24/2/14

Ε.Ε: Αναγνώριση του Τουρτσίνοφ ως μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας

Υπόσχεται χρηματοοικονομική βοήθεια αν γίνουν μεταρρυθμίσεις
Ε.Ε: Αναγνώριση του Τουρτσίνοφ ως μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε και επίσημα τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, την ώρα που η Ρωσία ανεβάζει κατά πολύ τους τόνους, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αμφισβητεί τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας. Στην Ουκρανία μεταβαίνουν ο αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Μπερνς και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Οικονομική βοήθεια υπόσχονται ΕΕ και ΗΠΑ, ζητώντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν, η ουκρανική βουλή, η οποία διόρισε τον Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς «πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο».
«Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε «να προστατευθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέστειλε έναν από τους συμβούλους του στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο Μπαν ευχήθηκε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία «μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα αντανακλά τις προσδοκίες όλων των Ουκρανών και που θα προστατεύσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η βία και ζήτησε από όλους «να σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».
Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν έχει στείλει στο Κίεβο έναν από τους βασικούς του συμβούλους, τον Ρόμπερτ Σέρι, προκειμένου να εκφράσει στον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ «την αλληλεγγύη του προς όλους τους Ουκρανούς και τη δέσμευσή του να υποστηρίξει μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς».
Παράλληλα, ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στο Κίεβο για να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπερνς αναμένεται να συζητήσει το θέμα της οικονομικής βοήθειας και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Οικονομική βοήθεια με μεταρρυθμίσεις

Ο Μπερνς θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που έχει μεταβεί στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, μετά την επίσκεψη τον Δεκέμβριο της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα Βικτόρια Νούλαντ.

«Στο Κίεβο (ο Μπερνς) θα συζητήσει με ουκρανούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να διασφαλίσει ένα δημοκρατικό μέλλον χωρίς συγκρούσεις» αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του την Τρίτη και την Τετάρτη ο Μπερνς θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο Τουρτσίνοφ.

Ο υπουργός θα ζητήσει από τις νέες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών τον Μάιο και την άμεση δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας» σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τον Μπερνς θα συνοδεύουν εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι «θα συνεργαστούν με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συζητήσουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει ότι η ΕΕ δεν αποκλείει «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, τονίζοντας, ωστόσο, πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ΕΕ εργάζεται για τη χορήγηση [...] βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο Μπαγί.
Η επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον στο Κίεβο, συνέχισε ο Μπαγί, είχε στόχο να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές, «με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία -κι αυτός ο όρος είναι πολύ σημαντικός».
Ο ίδιος επισήμανε πως η ΕΕ συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας».
Οι συμφωνίες αυτές «τις οποίες είχαμε προτείνει παραμένουν πάντα στο τραπέζι» είπε ο Μπαγί.
Η άρνηση του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία προσέγγισης με την ΕΕ ήταν μια από τις αιτίες που συνέβαλαν καθοριστικά να ξεσπάσει η πολιτική κρίση στην Ουκρανία.
«Οφείλουμε να αφήσουμε να περάσει ένα διάστημα της μεταβατικής περιόδου» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς, είπε ο Μπαγί.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν είπε ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι Ουκρανοί χρειάζονται τη συνεχιζόμενη στήριξη των φίλων τους» είπε σε ανακοίνωσή του.
Εν τω μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί «σύντομα» την Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει ανάγκη άμεσης διεθνούς οικονομικής βοήθειας ώστε να αναταχθεί η οικονομία της.
Ο Χέιγκ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και το ΔΝΤ.
Ο ίδιος είπε ότι το ΔΝΤ είναι στην καλύτερη θέση να προσφέρει οικονομική υποστήριξη και συμβουλές στην Ουκρανία.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, είπε ότι ένα «τεράστιο ποσό» μακροοικονομικής βοήθειας θα καταστεί διαθέσιμο για την Ουκρανία μόλις συνάψει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι χώρες του Βίζεγκραντ —η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία— κάλεσαν να υπάρξει ένας «υπεύθυνος διάλογος όλων των ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων», την επομένη της ανάδειξης μιας νέας εξουσίας στο Κίεβο.
Η Β4 κάλεσε επίσης να χορηγηθεί διεθνής «μακροοικονομική βοήθεια» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η «σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας θα είναι το κλειδί» για τη γενικότερη σταθεροποίηση της χώρας.

Ρωσία: Έτοιμη να στείλει τα 2 δισ. δολάρια
Ο ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Γιουλουκάεφ είπε τη Δευτέρα ότι η επόμενη δόση της βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι έτοιμη προς αποστολή. Ωστόσο, είπε ότι η Μόσχα περιμένει να δει με ποιον θα συνδιαλλαχθεί.
«Η θέση μας παραμένει, θα συνεχίσουμε με αυτή. Αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε, ποιοι είναι οι εταίροι μας» είπε ο ρώσος υπουργός, στη διάρκεια εκδήλωσης στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.