24/2/14

Το ζήτημα της Ευρώπης...

Φαήλος Κρανιδιώτης
Κακά τα ψέματα, το κέντρο μεγάλου μέρους των πολιτικών αποφάσεων, που αφορούν τη χώρα μας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν γένει στα ευρωπαϊκά όργανα. Ολα δε τα μηνύματα δείχνουν πως στην Ευρωβουλή που θα προκύψει θα έχουν ισχυρή παρουσία η Ακρα Δεξιά και οι ποικιλόχρωμοι ευρωσκεπτικιστές. Αυτό, στην πράξη, δεν σημαίνει τύπους που θα κάθονται ξύνοντας το μούσι τους και σκεπτόμενοι το μέλλον της Ευρώπης. Σημαίνει αυτό που μου είπε εύστοχα κορυφαίος υπουργός, ότι η επόμενη Ευρωβουλή δεν θα είναι σούπα, «τσάι και συμπάθεια», με μπόλικο πολιτικό τουρισμό για τους ευρωβουλευτές,
αλλά θα έχει μέσα διάφορες ισχυρές ομάδες που δεν έχουν και τόσο σε υπόληψη την Ενωση. Ορισμένοι θα την αμφισβητούν ευθέως, άλλοι τη σιχαίνονται και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να της βάλουν μπουρλότο. Ο καθένας θα μάχεται για αυτά που θεωρεί στενά συμφέροντα της χώρας του, προσπαθώντας να στερήσει κονδύλια και δύναμη από τους άλλους. Η ήδη προβληματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπει σε ισχυρή έμπρακτη αμφισβήτηση. Με απλά λόγια, αδέρφια, ο καθένας θα κοιτάει την πάρτη του.

Επομένως, οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν, αφού κατά τα φαινόμενα και τις ροπές που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο πανευρωπαϊκό εκλογικό σώμα θα αλλάξει χρώμα ο χάρτης της νέας Ευρωβουλής και για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία μετριοπαθών δυνάμεων ή θα είναι ασθενής. Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα πρέπει να έχουν γερό στομάχι και να μη λυγίζουν κάτω από το ισχυρό πυρ του εχθρού. Μιλάμε για μια σκληρή αρένα, όπου θα γίνει το έλα να δεις. Βαθιά ριζωμένοι σωβινισμοί και προκαταλήψεις, που νομίζαμε πως είχε παραμερίσει η «πολιτική ορθότητα» και η παγκοσμιοποίηση, θα μας τραβάνε από το μανίκι κι ενίοτε θα υψώνουν εμπόδια. Θα τους βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε στροφή του δρόμου, σε κάθε αίτημα που θα σημαίνει την παραμικρή πολιτική ή οικονομική θυσία των εταίρων μας προς εμάς.

Ο τρόπος που οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν από μόνος του προβληματικός. Αντί να προταχθεί η πολιτική ενοποίηση, με τη δημιουργία βαθιά δημοκρατικών κι αντιπροσωπευτικών θεσμών που θα διασφάλιζαν τις ιδιαίτερες ταυτότητες των ευρωπαϊκών εθνών αλλά ταυτόχρονα θα έφτιαχναν τις δομές μιας ευρωπαϊκής υπερδύναμης, προτάχθηκε η οικονομική ενοποίηση, με αποθέωση μιας δαιδαλώδους γραφειοκρατίας. Ισως γι’ αυτό η σημαία της Ε.Ε. θυμίζει σημαία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Μια σημαία για την οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πεθάνει, χωρίς εγγυημένα σύνορα για όλα τα μέλη, χωρίς ευρωπαϊκό στρατό και με σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα στους θεσμούς. Ο Ντε Γκολ μιλούσε για μια Ευρώπη από τη Μάγχη ως τα Ουράλια. Αφηνε απέξω, ως γνήσιος Γάλλος, τη «δόλια Αλβιόνα», θεωρούσε αυτονόητες τη συνεννόηση με τη Ρωσία και τη συμμετοχή της, αφού η Ρωσία θα συνεισέφερε στρατό, πρώτες ύλες και άφθονες πηγές ενέργειας, που μαζί με τα γερμανικά κεφάλαια, την παράδοση της Ελλάδας και της Ρώμης θα συγκροτούσαν την ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Θεσμοί, πολιτισμός, κεφάλαια, πρώτες ύλες, στρατιωτική δύναμη. Η παλαιά ήπειρος, η μήτρα του σύγχρονου πολιτισμού, με τους τρεις μεγάλους πυλώνες, την Ελλάδα, τη Ρώμη και τον χριστιανισμό, όπου γεννήθηκε ό,τι προσδιορίζει τον σύγχρονο κόσμο, έφτιαξαν, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το καλύτερο μέρος στον κόσμο να ζει κανείς. Διότι, μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε λόγω της κρίσης, όμως το πιο πολιτισμένο μέρος στον κόσμο, που εδώ και δεκαετίες αγνοεί τι πάει να πει πόλεμος, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν δικαιωμάτων και ευημερίας, σε βαθμό που είναι άγνωστος στα μήκη και τα πλάτη του υπόλοιπου πλανήτη, εξακολουθεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οποιος γκρινιάζει, ας ρίξει μια ματιά στη Ν. Αμερική, την Αφρική και την Ασία και θα νιώσει δέος κι ευγνωμοσύνη που του ’λαχε να γεννηθεί ανάμεσα στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στη Λαπωνία.

