26/2/14

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας η Τουρκία, βαρύ το κλίμα για Ερντογάν

Αναμένονται ραγδαίες ανατροπές από τις συνομιλίες-φωτιά με τον γιο του
(REUTERS)
Μανδαλίδης Γιάννης 
Η δημοσίευση στο YouTube των τηλεφωνικών συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γιο του για τα «μαύρα» λεφτά της οικογενείας του, αναμένεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ραγδαίες ανατροπές στην Τουρκία, που βάζουν τη χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Ανεξαρτήτως εάν οι συνομιλίες είναι πραγματικές ή προϊόν επεξεργασίας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι καταγγελίες τοποθετούν τον Ερντογάν και την οικογένειά του στο κέντρο του κάδρου που άρχισε να διαμορφώνεται από τις 17 Δεκεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ουδείς αμφιβάλλει στην Τουρκία ότι πίσω από τις αποκαλύψεις βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας και ηγέτης της ισλαμικής αδελφότητας Χιζμέτ των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν τον κατηγορεί ευθέως ότι έστησε εντός του κράτους έναν παράλληλο μηχανισμό, ο οποίος -όπως φάνηκε από τις εξελίξεις- γιγαντώθηκε τόσο τα τελευταία χρόνια που λειτουργούσε εκτός ελέγχου. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό αυτό για να «ξεδοντιάσουν» το κεμαλικό κράτος απλώς καταγράφεται πλέον ως μία λεπτομέρεια της Ιστορίας.

Η έκπληξη που έδειξε η κυβέρνηση όταν πληροφορήθηκε εκ των υστέρων για την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, άλλα και το «ξήλωμα» 8.000 αστυνομικών και εισαγγελέων που ακολούθησε ήταν ενδεικτική της απώλειας ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, άλλα και μιας υπεροψίας που καταλήγει σε αυταρχισμό. Ένας αυταρχισμός, που -όπως σχολιάζουν δημοσιογραφικοί κύκλοι- ενισχύεται από την αυτοπεποίθηση που απέκτησε στα 12 χρόνια εξουσίας.

Στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον χαμένο έλεγχο η κυβέρνηση «επιστράτευσε» τρεις αντιδημοκρατικούς νόμους, για το Ιντερνετ, την εκλογή των εισαγγελέων και την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ  αντίστοιχα. παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι με την ψήφισή τους οδηγούνται σε πάγωμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Παρά την αρχική σιγή για το θέμα στον Τύπο, τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν μέσα ενημέρωσης, άρχισαν δυναμικά να στηρίζούν την εκδοχή του μοντάζ. Για  του λόγου το αληθές μάλιστα παρουσίασαν το δικό τους μοντάζ, στο οποίο εμφάνιζαν τον αρχηγό των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων να εγκωμιάζει τον ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν!

Στον αντίποδα οι διαρροές πληροφοριών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αδυνατεί να ελέγξει η κυβέρνηση. Οι εικασίες για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις διαρροές αυτές δίνουν και παίρνουν: Κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αστυνομικοί, ατομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κ.ο.κ.

Σημαντική λεπτομέρεια: Η δημοσίευση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν από την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου για το Διαδίκτυο. Αυτοί που τις δημοσίευσαν έσπευσαν για προλάβουν, σχολιάζει Τούρκος δημοσιογράφος.

Πολιτικοί αναλυτές, παρατηρούν ότι, ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, η συζήτηση για την για την μετά-Ερντογάν εποχή έχει ήδη ξεκινήσει.

Προβλέπουν δε ότι οι αποκαλύψεις θα έχουν συνέχεια, όσο η γειτονική χώρα βαδίζει προς τις τοπικές και προεδρικές εκλογές.


Διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα κατά του Ερντογάν


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Τετάρτη, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας με στόχο να καταγγείλουν τη διαφθορά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και να απαιτήσουν την παραίτησή του, μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον γιο του, στην οποία φέρεται να τον συμβουλεύει πώς να κρύψει χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Με επικεφαλής τον υποψήφιο του CHP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης,Μουσταφά Σαριγκιούλ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «κάτω οι κλέφτες» και«να παραιτηθεί η κυβέρνηση». Μοίρασαν, επίσης, στους περαστικούς ψεύτικα χαρτονομίσματα, τα οποία θεωρούν σύμβολα της διαφθοράς της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι, σε μια κινητοποίηση που οργανώθηκε από αριστερά συνδικάτα.

Και οι δύο διαδηλώσεις διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την κυβέρνηση, το βράδυ της Δευτέρας μπήκε προσωπικά στο στόχαστρο ο Ερντογάν, όταν αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μια ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γιο του, τον Μπιλάλ, τον οποίο φέρεται να συμβουλεύει πώς να εξαφανίσει μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνομιλία αυτή είναι προϊόν μοντάζ και επέρριψε την ευθύνη για την «ποταπή επίθεση» που δέχεται στους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας του εξόριστου ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.