11/2/14

Παραλίγο δεν θα έβλεπε ο Παπούλιας τους ομογενείς μας που μένουν στο Σότσι!

Κάθε άλλο παρά αυτή που θα έπρεπε ήταν η οργάνωση του ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της συνοδείας του στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, την οποία είχε αναλάβει η πρέσβης μας στη Μόσχα Δανάη - Μαγδαληνή Κουμανάκου.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχε, έστω και ως «ανύπαρκτη φυσική παρουσία», υπηρετήσει για δυο τρεις μήνες ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, το οποίο εγκατέλειψε μόλις άνοιξε η προοπτική της Μόσχας.
Όπως μας διηγούνται μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, ήταν εξαρχής φανερός ο κακός συντονισμός της πρέσβεώς μας με τον συνεργάτη της διπλωμάτη επί του πρωτοκόλλου, όπως και με τις ρωσικές αρχές, που έφερε τον Πρόεδρο και τη συνοδεία του να μείνουν σε ένα επιεικώς μετριότατο ξενοδοχείο, η παραμονή στο οποίο συνοδεύτηκε με αρκετά ευτράπελα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, στο περιθώριο των «Ολυμπιακών» του υποχρεώσεων, την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, αλλά και τον Εμίρη του Κατάρ και να συμφάγει με τον Πρόεδρο Πούτιν, τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και πολλούς άλλους ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών. Κι όταν γεννήθηκε εντός της αποστολής η ιδέα και το εύγλωττο ερώτημα γιατί δεν συναντάται ο Πρόεδρος με τους ομογενείς της περιοχής, η κ. Κουμανάκου υποστήριξε ότι αυτοί είναι ολιγάριθμοι και δευτερεύουσας σημασίας. Οι ομογενείς μας, βέβαια, που ξεπερνούν τους 5.000 στην ευρύτερη περιοχή του Σότσι και τους 800 στο χωριό των Ολυμπιακών Αγώνων, που ιδρύθηκε και κατοικείται συμπαγώς από Έλληνες, την Κράσναγια Πολιάνα (Ωραίο Οροπέδιο), δεν είχαν την ίδια άποψη. Και ανταποκρίθηκαν αστραπιαία στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ενθουσιάστηκε με τους ομογενείς και τις διηγήσεις τους, αλλά και τη θέρμη με την οποία του μίλησαν για τα χωριά, τις παραδόσεις και τις σύγχρονες ασχολίες τους, ζητώντας του βοήθεια σε δασκάλους και για την κατασκευή ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Κράσναγια Πολιάνα.

Άγνωστο ποιες επικίνδυνες και θολωμένες σκέψεις κυριάρχησαν στον εγκέφαλο της πρέσβεώς μας για να φθάσει να δώσει την εντολή στη ρωσική ασφάλεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να παρεμποδίσει την είσοδο στην αίθουσα της συνάντησης με τους ομογενείς στον για πολλά χρόνια ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου, του Mega και άλλων ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό. Στο επεισόδιο, που προκλήθηκε στην είσοδο, καθώς οι ρώσοι αρμόδιοι μιλούσαν για «απειλή της ασφάλειας του Προέδρου» από τον ευλόγως διαμαρτυρόμενο δημοσιογράφο, παρενέβησαν οι επικεφαλής ασφαλείας και ο διευθυντής του προσωπικού και διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, οι οποίοι εγγυήθηκαν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για τον ανυποψίαστο εκείνη την ώρα Κ. Παπούλια.

Στα επίμονα ερωτήματα προς τους εκπροσώπους ασφαλείας της ρωσικής πλευράς, εκείνοι απαντούσαν αορίστως. Όταν πιέζονταν παρέπεμπαν σ’ αυτούς που μπορούσαν να τους δώσουν εντολές και συνομιλούσαν μαζί τους – δηλαδή την κ. πρέσβη και τον επί του πρωτοκόλλου ακόλουθό της. 

2 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι απλά. Η κυρία να ανακληθεί στην κεντρική υπηρεσία άμεσα. Είναι ανεπαρκής έως επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στοιχειώδης ἀξιοκρατία ὑπάρχει στὸ ΥΠ.ΕΞ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.