Αυτό όμως που παραμένει το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ευρώπης είναι της ηγεσίας. Το είχε πει με δηλητηριώδη ειρωνεία η γριά αλεπού, ο Χένρι Κίσινγκερ: «Ωραία, Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν θέλω να μιλήσω μαζί της, ποιον πρέπει να πάρω τηλέφωνο»; Και μη βιαστείτε να πείτε «μα, τη Μέρκελ», διότι ούτε έτσι είναι ούτε τόσο απλό. Ο δαιμόνιος Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ δεν αναφερόταν απλά σε πρόσωπα, αλλά στο θεσμικό έλλειμμα εξουσίας, στο ότι η Ευρώπη δεν είναι μια συγκροτημένη υπερδύναμη, όπου υπάρχει μια κεντρική εξουσία με αληθινή δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των ευρωπαϊκών συμφερόντων κι όχι τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Χ ή της Ψ χώρας, που συγκυριακά ή κατά καιρούς επιβάλλονται. Οσο τρελό, παράδοξο ή υπερφίαλο κι αν ακούγεται, μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να ξεκινήσει και πάλι από τη χώρα που της έδωσε τ’ όνομά της. Μας ενδιαφέρει αυτό το μέλλον γιατί τα χειρότερα για μας πάντα ήρθαν όταν μείναμε μόνοι μας, χωρίς συμμάχους, χωρίς συμφέροντα που τέμνονταν με τα δικά μας. Η απομόνωση πάντα έβλαψε σοβαρά την Πατρίδα…

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
δημοκρατία

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μας ενδιαφέρει αυτό το μέλλον γιατί τα χειρότερα για μας πάντα ήρθαν όταν μείναμε μόνοι μας, χωρίς συμμάχους, χωρίς συμφέροντα που τέμνονταν με τα δικά μας. Η απομόνωση πάντα έβλαψε σοβαρά την Πατρίδα…"

    Το κακό στη σύγχρονη πολιτική σκέψη των περισσότερων Ελλήνων πολιτικών είναι ότι "πάσχουν" σε μεγάλο βαθμό από το διαχρονικό σύνδρομο της προστασίας του Βαλκανικού Δυτικοανατολικού Ταλιμπανιστικου προτεκτοράτου.

    Ακόμα και αν στο τέλος διαλυθεί η ΕΕ θα υπάρχουν χώρες που θα έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας όπως θα υπάρχουν χώρες που θα έχουν αντίθετα συμφέροντα από τα δικά μας. Σίγουρα θέλουμε Ευρώπη. Το θέμα είναι όμως τι Ευρώπη θέλει ο καθένας και αν σέβεται τα δημοψηφίσματα των λαών.
    Οι Ευρωπαϊκοί λαοί απέρριψαν (ελάχιστα χρόνια πριν τη κρίση) το Ευρωσύνταγμα σε δημοψηφίσματα.

    Αυτό σημαίνει ότι θέλουν την ΕΕ υπό τη μορφή συμμαχίας αλλά όχι ενιαίου κράτους.

