8/2/14

Στην Αν. Μεσόγειο κρίνεται η τύχη ΚΑΙ του Αιγαίου

Του Σάββα Καλεντερίδη

Έχουμε επισημάνει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και οι ενεργειακές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος με κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργούν συνθήκες που καθιστούν υποχρεωτική την ενεργό εμπλοκή των αντιστοίχων κρατών ΚΑΙ στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, από την οποία θα κριθεί η πορεία και ο τρόπος επίλυσης του Κυπριακού αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επεκτατικότητα στο Αιγαίο.
Επίσης, είμαστε ίσως οι πρώτοι σε Ελλάδα και Κύπρο που αναφερθήκαμε και πάλι από αυτήν εδώ τη στήλη στο γεγονός αλλά και στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία προέβη στην βεβιασμένη αγορά του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους Polarcus, που η ίδια μετονόμασε σε «Βarbaros», μη μπορώντας προφανώς να αποκολληθεί από το όντως βάρβαρο παρελθόν της. Είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το Βarbaros για να κάνει παράνομες και προβοκατόρικου χαρακτήρα έρευνες στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, αφ’ ενός μεν για να ξεπεράσει τα προβλήματα διεθνούς νομιμότητας, που δεν της επιτρέπουν να αναθέσει τις έρευνες σε ξένα ερευνητικά σκάφη, και αφ’ ετέρου για να ασκεί πιέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες που εμπλέκονται, όταν οι εξελίξεις είναι αρνητικές για την Άγκυρα.
Στα πλαίσια αυτών των εκτιμήσεων, η Άγκυρα έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το Βarbaros, συνοδευόμενο από την φρεγάτα «Κερασούντα» (Giresun) σε προβοκατόρικη δράση στην ΑΟΖ της Κύπρου, για να ασκήσει πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση και στην γαλλική TOTAL, που διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στο «Οικόπεδο Επτά» πίεση, με στόχο την εκτροπή ή και την ακύρωση του χρονοδιαγράμματος που οδηγεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να βρεθούν στα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στο γαλλικό κολοσσό. Στα πλαίσια αυτά, η φρεγάτα Κερασούντα παρενόχλησε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Princess, το οποίο έχει μισθωθεί από την γαλλική εταιρεία Total για σεισμογραφικές έρευνες στα Οικόπεδα Έντεκα, Δέκα, Επτά και Έξι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενώ, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει το προαναφερθέν ερευνητικό σκάφος στην υπηρεσία των επιχειρησιακών σχεδίων του ΓΕΕΘΑ, που έχουν ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή της εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και την ακύρωση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση της Λευκωσίας με ξένες εταιρείες, συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα εν όψει της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου η Κύπρος και το Ισραήλ.
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι στην άσκηση αυτή, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τις 13 και 14 Φεβρουαρίου, θα λάβουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών, που θα διενεργήσουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ των ενεργειακών οικοπέδων της Λευκωσίας, υπό την κάλυψη 40 μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.
Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το μέτωπο της άσκησης θα μεταφερθεί και προς τα νότια παράλια της Κύπρου, φάση κατά την οποία θα εμπλακούν τα υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς TOR-M1 και Buk m1, τα οποία είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή αεροπορία θα αντιμετωπίσει ως φίλια και όχι ως εχθρικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αφού τέτοια συστήματα διαθέτει η Συρία και το Ιράν.
Θα είναι η πρώτη φορά που, ίσως, στα πλαίσια επιχειρησιακού περιβάλλοντος ασκήσεως θα χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό των μαχητικών του Ισραήλ η αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, η οποία και θα τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων των δύο χωρών και για αποστολές έρευνας και διάσωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα, η οποία βλέπει τις εξελίξεις να κινούνται ερήμην της και τον εαυτό της πλήρως αποκλεισμένο από το ενεργειακό και ταυτοχρόνως γεωπολιτικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποιες άλλες κινήσεις ετοιμάζεται να κάνει η Άγκυρα για να προλάβει ή να εκτρέψει το ρου των εξελίξεων και πώς αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Αιγαίο στο άρθρο μας της Κυριακής.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

4 σχόλια:

  1. Information is power, but we need a ¨call-for-action¨ plan.

    Regualar citizens or people with the right connections and heart should be mobilized. If ministers receive 100,000 calls a day, they might not think differently, but definitely would act differently...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ενιαιο Αμυντικο Δογμα που υλοποιη θει πρακτικα και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ επι Αειμνηστου Γεωργιου Γριβα Διγενη,φαινεται οτι τωρα αποκτα και αλλα ΦΤΕΡΑ.Μενει μονο,να απαναδραστηριοποιηθουν οι βασικες δομες του{Ελλας-Κυπρος].Τοτε,οπως κατ επαναληψιν εχει αναλυσει ο κ. Καλεντεριδης αποκτουμε αλλη διαπραγματευτικη ισχυ.Νικος Ερρ.Ιωαννου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαμε καλά κ. Καλεντεριδη. Τι ΘΑ κριθεί το θεμα . Επι του νέου σχεδίου ΑΝΑΝ που το κρίνει θα μας πείτε τη θέση σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε Σοφία
    γιατί δεν περιμένεις το αυριανό άρθρο;
    Να σου επισημάνω ότι δεν αναφέρεται καθόλου στο νέο σχέδιο Αννάν.
    Αναφέρεται στην πορεία του ζητήματος της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και της οριοθέτησης της Ελλάδας με άλλες χώρες, που θα ισχυροποιήσει τη θέση μας έναντι της Τουρκίας, η οποία θα είναι μόνη και απομονωμένη, γεγονός που θα μας επιτρέψει να την καταγγείλουμε ως δύστροπη και να προβούμε σε μονομερή οριοθέτηση.
    Για το νέο Αννάν σε νέο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.