27/2/14

Χιλιάδες ελληνόπουλα αλλάζουν το πρόσωπο της Ελλάδας

 Αλλάζουν το πρόσωπο της Ελλάδας
Από την εκδήλωση για την ενίσχυση νέων αντιλήψεων για την Ελλάδα που έγινε στο Χάρβαρντ τον Φεβρουάριο του 2013
Σε 4.500 ανθρώπους έφτασαν σε δύο χρόνια οι ιστορίες της διεθνούς εκστρατείας δημόσιας διπλωματίας για την Ελλάδα
Κλώντζα Ολγα  
«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από πράξεις και ιστορίες που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι όντως οι αποτυχίες ή τα συμφέροντα λίγων αλλά οι ικανότητες και τα επιτεύγματα των πολλών».
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας δημόσιας διπλωματίας «Repower Greece» που συμπλήρωσε δύο χρόνια δράσης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Στόχος της εθελοντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών στερεοτύπων που επικρατούν για την Ελλάδα, τα οποία και γιγαντώθηκαν υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Με νέα προγράμματα σε συνεργασία με ξένα και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά η προσπάθεια ενίσχυσης νέων αντιλήψεων για τη χώρα μας τόσο απέναντι σε φίλους και επικριτές στο εξωτερικό όσο και σε εμάς τους ίδιους αναφορικά με τη χώρα μας.

Για να το επιτύχει αυτό το «Repower Greece» συλλέγει τεκμηριωμένα μηνύματα που αντανακλούν διαφορετικές αντιλήψεις, πρακτικές και νοοτροπίες. Ιστορίες που ξεχωρίζουν και εμπνέουν, από τους τομείς της επιχειρηματικότητας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ναυτιλίας, της κοινωνίας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της καινοτομίας. Μέσα από συζητήσεις και δράσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, fora και δεξαμενές σκέψης σε χώρες στρατηγικού ενδιαφέροντος, αυτές οι ιστορίες αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα προχωράει, δημιουργεί και συνθέτει λύσεις.

Δύο χρόνια συνεχούς δράσης
Μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν το «Repower Greece» επικοινώνησε τα μηνύματά του μέσα από 50 και πλέον εκδηλώσεις σε 4.500 μαθητές, φοιτητές, στελέχη οργανισμών, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Συγκεκριμένα διοργάνωσε 18 εκδηλώσεις με θεσμικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς, όπου αναλύθηκαν ιδέες και κατατέθηκαν προτάσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και τη σύνθεση λύσεων.

Ο σκοπός και τα μηνύματα της εκστρατείας παρουσιάστηκαν σε 10 εκδηλώσεις κορυφαίων οργανισμών και πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ κύκλος επαφών με περισσότερες από 20 συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, οργανισμών και δεξαμενών σκέψης.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου δράσης της η πρωτοβουλία πραγματοποίησε έναν ακαδημαϊκό κύκλο συζητήσεων σε 12 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως τα Χάρβαρντ, Γέιλ, MIT, Κολούμπια και Τζόρτζταουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εν λόγω συζητήσεις διοργανώθηκαν από τα ίδια τα ιδρύματα με τη συνεργασία φοιτητών και καθηγητών. Στη συνέχεια διοργανώθηκε κύκλος ομιλιών προς τιμήν του US Trade Representative, πρέσβη κ. Demetrios Marantis, σε συνεργασία με το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο και το Deree College.

Η νέα γενιά στο επίκεντρο
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά, το «Repower Greece» μέσα από ανοιχτές συζητήσεις με μαθητές και φοιτητές προσπαθεί να θωρακίσει τους νέους απέναντι στην επικρατούσα απαισιοδοξία αναδεικνύοντας μέσα από τα θετικά παραδείγματα που παρουσιάζει ότι μέσα από τη συνεργασία, την καινοτομία και την προσήλωση στην αριστεία μπορούν να βρεθούν λύσεις και προοπτικές. Ετσι διοργανώθηκαν 10 εκδηλώσεις με ξένους φοιτητές και προγράμματα study abroad, όπου ακούστηκαν οι σκέψεις των νέων αναφορικά με την Ελλάδα. Στόχος της δράσης αυτής είναι το χτίσιμο ισχυρών «πρεσβευτών» της εκστρατείας σε όλον τον κόσμο.

Επίσης αναπτύχθηκε σε συνεργασία με σχολεία σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα «Θέσεις των αυριανών πρωταγωνιστών», μέσω του οποίου μαθητές καταθέτουν τις προτάσεις τους για την Ελλάδα τού αύριο. Η κριτική σκέψη των νέων αναδείχθηκε και μέσα από fora, ανοιχτές δηλαδή συζητήσεις, που διοργανώθηκαν μεταξύ ξένων πρεσβευτών και μαθητών λυκείου.


Η διάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας αυτά τα δύο χρόνια έγινε όχι μόνο μέσω δημοσιεύσεων σε περισσότερα από 270 διεθνή και εθνικά μέσα επικοινωνίας αλλά και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στη νεολαία. Μέσα στα δύο χρόνια δράσης χτίστηκε μια ενεργή ομάδα 10.000 ενεργών φίλων μέσα από τα social media και το επίσημο σάιτ www.repower-greece.com, οι οποίοι μοιράζονται τις Repower ιστορίες τους στα δικά τους δίκτυα. Τέλος, τα μηνύματα της εκστρατείας έφτασαν και μέσα από τη συνεργασία με αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και ξενοδοχεία στους ξένους επισκέπτες της χώρας μας.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.