    Κάποιοι αυτό σε διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων δεν το σέβονται και ουσιαστικά τα θέλουν όλα χρησιμοποιώντας τη κρίση ως αφορμή απόλυτης ενοποίησης.

    Γιατί να θέλουν οι λαοί μια ενωμένη Ευρώπη με ένα κέντρο αποφάσεων έξω από τη χώρα τους?Γιατί να θέλουν μια τέτοια Ευρώπη η οποία ουσιαστικά με τη μεταναστευτική της πολιτική αρνείται το βασικό της στοιχείο? Τον χριστιανισμό και μακροπρόθεσμα θα μετατραπεί σε Ισλαμική ήπειρο.

    Το Ισλάμ για τα δυτικά μας δεδομένα είναι Μεσαίωνας. Σεβαστή η θρησκεία τους και στα μέρη τους έχουν τις δικές τους παραδόσεις που ο επισκέπτης πρέπει να τις σέβεται. Έτσι είναι το σωστό. Να σέβεσαι τη χώρα την οποία πηγαίνεις για δουλειά ή ως απλός τουρίστας. Αλλά έχουμε βασικές διαφορές σε νοοτροπία με τους μουσουλμάνους πως να το κάνουμε δηλαδή. Εμείς τη γυναίκα τη θέλουμε πχ με μίνι. Αυτή την θέλουν με μπούρκα. Ακόμα και ο "μετριοπαθής" Ισλαμιστής θέλει στο σχολείο τα αγόρια ξεχωριστά από τα κορίτσια και τη γυναίκα με μαντίλα. Και αυτό ερχόμενος στην Ευρώπη θέλει να το συνεχίσει. Ο μετανάστης όμως πρώτος πρέπει να πηγαίνει νόμιμα και δεύτερον να αποδέχεται τη νοοτροπία και τη γενικότερη πολιτισμική ταυτότητα της χώρας στην οποία πάει. Αυτή είναι η νέα του πατρίδα. Οι Ισλαμιστές αυτό δεν μπορούν να το δεχτούν.

    Η πολυπολιτισμικότητα που επιθυμούν κάποιοι είναι αιτία συγκρούσεων.Κοινή λογική. Όταν ο άλλος πιάνει το μαχαίρι και ουρλιάζει "Αλλάχ Ακμπαρ" και σφάζει Χριστιανούς πχ στη Συρία ε δεν μπορείς να τον δεχτείς στη κοινωνία σου. Έχει μεγαλώσει με άλλα πρότυπα περί κοινωνίας. Μέσα στον φανατισμό είναι.

    Σαρία στην Ευρώπη και θα μιλάμε για Ευρώπη?! Δεν θα ναι Ευρώπη αυτό! Ισλαμικός μεσαίωνας και όποιος δεν υπακούει "χραπ".

    Η Ευρώπη έχει τεράστια δομικά προβλήματα. Από την αρχή ορισμένες μεγάλες χώρες θέλανε την Ένωση ιδιοκτησία τους και αυτό με τη κρίση φάνηκε πιο πολύ.

    Εξαιτίας της πολιτικής τους σε οικονομία και μεταναστευτικό ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη με τους οικονομικούς δείκτες στο "κόκκινο". Αίτια συγκρούσεων.
    Δηλαδή ή πολυπολιτισμικότητα και συγκρούσεις ή ακροδεξιά και συγκρούσεις.

    Καταλαβαίνουν που φτάσανε την Ευρώπη και θέλουν ο άλλος να μην αντιδρά?

    Δεν θέλω ρε φίλε τζαμί στη γειτονιά μου. Είμαι Χριστιανός. Αλλάζεις την πολιτισμική ταυτότητα αιώνων της χώρας μου.Με ρώτησες και τον έφερες στη χώρα μου? Τον βάζεις παράνομα στη χώρα, τον εκμεταλλεύεσαι οικονομικά με τα κυκλώματα, δεν ξέρω τι αρρώστιες μπορεί να έχει ο άνθρωπος ανάλογα από ποια χώρα έρχεται, έχει άλλη νοοτροπία σε βασικά πράγματα περί δομής της κοινωνίας, δεν ξέρουμε το ποινικό μητρώο του καθενός εξ αυτών και κατηγορείς τον κόσμο που ψηφίζει ακροδεξιά?!
    Όχι μόνο ενισχύεις την ακροδεξιά με τέτοιες πολιτικές αλλά διαλύεις έτσι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Ποια Ευρώπη? Την κατέστρεψαν πριν καν τη χτίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἀλήθεια γιατί μιλᾶμε συνέχεια γιὰ Εὐρώπη καὶ

