26/2/14

Μπορεί το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας σε πτώχευση να προτιμά την ΕΕ, αλλά το φιλορωσικό τμήμα φέρνει τα χρήματα στη χώρα

Audrey Duperron, Réseau International (Γαλλία)               (μτφ. Κριστιάν)
«Η κατάσταση στην Ουκρανία, και πρώτα της οικονομίας είναι καταστροφική. Δεν υπάρχουν πια χρήματα στο λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Oleksandr Turchynov στη βουλή. Μετά τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας, η Ρωσία ανέστειλε την καταβολή του δανείου έκτακτης ανάγκης της των 15 δις. δολαρίων και ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μόνο μετά το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΔΝΤ, ερεύνησαν λοιπόν τους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία . Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΕΕ είχε υποσχεθεί βοήθεια ύψους € 20 δις στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα έλαβαν χώρα βιώσιμες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή, περικοπές του προϋπολογισμού)
Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε προτίμησει να συνάψει μια προσέγγιση με τη Μόσχα .

«  Η ΕΕ είναι πρόθυμη να παράσχει σημαντική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό όταν θα είναι σε θέση μια πολιτική λύση με βάση τις δημοκρατικές αρχές , μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μια νομιμοποιημένη κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο Όλι Ρεν, Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις από το Σίδνεϊ, όπου υπάρχει συνάντηση του G20.


Η ανάλυσή του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο περισσότερος πλούτος της χώρας βρίσκεται στα ανατολικά, στο ρωσόφωνο και αντι-ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, το οποίο κλίνει προς τη Μόσχα.

Χοντρικά, η Ουκρανία αποτελείται από δύο μέρη: το ένα στα ανατολικά που είναι εγγύς στη Ρωσία και ένα δυτικό τμήμα που προτιμά τη Δυτική Ευρώπη.
Η βιομηχανική βάση της Ουκρανίας βρίσκεται στα ανατολικά. Η στενή γειτνίαση με τη Ρωσία επέτρεψε την ανάπτυξη ενός δυναμικού διασυνοριακού εμπορίου και μιας ευημερούσας οικονομίας.
Σύμφωνα με τις στατιστικές της χώρας, η μεταποίηση (ιδιαίτερα η βαριά βιομηχανία) παράγει τουλάχιστον 3 φορές περισσότερο από ό, τι το ΑΕΠ της γεωργίας (βλέπε διάγραμμα παραπάνω, τις περιοχές πορτοκαλί).
Το 2011, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της βιομηχανικής περιοχής του Dnipropetrovsk , στα ανατολικά (4.748 δολάρια ΗΠΑ) ήταν δύο φορές μεγαλύτερο από εκείνο της περιοχή Λβιβ ($ 2.312), μία από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας.
7 από τις 10 μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της χώρας έχουν εγκαταστήσει την έδρα τους και τα κύρια εργοστάσια παραγωγής τους στην ανατολική Ουκρανία. 3 από αυτές τις 10 εταιρείες, η χαλυβουργική εταιρεία Metinvest, η εταιρεία DTEK και η θυγατρική της Donetststal, όλες στο τομέα της ενέργειας εδρεύονται στην πόλη Ντόνετσκ στα ανατολικά και ανήκουν όλες οι 3 στο πλουσιότερο άνδρα της χώρας, Rinat Akhmetov.
Η Inter Pipe, μια εταιρεία που κατέχει το 10% μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς των σιδηροδρομικών τροχών και περισσότερο από το 11% της παγκόσμιας αγοράς μαγγανίου και σιδηροκραμάτων, ανήκει στο Victor Pinchuk, έναν επιχειρηματία ο οποίος είναι επίσης πολιτικός και βρίσκεται επίσης στο Dnipropetrovsk, στα ανατολικά της χώρας.
Οι κυριότεροι επιχειρηματίες της χώρας έχουν την έδρα τους στα ανατολικά της χώρας, όπου οι δραστηριότητές τους συμβάλλουν με δυσανάλογο μερίδιο στην ουκρανική οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μια διαίρεση της χώρας θα άφηνε επομένως το δυτικό τμήμα αδύνατο και ανυπεράσπιστο ενάντια στο πολύ πλουσιότερο φιλο-ρωσικό ανατολικό τμήμα.

Audrey Duperron

RÉSEAU INTERNATIONAL

3 σχόλια:

