28/2/14

Ο έκθετος Ερντογάν και η... μονταζιέρα

Αρθρογράφος της εφημερίδας «Zaman» αποδομεί τα επιχειρήματα του τούρκου πρωθυπουργού ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες είναι κατασκευασμένες 
Στις τηλεφωνικές συνομιλίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ (μικρή φωτογραφία) φέρεται να συζητούν σχέδια για να κρύψουν τεράστια χρηματικά ποσά σε μετρητά
Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βλέπει παντού συνωμοσίες, έπειτα από τη δημοσίευση μιας σειράς ενοχοποιητικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον γιο του Μπιλάλ, που ο ίδιος καταγγέλλει ότι είναι «κατασκευασμένες», η τουρκική εφημερίδα «Zaman» σπεύδει να καταθέσει τα δικά της επιχειρήματα για την υπόθεση αυτή.
Σε άρθρο της με τίτλο «Γιατί οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν δεν γίνεται να είναι προϊόν μοντάζ» ο δημοσιογράφος Εμρέ Ουσλού τονίζει: «Κατ' αρχάς το επιχείρημα του πρωθυπουργού δεν έχει καμία απολύτως βάση από ηθικής σκοπιάς καθώς τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε έχει ξεστομίσει ο Ερντογάν είναι ψέμα: όλες του οι δηλώσεις, από το "έδειραν μια γυναίκα στο Καμπατάς" (σ.σ.: πρόκειται για τη Ζεχρά Ντεβελίογλου, η οποία κατήγγειλε πως την 1η Ιουνίου 2013 της επιτέθηκαν άγνωστοι διαδηλωτές στη συνοικία Μπεσίκτας διότι φορούσε ισλαμικό κάλυμμα κεφαλής), που η πρόσφατη δημοσίευση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτόν, ως το "οι αστυνομικοί που μου έβαλαν  κοριούς στο τηλέφωνο ξέφυγαν" και "ο εισαγγελέας διέφυγε από την Τουρκία 22 φορές", αποδείχθηκαν αναληθείς, οπότε δεν μπορεί πλέον να μας πείσει για τίποτα».
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά 24ωρα διέρρευσαν πέντε τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες φέρεται να έγιναν μεταξύ του Ερντογάν και του γιου του κατά τις οποίες συζητούν σχέδια για να κρύψουν τεράστια χρηματικά ποσά σε μετρητά. Στις συνομιλίες, που φέρεται να έγιναν τη 17η Δεκεμβρίου 2013, όταν η Εισαγγελία προχώρησε σε εκτεταμένη επιχείρηση κατά της διαφθοράς, ο φερόμενος ως Ερντογάν προειδοποιεί τον φερόμενο ως Μπιλάλ για χρήματα που είναι κρυμμένα σε διάφορα σπίτια.

Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα, αυτό της... μονταζιέρας, ο Ουσλού είναι κατηγορηματικός: «Τη στιγμή που διέρρευσαν οι συνομιλίες αυτές κάποιοι κύκλοι από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) έσπευσαν αμέσως να δηλώσουν, διά μέσου των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, πως οι συνδιαλέξεις αυτές έλαβαν χώρα σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός μιλούσε στην τηλεόραση. Κοιτώντας όμως το πρόγραμμα μεταδόσεων εκείνης της ημέρας είναι ξεκάθαρο πως αυτό είναι ψέμα. Οταν αυτή η αναλήθεια δεν "έπιασε", κάποιοι από το ΑΚΡ ισχυρίστηκαν πως η σύζυγος του Ερντογάν,Σουμεγέ, εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Ικόνιο και όχι στην Κωνσταντινούπολη, όπως υπονοείται από τις υποκλαπείσες συνομιλίες. Μάλιστα, ανέβηκαν και φωτογραφίες με τη Σουμεγέ, οι οποίες ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν του 2012! Οπότε το κόμμα έπρεπε τώρα να βρει ένα άλλο ψέμα να πει. Και το ερώτημα είναι: Αν οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι όντως προϊόν μοντάζ, γιατί το κυβερνών κόμμα να επιδοθεί σε μια ολόκληρη εκστρατεία ψεμάτων; Γιατί να παρουσιάσουν μια φωτογραφία του 2012 ως φωτογραφία του 2013 αν όντως το δίκιο είναι με το μέρος τους;».

«Αν λοιπόν ο Ερντογάν είναι τόσο σίγουρος, θα μπορούσε να φέρει έναν ανεξάρτητο ερευνητή για να αποφανθεί κατά πόσον οι συνομιλίες είναι ή όχι προϊόν μοντάζ. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ εύκολο» 
τονίζει ο Ουσλού, καταλήγοντας πως «ο Ερντογάν, αν ήταν τόσο σίγουρος για τον ισχυρισμό του, θα μπορούσε να φέρει από το εξωτερικό ως και ειδικούς της ΝΑSΑ για να τον υπερασπιστούν. Και αν όντως αποδεικνυόταν πως έχει δίκιο, θα μπορούσε να βγει και να πανηγυρίσει τη νίκη του. Αλλά, καθ' ότι δεν έκανε τίποτε από τα παραπάνω, είναι πασίδηλο πως οι ισχυρισμοί του περί μοντάζ έγιναν με έναν και μοναδικό σκοπό: να κουκουλώσει ακόμη περισσότερο τη διαφθορά (γύρω από το πρόσωπό του)».

Νέα συνομιλία
Εν τω μεταξύ το σκάνδαλο φουντώνει: μια νέα ηχογραφημένη συνομιλία του Ερντογάν κυκλοφόρησε πριν από μερικές ώρες. Σε αυτήν ακούγεται ο πρωθυπουργός να μιλάει και πάλι με τον Μπιλάλ και να του λέει να μην αποδεχθεί τη «μίζα» που του προσέφεραν αλλά να περιμένει για ακόμη μεγαλύτερη.


Το μεγαλύτερο από τα πλεονεκτήματα του ισλαμιστή πρωθυπουργού, το «ηθικό πλεονέκτημα», μοιάζει να κλονίζεται παρασύροντας ένα ολόκληρο σύστημα: θεοσεβούμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες από «νέα τζάκια», μηχανισμοί προπαγάνδας και ΜΜΕ, δικαστικές διώξεις εναντίον του κεμαλικού βαθέος κράτους αλλά και εναντίον απλών πολιτών, αιματηρή κρατική καταστολή.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.