    ὄχι γιὰ αὐτόνομα κράτη; Γιατί μιλᾶμε συνέχεια

    γιὰ ὑποστήριξη κρατῶν καὶ ὄχι γιὰ ὑποστήριξη

    συμφερόντων; Ἀλήθεια κύριε Κρανιδιώτη

    πῶς ἀπὸ ὑπερασπιστὴς τοῦ Ὀτσαλὰν

    βρεθήκατε δήμιος τοῦ ἔθνους ἀπὸ τὸ ὁποῖο

    καταγόσαστε; Ἀλήθεια κύριε Κρανιδιώτη

    πῶς μιὰ χώρα ποὺ δὲν ἔχει μία βιομηχανία

    γιὰ καρφίτσες ἔχει τὴν ἀπαίτηση νὰ τὴν

    ἀκοῦν καὶ νὰ τὴν συμβουλεύονται οἱ

    βιομηχανικὰ ἀναπτυγμένες χῶρες;

    Ἐσεῖς θὰ δεχόσασταν ἐὰν ἤσασταν

    βιομήχανος νὰ μιλήσετε μὲ ἕναν περιπτερὰ

    γιὰ τὸ κόστος κέρδους καὶ πολιτικὴ

    πώλησης τῶν προΐοντων σας;

    Ἐὰν Κύριε Κρανιδιώτη εἴχατε διαβάσει

    Θουκιδίδη δὲν θὰ ξεστομίζατε τέτοια

    ἐρωτηματικὰ ποὺ ἕνας ἄνθρωπος μὲ παιδεία

    καὶ ἄσκηση τοῦ νοῦ του θὰ ἦταν εὐκολο νὰ

    σκεφτῇ καὶ νὰ ἀπαντήσῃ.

    Ὅσο γιὰ τὴν γριὰ ἀλεποῦ, Χέρνι Κίσσινγκερ

    ποὺ ἀναφέρατε λίγοι ἀπὸ ἐμᾶς γνωρίζουμε τὸ

    τί ἐκπροσωπεῖ καὶ φυσικὰ ἂς μὴν

    κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, μεγάλα παιδιὰ

    εἴμαστε τὸ ποιός κάνει κουμάντο σὲ αὐτὸν τὸν

    κόσμο.

    Ποιός; Μὰ αὺτοὶ ποὺ μᾶς δανείζουν. Ἀὐτοὶ ποὺ

    μᾶς δάνειζαν καὶ αὐτοὶ ποὺ θὰ μᾶς δανείζουν.

    Εἶναι οἱ ἴδιοι ποὺ δανείζουν καὶ τὴν Ἀμερική.

    Οἱ ἴδιοι ποὺ δανείζουν καὶ τὴν Εὐρώπη.

    Ὅλα τὰ ὑπόλοιπα περὶ κρατῶν καὶ Ε.Ε

    τὰ ἀκοῦνε οἱ δανειστὲς καὶ γελᾶνε.









    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν οποιοσδήποτε νομίζει ότι μετά από αυτό το συστηματικό ξέσκισμα των κρατών του Ευρωπαϊκού νότου, πραγματοποιηθεί (και μετά ξυπνήσαμε!!!) το ξεπέρασμα της κρίσης και θα ξανα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε μια Ευρώπη των λαών και των πολιτών και της και της αλληλεγγύης και των γιουρογκρουπς και των γιουρογουόρκινγκ γκρουπς ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΠΛΑΝΑΤΕ ΠΛΑΝΙΝ ΟΙΚΤΡΑ ή θα μας θεωρεί χάπατα
    Μετά από αυτό το σακάτεμα δεν πιστεύω ότι υπάρχει νοήμων «ευρωπαίος πολίτης που να σκέφτεται έτσι
    Η Ευρώπη με σύνορο το Δούναβη και με δόγμα τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους δεν αφορά κανέναν Έλληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.