24/2/14

Το Ληξούρι άλλαξε θέση στον χάρτη

Με τον δεύτερο σεισμό απομακρύνθηκε 20 εκατοστά από τη Χερσόνησο της Παλικής, όπως έδειξε ο δορυφόρος
Το Ληξούρι άλλαξε θέση στον χάρτη

Σχεδόν κατά 20 εκατοστά απομακρύνθηκε το Ληξούρι από τη Χερσόνησο της Παλικής εξαιτίας του δεύτερου ισχυρού σεισμού που έπληξε την Κεφαλονιά, αλλά και των δεκάδων μετασεισμών που ακολούθησαν.

Η παραμόρφωση του εδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή του νησιού, όπως προκύπτει από δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκαν έλληνες επιστήμονες, αποδεικνύεται ότι είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από την παραμόρφωση που υπέστη το έδαφος της Αττικής από τον σεισμό του 1999, η οποία υπολογίστηκε, επίσης με δορυφόρο, στα έξι εκατοστά.

Το μέγεθος της παραμόρφωσης που προκάλεσαν ο δεύτερος σεισμός στις 3 Φεβρουαρίου αλλά και το πλήθος μετασεισμών, κυρίως  στη Χερσόνησο της Παλικής, αποτυπώθηκε από τον γερμανικό δορυφόρο-ραντάρ TerraSAR, ο οποίος περνά ανά 11 ημέρες πάνω από κάθε περιοχή της Γης, σε απόσταση 700 χιλιομέτρων.

Οταν έγινε ο πρώτος σεισμός στο νησί, στις 26 Ιανουαρίου, επιστήμονες από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ισαάκ Παρχαρίδη, ειδικό στις δορυφορικές τεχνολογίες για τη μελέτη φυσικών καταστροφών, συνεργάστηκαν αμέσως με συναδέλφους τους στον ΟΑΣΠ και απέστειλαν έγγραφο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και στον Γερμανικό Οργανικό Διαστήματος (DLR) ώστε να δοθεί επείγον σήμα στον δορυφόρο να λάβει εικόνα πάνω από το νησί κατά τη διέλευσή του από τον Νότιο Πόλο προς τον Βόρειο.

«Δύο ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό, στις 28 Ιανουαρίου, ο δορυφόρος αποτύπωσε την κατάσταση  του εδάφους στο νησί. Ο δορυφόρος  είχε προγραμματιστεί να περάσει και στις 8 Φεβρουαρίου. Στις 3 του ίδιου μήνα, όμως, σημειώθηκε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός και ο δορυφόρος περνώντας πάνω από την Κεφαλονιά ύστερα από λίγες ημέρες  κατέγραψε με επιτυχία την παραμόρφωση που προκλήθηκε από τη ένταση του δεύτερου σεισμού» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ισαάκ Παρχαρίδης.



Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ. Από την επεξεργασία των δεδομένων που συνέλεξε ο δορυφόρος ο κ. Παρχαρίδης και ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι η μέγιστη παραμόρφωση από τον ισχυρό σεισμό σημειώθηκε στο κέντρο της Χερσονήσου της Παλικής. Η επιφάνεια του εδάφους κινήθηκε ανοδικά και προς νότια διεύθυνση κατά 12 εκατοστά, ενώ η περιοχή του Ληξουρίου κινήθηκε αντίθετα κατά 6 με 7 εκατοστά, παρουσιάζοντας καταβύθιση και ακολουθώντας βόρεια διεύθυνση.

Στο Αργοστόλι η εδαφική παραμόρφωση ήταν όμοια με εκείνη του Ληξουρίου αλλά με σημαντικά μικρότερο μέγεθος, στα 2,5 εκατοστά. Η υπόλοιπη Κεφαλονιά, όπως φάνηκε από τα στοιχεία του δορυφόρου, έμεινε σχεδόν σταθερή ή υπέστη ελάχιστες εδαφικές παραμορφώσεις.

Ο γερμανικός δορυφόρος θα λάβει δύο ακόμη εικόνες από την Κεφαλονιά μέχρι τα μέσα Μαρτίου ώστε οι επιστήμονες να έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της εδαφικής παραμόρφωσης στο νησί.
ΤΑ ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.