12/2/14

Βόρεια - Νότια Κορέα: Συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας, Γουόν Τονγκ Γιον διασχίζει τα σύνορα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει Βόρεια και Νότια Κορέα. REUTERS/YONHAP
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας άρχισαν το πρωί συνομιλίες - οι πρώτες που διεξάγονται σε πολύ υψηλό επίπεδο εδώ και χρόνια - αφήνοντας ελπίδες για έναρξη συνεργασίας πριν από τις συναντήσεις οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου πριν από 60 χρόνια.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η συνάντηση στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ προτάθηκε από την Πιονγκγιάνγκ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της είναι ο αντιπρόεδρος του οργανισμού για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν έχουν πάντως γίνει γνωστά τα θέματα που θα συζητηθούν. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι στο τραπέζι θα τεθούν «σημαντικά θέματα», όπως η επανάληψη του προγράμματος συναντήσεων οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Κορέας (1950-1953).
Ο Κιμ Κίου-Χιούν, ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σεούλ, δήλωσε πως στόχος της χώρας του είναι να διασφαλίσει ότι οι συναντήσεις των οικογενειών θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.
Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία αναμένεται να ζητήσει εκ νέου την ακύρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα και έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Κιμ Κίου-Χιούν δήλωσε ότι αρχίζει τις συνομιλίες αυτές «με ανοικτό πνεύμα ώστε να εξετάσει τις πιθανότητες έναρξης ενός νέου κεφαλαίου για την κορεατική χερσόνησο», ωστόσο δεν ανέφερε αν θα συζητηθεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται σε τόσο υψηλό επίπεδο μεταξύ των αντιπροσωπειών της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ από το 2007 και διεξάγεται την παραμονή της άφιξης στη Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.