23/2/14

ΗΠΑ: Μεγάλο λάθος ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία

REUTERS/HANDOUT
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται» είπε η Ράις απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ρωσικής ενέργειας, στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Μήνυμα στη Ρωσία πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας έστειλε η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα.
«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται» είπε η Ράις απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ρωσικής ενέργειας, στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Λαβρόφ: Η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ σε νέα επικοινωνία του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι τόνισε ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν τήρησαν τη συμφωνία για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή και κατέλαβαν την εξουσία.
Ανέφερε ακόμη ότι «το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας, κατηγορώντας την ουκρανική αντιπολίτευση ότι την παραβιάζει, «έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία».
Στην Ουκρανία τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στην Ουκρανία μεταβαίνει αύριο Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.
Η Ε.Ε. έχει τονίσει πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, θέτει όμως ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ.

Κομισιόν: Έτοιμη για εμπορική συμφωνία μετά το σχηματισμό κυβέρνησης
Παράλληλα, η Κομισιον δηλώνει έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία.
Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., ενισχύοντας τις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, η οποία δεσμεύτηκε να δανείσει στην Ουκρανία 15 δισ. δολ. και να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.
«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News.
«Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε πάντως πως η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αν και το Κρεμλίνο περιορίστηκε απλώς και μόνο να ανακοινώσει πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με πρωτοβουλία της καγκελαρίου, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε πως κατά την επικοινωνία τους συμφώνησαν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.
Τόνισαν επίσης «το κοινό τους συμφέρον για σταθερότητα στη χώρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», ενώ συμφώνησαν να είναι στενή επαφή.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της αποφυλακισμένης από το Σάββατο Γιούλια Τιμοσένκο, της ηγέτιδας της ουκρανικής αντιπολίτευσης και αντιπάλου του φιλορώσου προέδρου της χώρας, η ίδια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο.
Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ακόμη πως σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.
Όπως είναι γνωστό, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα στηρίζουν την ουκρανική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Προσωρινός Πρόεδρος της Ουκρανίας ο Τουρτσίνοφ - Διαδήλωση φιλορωσικών κινημάτων 
Και ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και στενότερος συνεργάτης της Τιμοσένκο αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, περίπου 2000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, στη Σεβαστούπολη, στα νότια της Ουκρανίας, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.
Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΗ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ STATE DEPARTMENT ; ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ; Ή ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ;ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΙΤΣΚΟ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ; ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ.ΔΙΟΤΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ.
    ΕΚΤΟΣ,ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ,ΠΟΥ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη μην σε προβληματίζει η στάση της Ρωσίας .Απλά οι Ρώσοι θέλουν να δουν όλα τα χαρτιά των Ευρωπαίων –ΗΠΑ πριν κάνουν την πρώτη κίνηση τους .
    Ο πανικός των Αμερικανών και των Άγγλων είναι μεγάλος εξ ’ου και οι «απειλές».
    Δεν υπάρχει τίποτε πιο διασκεδαστικό από το να βλέπεις τον αντίπαλο σου να προσπαθεί να πείσει ότι τον φοβάσαι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά η ΕΕ θα κάνει συμφωνία με την Ουκρανία πριν τις εκλογές;

    Με ποιον θα την κάνει;

    Αυτό και αν είναι βιασύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.