28/2/14

Αγωνία για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Τι θα συμβεί στους 150.000 Ελληνες που ζουν σήμερα στην Ουκρανία
Για εκρηκτική ατμόσφαιρα στην σπαραζόμενη από τις αιματηρές ταραχές Ουκρανία, για απειλές και ξυλοδαρμούς εναντίον Ελλήνων που κατοικούν στην χώρα, κάνει λόγο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, περιγράφοντας την αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των ομογενών.

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του Έθνους, η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί. Υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα και όσοι εμφανίζονται επίσημα ότι έχουν ελληνική καταγωγή, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 100.000.
Η Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων όλης της Ουκρανίας, ζει και εργάζεται στην Μαριούπολη, όπου είναι και η βάση των περισσότερων ομογενών που βρίσκονται στην χώρα.
Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος δήλωσε ότι «παλιάνθρωποι» εκμεταλλεύονται την εξέγερση και θεωρούν ότι «θα κυνηγήσουν» τους Έλληνες και άλλες μειονότητες. Μιλώντας στα ελληνικά- για λόγους ασφαλείας καθώς οι συνομιλίες είναι πιθανό να παρακολουθούνται- η πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κουμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, Σπυρίδων Κιλιγκάροφ ξυλοκοπήθηκε από νεαρούς μασκοφόρους.
Εν μέσω της αναταραχής, έχει έρθει στο προσκήνιο το ακροδεξιό κόμμα «Δεξιός Τομέας» το οποίο τάσσεται υπέρ του λουκέτου στα μειονοτικά σχολεία και καλεί τους οπαδούς του να κατέβουν με όπλα στο κέντρο του Κιέβου.

11 ΈΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, 48 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
Η Προτσένκο είχε εκφράσει μιλώντας στο euronews.com, την έντονη ανησυχία της για τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην χώρα:
«Έχουμε 11 ελληνικής καταγωγής βουλευτές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και είμαστε σε επαφή μαζί τους, γιατί φυσικά μας ενδιαφέρει να έχουμε ισχυρή ελληνική παρουσία στην Βουλή ανεξαρτήτως ποιος είναι επικεφαλής. Επίσης, οι κυβερνήτες σε έξι μεγάλες περιφέρειες είναι ελληνικής καταγωγής. Υπάρχουν επίσης για παράδειγμα Έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και δεν ξέρουμε τώρα αν θα τους αλλάξουν. Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν».
Ωστόσο διευκρινίζει: «Μπορεί τώρα να δείχνουν λίγο δύσκολα τα πράγματα, αλλά αυτός ο λαός έχει περάσει και άλλες φορές δύσκολα. Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στην δυτική με την ανατολική Ουκρανία, αλλά αισιοδοξώ ότι θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Βέβαια, θα περάσει χρόνος, δεν θα ‘ναι τόσο εύκολο».
«Σε κάθε περίπτωση, οι ομογενείς μπορούν να είναι ήσυχοι. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε».
Η Αλ. Προτσένκο είναι σε διαρκή επαφή με τα δύο γενικά προξενεία της Ελλάδας στην Μαριούπολη και την Οδησσό και με την πρεσβεία στην πρωτεύουσα, το Κίεβο που αποτελεί άλλωστε το επίκεντρο των εξελίξεων. Ωστόσο εκεί η εικόνα είναι διαφορετική, αφού οι Έλληνες είναι λίγοι και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως εξήγησε μιλώντας στο euronews, ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος:

«Τα επεισόδια είναι περιορισμένα, σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές του Κιέβου που είναι διαχωρισμένες με οδοφράγματα καθώς και σε ορισμένα κυβερνητικά κτήρια άλλων πόλεων. Υπάρχουν υπερβολές σε κάποιες αναφορές, όπως αυτές περί διχασμού. Ενισχύσαμε για προληπτικούς λόγους τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, που απέχει από την Μαϊντάν όσο για παράδειγμα το Χίλτον από την Ομόνοια. Ωστόσο δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ούτε εμείς, ούτε έχουμε αναφορές για Έλληνες. Κάποιοι ελάχιστοι Έλληνες μόνο πληροφοριακά και συμβουλευτικά έχουν απευθυνθεί στην πρεσβεία, δεν έχει αναφερθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Γενικά, όποιος είναι προσεκτικός, δε νομίζω ότι κινδυνεύει», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν και οι άνθρωποι του ελληνικού προξενείου της Οδησσού. Ούτε επεισόδια υπήρξαν εκεί, ούτε αναφορές για οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ των Ελλήνων οι οποίοι εκεί είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με την Μαριούπολη. «Περίπου 1000 άτομα έχουν δηλώσει ελληνικής καταγωγής στην Οδησσό».

Πηγές: www.ethnos.gr, www.megatv, gr.euronews.com
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.