28/2/14

Κύπρος: Παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο μετά την καταψήφιση των αποκρατικοποιήσεων

Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης η Κύπρος - Δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς-συντάξεις
Χασαπόπουλος Νίκος  
Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2014 κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν την παραίτησή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλοι οι υπουργοί (AP)
Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης περιήλθε και πάλι η Κύπρος μετά την απόρριψη από την Βουλή του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για να δοθεί η επόμενη δόση από την τρόικα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσαν σήμερα ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η επόμενη δόση από την τρόικα το κράτος δεν θα μπορέσει να πληρώσει στο σύνολο τους μισθούς και τις συντάξεις. 

Χαρακτηριστικό της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει είναι ότι πραγματοποιείται αυτή την ώρα έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ εχθές το βράδυ μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου από την Βουλή πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών (ΔΕΚΟ) έρχεται και πάλι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο με στόχο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Χρίστος Στυλιανίδης να ανατραπούν δυσάρεστες εξελίξεις και να διατηρηθεί η πορεία οικονομικής ανάκαμψης και σταθεροποίησης της χώρας.

Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι προαπαιτούμενο της τρόικα, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε στάση αναμονής περιμένοντας τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο υπουργικό συμβούλιο.

Έτσι βρίσκεται στον αέρα η έγκριση της τέταρτης δόσης ύψους 236 εκατ. ευρώ και επίσης εκφράζονται φόβοι για την αναβολή της αποδέσμευσης 1,5 δισ. ευρώ που αφορά την ανακεφαλοποίηση των συνεργατικών τραπεζών στην Κύπρο.

Η απόρριψη του νομοσχεδίου από την Βουλή προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέλαβε να ενημερώσει σήμερα το πρωί και την τρόικα.

Σε επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται η συνεδρίαση αυτή να γίνει ακόμη και την Τρίτη. Αλλά για να επανέλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί με άλλη ονομασία αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής νομοσχέδιο που απορρίφθηκε δεν μπορεί να επανέλθει ούτε με το ίδιο όνομα ούτε με το ίδιο περιεχόμενο.

Στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας οι παραιτήσεις των υπουργών


Πριν από λίγο κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν την παραίτησή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλοι οι υπουργοί.

Την παραίτηση των υπουργών ζήτησε ο ίδιο ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να αποσύρει του τέσσερις υπουργούς με τους οποίου συμμετείχε στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παρακάλεσε τους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις 15 Μαρτίου ημερομηνία στην οποία θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. κ. Καλεντερίδη,

    Απορώ πώς δημοσιεύσατε αυτό το άρθρο, που έχει σαν τίτλο ένα ψέμα και συνεχίζει με ένα δεύτερο, μέχρι την τελευταία παράγραφο, όπου, επί τέλους, λέει την αλήθεια!
    Ο λόγος της παραίτησης των υπουργών δεν είναι αυτός του τίτλου του άρθρου, αλλά αυτός της τελευταίας παραγράφου του άρθρου.
    27 Φεβρουαρίου 2014 ήταν Πέμπτη και όχι Παρασκευή!
    ( Προς στιγμή διαβάζοντας τον τίτλο σκέφτηκα ότι ίσως οι Κύπριοι υπουργοί έγιναν Πατριώτες και κατάλαβαν τις αλυσιδωτές γκάφες του κακομοίρη Προέδρου τους, δίδοντάς του την ευκαιρία να ανακαλέσει όσα έχει συμφωνήσει με τους Τ/Κ, νομιμοποιώντας έτσι την παράνομη εισβολή και κατοχή του μισού σχεδόν νησιού.

    κ.Καλεντερίδη, είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να γίνονται τέτοια λάθη.

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.