24/2/14

Δάκρυσε ξανά η αρκούδα

Επιμέλεια:
 
Μια άψογη επίδειξη του πλούσιου ρωσικού πολιτισμού ήταν η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ρώσοι αυτοσαρκάστηκαν, ενώ δεν έλειψε η αναφορά στον θρυλικό Μίσα (φωτογραφίες)

Την καινούργια Ρωσία ήθελαν να δείξουν οι διοργανωτές της τελετής λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κι αυτό έκαναν. Περίπου... Έφεραν τη μουσική του Ραχμάνινοφ, την κλασική ρωσική λογοτεχνία, τα μπαλέτα Μπολσόι και Μαρίνσκι στον 21ο αγώνα. Αυτά που συνεχίζουν να αγαπούν οι ξένοι στη σύγχρονη Ρωσία.
Μια επίδειξη του πλούσιου ρωσικού πολιτισμού ήταν η τελετή λήξης στο Σότσι. Έναν τόνο κάτω εν συγκρίσει με την τελετή έναρξης στις 7 Φεβρουαρίου, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο τα πυροτεχνήματα ήταν περισσότερα από εκείνα που φώτισαν τον ουρανό στην τελετή έναρξης.
Τον τελευταίο λόγο είχε ένα από τα αστέρια των αγώνων, η πολική αρκούδα, ίσως η δημοφιλέστερη από τις τρεις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων. Φύσηξε απαλά και έσβησε τη φλόγα που έκαιγε στον ολυμπιακό βωμό. Ένα δάκρυ κύλησε στα μάγουλα της αρκούδας σαν τα δάκρυα του Μίσα, της πιο αγαπημένης μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, εκείνων της Μόσχας το 1980.

Κι αν στις δύο τελευταίες τελετές λήξης όλοι το έριξαν στο χορό, οι Ρώσοι δεν είχαν να αντιπροτείνουν συγκροτήματα σαν τους Who (Λονδίνο), τους Nickelback (Βανκούβερ), ακόμα και τις εμπορικές Spice Girls (Λονδίνο). Έτσι η μουσική διασκέδαση ολοκληρώθηκε πριν από την έναρξη της τηλεοπτικής μετάδοσης με τις περίφημες γιαγιάδες της Eurovision να ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή, ενώ ακούστηκε και το "Moscow Calling", χιτ του 1992.

  Η βραδιά ξεκίνησε με πυροτεχνήματα και την είσοδο μιας βάρκας με επιβάτιδα τη Λιούμπα (σ.σ. την πρωταγωνίστρια της τελετής έναρξης) και δύο φίλους της. Θα ταξίδευαν πίσω στο χρόνο και στο ρωσικό πολιτισμό.

Και τότε εκατοντάδες εθελοντές εισέβαλαν στη σκηνή. Κινούνταν κυκλικά, σχηματίζοντας τους ολυμπιακούς κύκλους. Ένας κύκλος δεν άνοιξε. Δεν ήταν δυνατό να επαναληφθεί η γκάφα στην τελετή έναρξης. Πέρασε ένα λεπτό και ο πέμπτος κύκλος άνοιξε. Οι Ρώσοι αυτοσαρκάζονταν με τη δική τους γκάφα.

Μπαίνοντας στο κυρίως πιάτο της βραδιάς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν πήρε τη θέση του ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και τον Ρώσο αθλητή Αλεξάντερ Ζούμπκοβ. Ο 39χρονος αθλητής του μπόμπσλεϊ αποζημιώθηκε με αυτόν τον τρόπο γιατί έγινε ο πρώτος νικητής στο διπλό και στο τετραπλό μπομπ σε μια διοργάνωση μετά το 1998 στο Ναγκάνο.
Ο Ζούμπκοβ βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει μια ερώτηση προς τον Ρώσο πρόεδρο την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Ρωσίας. Μια παιδική χορωδία προκάλεσε συγκίνηση με τον τρόπο που εκτέλεσε τον εθνικό ύμνο, συνοδεύοντας την ανάρτηση της ρωσικής σημαίας στον ιστό. Ανάμεσα στους Ρώσους αθλητές που την έφεραν στο στάδιο ήταν και ο Αμερικανός Βικ Γουάιλντ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σνόουμπορντ για λογαριασμό της Ρωσίας. Το δώρο προς εκείνον και τη γυναίκα του θα είναι ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα.

