4/2/14

Οι Τ/Κ ζητούν ξεχωριστές λίστες για τις Ευρωεκλογές

Το δικαίωμα αντιπροσώπευσης των Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά με μια δημοκρατική εκλογή που θα ανταποκρίνεται στην βούληση των Τ/κ, σύμφωνα με το μήνυμα που έστειλαν σήμερα οι πρόεδροι των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Δημοκρατικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε κοινή διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα, τα τρία «κοινοβουλευτικά» - όπως σημειώνεται – κόμματα, παρούσης και της «προέδρου» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, αντέδρασαν στην απόφαση όπως « η ε/κ πλευρά, με τις λίστες των ψηφοφόρων που η ίδια θα καθορίσει, εκλέξει τους εκπροσώπους των Τ/κ στο ΕΚ. Αυτή η απόφαση δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική βούληση των Τ/κ και αυτό είναι ξεκάθαρο», υποστήριξαν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Θέλησαν επίσης δηλώσουν για μια ακόμη φορά, όπως ανέφεραν, προς τη διεθνή κοινότητα ότι το δικαίωμα εκπροσώπησης των Τ/κ μπορεί να πάρει σάρκα και οστά με μια δημοκρατική εκλογή που θα αντιπροσωπεύσει την βούληση του «τ/κ λαού».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ συναντήθηκαν σήμερα γι' αυτό το θέμα και υπέγραψαν ένα κοινό κείμενο με τη θέση τους. Η διάσκεψη Τύπου, όπως αναφέρεται, έγινε σε αίθουσα της «βουλής» και την κοινή δήλωση ανέγνωσε η Σιμπέλ Σιμπέρ.

Αναφερόμενη στο κόμμα Εθνικής Ενότητας που δεν υπέγραψε το κείμενο, η «πρόεδρος» της «βουλής» εξέφρασε τη λύπη της, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Χουσείν Οζγκιουργκιούν της είπε προφορικά ότι εγκρίνουν μεν το κείμενο, αλλά άργησαν να ενημερωθούν γι' αυτό.

Όμως, συνέχισε η κ. Σιμπέρ, το θέμα συζητείται εδώ και πολύ καιρό σημειώνοντας ότι για την σημερινή αναβολή της «ολομέλειας» της «βουλής» και της διάσκεψης Τύπου, όλοι οι πρόεδροι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ενημερώθηκαν σήμερα.

Για το θέμα, ανέφερε, έφτασαν κοντά τους και οι θέσεις μη «κυβερνητικών» οργανώσεων και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην κοινωνία, αλλά το ΚΕΕ θέλησε να κάνει τη δική του αξιολόγηση και σύμφωνα με την πληροφόρηση που η ίδια έχει, το κόμμα αυτό θα προβεί αργότερα σε δικές του δηλώσεις.

Στην κοινή δήλωση των τριών κομμάτων αναφέρεται επίσης ότι «ο τ/κ «λαός» είναι μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα από τον ε/κ και αυτό πρέπει να είναι καλά γνωστό στη διεθνή κοινότητα. Στην Κύπρο, οι δύο λαοί πήγαιναν πάντοτε σε εκλογές με χωριστές λίστες ψηφοφόρων και υποψηφίων. Αυτό ήταν μια από τις πιο βασικές πρόνοιες και στο Σύνταγμα του 1960. Και πάλι, το 2004, η έγκριση του σχεδίου Ανάν, με την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, έγινε από τους δύο λαούς ξεχωριστά, με τις δικές τους λίστες ψηφοφόρων».

Γι' αυτό το λόγο, προστίθεται, «δεν γίνεται αποδεκτή η μεταρρύθμιση που θα κάνει η ε/κ πλευρά – όπως αναφέρεται – για τις ευρωεκλογές και δεν γίνεται αποδεκτή – όπως σημειώνεται – από τα πολιτικά κόμματα που υπογράφουν την κοινή δήλωση».
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.