24/2/14

Κινήσεις Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας

Συμφωνεί για την εδαφική ακεραιότητα, αλλά δεν αποσύρει τη στρατιωτική απειλή. Ανακάλεσε τον πρέσβη για διαβουλεύσεις
Κινήσεις Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών οι οποίοι επιχειρούν να παγώσουν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σούζαν Ράις σύμβουλος Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο
Ενώ κύκλο της γερμανικής καγκελαρίας και ευρωπαϊκά Media κάνουν λόγω για συμφωνία Μέρκελ-Πούτιν για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας η Μόσχα ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Κίεβο, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού και αποκήρυξης της νέας κυβέρνησης.

Αν και το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία των δυο ηγετών με πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται ότι επιμένει σε προσωπική στρατηγική στην περιοχή.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών οι οποίοι επιχειρούν να παγώσουν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σούζαν Ράις σύμβουλος Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο αλλά έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως σφάλμα.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η τοποθέτηση του Ρώσικου ΥΠΕΞ που υποστηρίζει πως η Ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα σενάρια είναι εφικτά.

Με την ανάκληση του πρεσβευτή της η Μόσχα ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και την πίεση προς τον διορισθέντα –προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας και την σκιώδη πρόεδρο Γιούλια Τιμοσένκο. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν απεμπολίζει καμία στρατηγική του κίνηση και θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της, διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα της δυνατότητας στρατιωτικής παρέμβασης, έναντι της Ευρώπης που δεν διαθέτει ενιαίο στρατό και βασίζεται στους Ουκρανούς ακροδεξιούς.

Η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ
«Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην Ουκρανία και την ανάγκη ανάλυσης της κατάστασης, ελήφθη απόφαση για ανάκληση του ρώσου πρέσβη στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις στη Μόσχα» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λαβρόφ: Η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ σε νέα επικοινωνία του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι τόνισε ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν τήρησαν τη συμφωνία για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή με την κυβέρνηση και κατέλαβαν την εξουσία.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Το πανηγύρι των Ολυμπιακών αγώνων τελειώσε. Στο τέλος της εβδομάδας θα έχουν φύγει και όλοι οι ξένοι αθλητές για το σπίτι τους και το Σόσσι θα παύσει να αποτελεί στόχο της Αμερικανοκίνητης τρομοκρατίας.

    Χωρίς αυτό το άγχος της τρομοκρατίας, θα δούμε ποιές θα είναι οι αντιδράσεις της Ρωσσίας.

    Για αυτό και βιάστηκαν οι γερμανοαμερικάνοι γκάγκστερ να ολοκληρώσουν την "ευρωπαική προοπτική της Ουκρανίας" κατά την διάρκεια των αγώνων.

    Θέλω να δώ τι θα κάνουν με την χρεωκοπημένη χώρα οι μάστορες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

    Σύντομα οι Ουκρανοί θα αντιληφθούν τι σημαίνει δημοσιονομική εξυγίανση αλλά ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη

    θα πάρει ο Κοντός τις ρωσικές περιοχές, που έχουν το πετρέλαιο, τον έλεγχο των μισών αγωγών, όλη την βόρεια πλευρά του Ελλησποντου.

    Και δεν καταλαβαίνω την ερώτηση " τι θα κάνουν οι ΔΝΤ και ΕΕ με την (υπόλοιπη) Ουκρανία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.