Μετά την είσοδο των αθλητών με τον Ελληνοελβετό Αλέξανδρο Κεφάλα που αγωνίστηκε στο σκέλετον να κρατάει την ελληνική σημαία και τον πιο επιτυχημένο αθλητή στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Όλε Έιναρ Μπγιορντάλεν να είναι ο σημαιοφόρος της Νορβηγίας οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης εισέπραξαν ένα μεγάλο χειροκρότημα για τελευταία φορά.
Στο αποκορύφωμα της βραδιάς ήρθε το ταξίδι στο ρωσικό πολιτισμό. Περίπου 120 εθελοντές, ανάμεσα τους και δέκα ουρανοκατέβατες νύφες, ένα σπίτι ανάποδα συνέθεσαν έναν πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, λησμονημένο στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

  Όχι ένα, αλλά 62 διαφορετικά πιάνα γύριζαν γύρω γύρω για το αφιέρωμα στη μουσική. Το κομμάτι που έπαιζαν είναι το "κονσέρτο για πιάνο Νο2" στο πιο ενθουσιώδες κομμάτι της βραδιάς.

  Μετά τη στάση στη μουσική ήρθε η σειρά του μπαλέτου με τους χορευτές των Μπολσόι και Μαρίνσκι (Κίροφ) ίσως για πρώτη φορά μαζί να ερμηνεύουν προς τιμήν της Άννα Πάβλοβα και άλλων σπουδαίων μορφών του ρωσικού μπαλέτου. Ένας γιγαντιαίος πολυέλαιος φώτιζε τις ερμηνείες τους.

 
Μετά την αναφορά στο τσίρκο, είχε έρθει η σειρά της κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας: Λέων Τολστόι (σ.σ. είχε την τιμητική του στην τελετή έναρξης με το "Πόλεμος και Ειρήνη"), Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Νικολάι Γκόγκολ, Αλεξάντερ Πούσκιν και άλλοι μεγάλοι των γραμμάτων βρέθηκαν, οι φωτογραφίες τους για την ακρίβεια στο στάδιο. Ηθοποιοί ντυμένοι βιβλιοθηκάριοι πετούν σελίδες στον αέρα.

Τη σκυτάλη πήρε η Πιεοντσάνγκ που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2018. Είχε οκτώ λεπτά και 10 δευτερόλεπτα για να μας ταξιδέψει στη Νότια Κορέα. Μίνιμαλ παρουσίαση με ορισμένους χορευτές ντυμένους λευκά πουλιά που κινούνταν στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής. Ό,τι κι αν γίνει η Πιενονγκτσάνγκ δεν μπορεί να ξεπεράσει τη Σεούλ το 1988.

"Τα καταφέραμε", φώναξε ο συμπαθής πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ντμίτρι Τσερνισένκο. Με το βλέμμα στον Πούτιν ο Μπαχ πρόσθεσε πως η Ρωσία απέδωσε όσα υποσχέθηκε (δηλ. καλούς αγώνες με ασφάλεια) και ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο. Το Σότσι ήταν οι "αγώνες των αθλητών" κατέληξε ο Μπαχ και η ΔΟΕ το χρησιμοποίησε και στο Twitter, κηρύσσοντας τη λήξη των αγώνων.

Επικράτησε πανδαιμόνιο στη σκηνή, οι τρεις μασκότ εισέβαλαν στο στάδιο, πλησίασαν το βωμό, η αρκούδα φύσηξε δακρύζοντας και το Ολυμπιακό Πάρκο τυλίχτηκε στο σκοτάδι.
Τα πυροτεχνήματα σηματοδότησαν το τέλος της διοργάνωσης. Στο Σότσι ζήσαμε ιστορικές στιγμές, δύσκολες στιγμές με σοβαρούς τραυματισμούς, περίεργα περιστατικά. Η παρουσία της Ελλάδας ήταν αξιοπρεπής από επτά αθλητές που θα έπρεπε να είχαν μεγαλύτερη υποστήριξη από τον ελληνικό αθλητισμό. Βέβαια αυτό δεν έγινε τις εποχές που έρεε το χρήμα, δύσκολο να πραγματοποιηθεί τώρα πια.

Μέχρι να δούμε πως θα αξιοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το Σότσι θα ξαναμπεί στη ζωή όλων τον Οκτώβριο όπου θα φιλοξενηθεί το πρώτο ρωσικό Grand Prix στην ιστορία της Φόρμουλα 1. Οι οδηγοί θα διασχίσουν το στάδιο που χτίστηκε για την τελετή έναρξης και λήξης.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Τα πραγματικά πυροτεχνήματα για την λήξη των αγώνων του Σότσι θα τα δείτε στην Ουκρανία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.