνδυνο φορτίο: μόνο το 4% των 850 συνολικά τόνων είναι άκρως επικίνδυνο και αυτό θα μεταφερθεί με δανέζικο πλοίο σε λιμάνι της Καλαβρίας και από εκεί στο αμερικανικό πλοίο που θα κάνει την υδρόλυση.

Από το σύνολο των χημικών μόνο το 11% έχει ήδη παραληφθεί. Τα λιγότερο επικίνδυνα φορτία θα χωριστούν σε δύο είδη, το ένα θα καταστραφεί στη Συρία ενώ το άλλο θα μεταφερθεί με νορβηγικό πλοίο για καταστροφή σε ειδικές εγκαταστάσεις και μετά από διαγωνισμό ανάμεσα σε 6 εταιρείες που δήλωσαν συμμετοχή. Η ρίψη, η καύση και ο ενταφιασμός είναι απόλυτα απαγορευμένες διαδικασίες. Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε ανάλογη προθυμία και κινητοποίηση από τις άλλες χώρες της Μεσογείου και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με τις οικολογικές οργανώσεις.

Οι βουλευτές ζήτησαν απαντήσεις και εξηγήσεις για την αδιαφανή διαδικασία, διαφωνώντας με την άποψη του Ευάγγ. Βενιζέλου, πως αυτό οφείλεται στο ότι οι κινήσεις αυτών των πλοίων αποτελούν απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες. Ζήτησαν ακόμη ειδικούς Ελληνες παρατηρητές παρόντες στην όλη διαδικασία και αυτό φάνηκε να γίνεται αποδεκτό. Εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις για την παλαιότητα του πλοίου που θα κάνει την υδρόλυση και για το ότι αυτό έχει δοκιμαστεί μόνο στο έδαφος και δεν μπορούν να μηδενιστούν οι κίνδυνοι από την εν πλω διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνεχή ρεπορτάζ των ΜΜΕ της Κρήτης είναι πολύ περισσότερο διαφωτιστικά και δυστυχώς πολύ πιο ανησυχητικά από τις επίσημες δηλώσεις και την ενημέρωση.

Σε συνέντευξη στον Γ. Αγγελάκη («Αγώνας Κρήτης») ο Μάικλ Λούχαν, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, είχε πει ότι «η Ελλάδα, όπως όλα τα μέλη-κράτη, έχει πρόσβαση στα αρχεία των συζητήσεων για τη Συρία και μπορεί να θέσει ερωτήσεις για τις ενέργειές μας». Στον ίδιο δημοσιογράφο ο Jacky Bonnemains, πρόεδρος της οργάνωσης «Robin De Bois» (γαλλική περιβαλλοντική οργάνωση με αντικείμενο τα χημικά) δήλωσε: «Η βιασύνη που παρατηρείται για την καταστροφή των χημικών όπλων δεν σχετίζεται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αποστολής αλλά με πολιτικούς λόγους. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».

Τέλος ο καθηγητής κ. Γιδαράκος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «οι Αμερικανοί δεν θα ξεκινήσουν τη διαδικασία καταστροφής αν δεν έχουν μαζέψει πρώτα όλα τα χημικά από τη Συρία. Ως σημείο μεταφοράς παραμένει αυτό νοτιοδυτικά της Κρήτης στα διεθνή ύδατα και η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως υπάρξει κάποιο ατύχημα στη διαδικασία της υδρόλυσης, που και οι Αμερικανοί λένε πως δεν την έχουν ξανακάνει».

Αντα Ψαρρά 
http://www.efsyn.gr/?p=174768

2 σχόλια:

  1. Βρηκανε τους αδαεις. Ας τα πεταξουνε στον περσικο κολπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού οι Ευρωπαίοι είναι τόσο υπεύθυνοι και προοδευτικοί, γιατί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους και να κάνουν την επιχείρηση στα ανοικτά της Αμερικής, ή της συμμάχου μας Αγγλίας, ή και της πρωτεργάτισας Γαλλίας. Αυτοί τον ξεκινήσανε τον πόλεμο, αυτοί να αναλάβουν και τα βάρη του, και όχι να τα ξεβράζουν στους θυμά-χους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.