  1. Η λεξη Ου-κράινα, σημαινει" ακρη, συνορο" και προερχεται απο την ελληνικη λεξη "άκρη". Αλλη γνωστη " Κράινα", ειναι και η Σερβικη Κράινα. ( U Kraina=Στην Ακρη). Ποτε δεν υπηρξε "Ακραιος" λαος και "ακραίο" κρατος. Στην Περιοχη της ζουσαν οι Μικρορωσοι (Μεγαλορωσοι και Λευκορωσοι, οι αλλες δυο ρωσικες φυλες) και οι Ρουσηνοι ή Ρουθηνοί. Αυτοι, οι Ου-κραινοί, δεν ανηκουν στα λεγομενα σοσιαλιστικα εθνη (Σκοπιανοι, Μαυροβούνιοι, Μουσουλμανοι, Λευκορωσοι...), αλλα ειναι δημιούργημα προγενεστερης εποχής, οταν οι Γερμανοι του δευτερου ραιχ ( Πρωσοι), επινοησαν το " κρατος παπλωμα" για να νοιωθουν ασφαλεια απο τους Ρωσους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι παντελώς αδιάφορο για τους Δυτικούς ποιο είναι το πλουσιότερο τμήμα της Ουκρανίας και που εδρεύουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η Ουκρανία για τους Ρώσους είναι ότι και η Συρία για τους Δυτικούς. Ένα ισοδύναμο κτύπημα κατά κάποιον τρόπο. Όπως οι Ρώσοι χάλασαν την "σούπα" στους Δυτικούς στην Συρία έτσι και οι Δυτικοί προσπαθούν αν χαλάσουν την σούπα στους Ρώσους στην Ουκρανία. Και οι Ρώσοι στην Ουκρανία και οι Δυτικοί στην Συρία συγκεντρώνουν δυνάμεις για επέμβαση. Αν το κάνουν οι μεν στην Ουκρανία θα το κάνουν και οι δε στην Συρία.
    Μένει να δούμε την αντίδραση της Ρωσίας στην Ουκρανία και από εκεί θα καταλάβουμε τις κινήσεις των δυτικών στην Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Toυ Καθ.Δρ. Γ.Ζουγανέλη

    Χάρι στη Δυτική παρέμβαση η Ουκρανία φαίνεται ότι οδηγείται σε διάλυση δείχνοντας ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν απο ένα σπινθήρα να εξελιχθούν τα πράγματα στη Δυτική Θράκη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος του παιγνιδιού για τους εξής λόγους:
    Δεν δίνει 13 δις ευρώ ακόμη δάνειο (και αγύριστο) για να διασωθεί η Ουκρανία απο το ΔΝΤ και φορτώνει την προβληματική Ουκρανία στο ΔΝΤ.
    Αυξάνει την επικράτεια της μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και αποκτάει το πλήρη έλεγχο της ναυσιπλοίας στα νότια συνορά της.
    Παίρνει τα 2/3 απο τους υδρογονάνθρακες της Ουκρανίας για να τους διαχειρισθεί αυτή. Μεταξύ αυτών και το shale gas της Βόρειο Aνατολικής Ουκρανίας
    Αποκτά πλήρη έλεγχο των μισών αγωγών της Ουκρανίας, τους οποίους μπορεί να οδηγήσει στη Βουλγαρία (South Stream)
    Tελικά είναι αλήθεια ότι τσαντίστηκε ο Πούτιν ή είναι μόνο φήμες;

    Προσωπικά δεν βρίσκω ούτε ένα λόγο για να τσαντισθεί. Ο Πούτιν μάλλον θα παίζει με τον σκύλο του τον Ακίτα στον κήπο του γελώντας με τους χαζούς πολιτικούς της Δύσης. Oι άλλοι πρέπει να το γλεντάνε τώρα… Τέτοια γκάφα. Πρέπει να κτίσουν μνημείο στο Κίεβο!
    Άλλος ένας κερδισμένος των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι κατά σύμπτωση η Κίνα, που έχει αγοράσει το 5% της Ουκρανίας για να φυτεύει εκεί οπωρολαχανικά.

    Η περιοχή που έχει αγοράσει έχει μέγεθος όσο το Βέλγιο (βλέπετε τη περιοχή με το έντονο κίτρινο χρώμα στο χάρτη δεξιά). Κατά σύμπτωση, αυτή η περιοχή είναι πάνω στο ένα απο τα δύο κύρια κοιτάσματα υδρογοναθράκων της Ουκρανίας.
    Μένει να δούμε τα Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι στη περιοχή της Θεσσαλονίκης σε ποιόν κατά λάθος έχουν παραχωρηθεί για να φυτεύει οπώρας
    Αν διαλυθεί η Ουκρανία, οι αγωγοί του ανατολικού κομματιού θα διαχειρίζονται απο τη Ρωσία. Άλλο που δεν θέλει…! Ενοίκιο τέλος. Απλό!

    Με τις συνθήκες αυτές ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επιστρέφει στο τραπέζι των συνομιλιών Ρωσίας και Ελλάδας. Το άσχημο είναι ότι την Ελλάδα την κυβερνούν λάθος άνθρωποι και μάλιστα τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της.

    H Ρωσία δεν χρειάζεται να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Αρκεί η Ρωσική Ουκρανία να κάνει δημοψήφισμα και να αυτονομηθεί.

    Η υπόλοιπη Ουκρανία στη συνέχεια μπορεί και αυτή με ψυχραιμία να ακολουθήσει δημοκρατικές διαδικασίες και να προχωρήσει το δρόμο της.

    Πάνω από όλα πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη και η επιθυμία των πολιτών της Ουκρανίας. Οι αποφάσεις όλων πρέπει να γίνουν σεβαστές απο όλους, Αυτό σημαίνει δημοκρατική αντίληψη. Ο νέος κόσμος που αναδύεται δεν μπορεί να στηρίζεται σε απειλές και παραδοσιακές αντιλήψεις.

    http://zcode-gr.blogspot.gr/2014/02/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.