21/2/14

Τελεσίγραφο από Λευκό Οίκο στον Γιανουκόβιτς

Τελεσίγραφο από Λευκό Οίκο στον Γιανουκόβιτς
Ο Λευκός Οίκος κλιμάκωσε σήμερα τις πιέσεις στο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αφού απαίτησε την άμεση απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «έχουμε υποστεί σοκ από τις εικόνες που δείχνουν ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους».

Ο κ. Κάρνεϊ ζήτησε επίσης από τον στρατό της Ουκρανίας «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία –όπως τόνισε- πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία. Πρόκειται για ευθεία απειλή εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης το σεβασμό του δικαιώματος των πολιτών της Ουκρανίας να διαδηλώνουν ειρηνικά, ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με μερικούς εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, που είχε κατονομάσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι δεν θεωρούνται υπάκουοι προς τη Δύση.

Είναι σημαντικό ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε ήδη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από τον Λευκό Οίκο ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας. Είπε τα εξής:

«Σήμερα κινηθήκαμε να περιορίσουμε τις θεωρήσεις σε περίπου 20 ανώτερα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και σε άλλα άτομα που θεωρούμε υπεύθυνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ οι αρχές του δήμου του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών από προχθές Τρίτη ανήλθε σε 67. Σύμφωνα με τον δήμο του Κιέβου, «67 πτώματα βρίσκονται ήδη στην ιατροδικαστική υπηρεσία». Ο δήμος διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για διαδηλωτές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη.

Ορισμένες πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο νωρίτερα για «πάνω από 60 νεκρούς» στα επεισόδια που σημειώθηκαν μόνον σήμερα.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ Ε.Ε.;
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, το Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό—οι τρεις τους, ο Λοράν Φαμπιούς, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε η Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες», όπως τόνισε η Μπονίνο στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.