26/2/14

Αρχικλέφτης ο Ερντογάν, λέει το Λαϊκό Κόμμα - Έρευνα για το ένα δις διέταξε ο Αρχιεισαγγελέας

Άγκυρα: Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε επισήμως η εισαγγελία της Αγκυρας σχετικά με την  τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δίνει οδηγίες στο υιό του να «ξεφορτωθεί» «μαύρα» λεφτά ύψους 1 δις. δολαρίων.
Η ημερομηνία της συνομιλίας είναι 17 Δεκεμβρίου, η ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία της διαφθοράς.
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην εκδοχή ότι το βίντεο που κυκλοφορεί από το βράδυ της Δευτέρας στο Youtube είναι προϊόν μοντάζ. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΠ), ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για παγίδα που στήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό, κατηγορώντας με αυτόν το τρόπο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, τον ηγέτη της αδελφότητας Χιζμέτ των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «υπερατλαντικό δόλωμα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε μία ιστορική αναδρομή στα πραξικοπήματα που έγιναν Τουρκία από το 1946 και ένθεν, από τότε δηλαδή που η χώρα πέρασε στο πολυκομματικό σύστημα. Δέκα επτά χρόνια μετά το τελευταίο πραξικόπημα, ισχυρίστηκε πως  κάποιοι επιχειρούν ένα νέο πραξικόπημα. «Η επίθεση αυτή δεν γίνεται εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της» ανέφερε. Λαϊκό Κόμμα: «Αρχικλέφτης» ο Ερντογάν «Αρχικλέφτη» χαρακτήρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό ο αρχηγός του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί. «Να πάρεις το ελικόπτερο και να φύγεις στο εξωτερικό ή να παραιτηθείς από τη θέση σου» είπε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος που κλέβει τη χώρα πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία είπε ότι αυτή είναι πέρα ως πέρα αληθινή και διέκοψε την ομιλία του για να προβληθεί το επίμαχο βίντεο στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τέλος κάλεσε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να μην φοβούνται και να μην συγκαλύπτουν τον πρωθυπουργό, ενώ κατήγγειλε ότι το κανάλι της Εθνοσυνέλευσης δεν μεταδίδει τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης. «Δηλαδή ο πρωθυπουργός κλέβει κι εμείς δεν μπορούμε να το λέμε» είπε.
Η σιγή για το θέμα στα μεγάλα ΜΜΕ -που άρχιζε σιγά σιγά να σπάει στις διαδικτυακές εκδόσεις τους πριν το μεσημέρι- έχει προκαλέσει συζητήσεις στους χρήστες του τουρκικού Διαδικτύου, με αρκετούς να υπενθυμίζουν τους περίφημους... πιγκουίνους της πλατείας Ταξίμ (το ντοκιμαντέρ που έπαιζε στο CNN Türk στις 2 Ιουνίου ενώ είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις εξέγερσης η κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη).
Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε πως αν η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ, ο πρωθυπουργός πρέπει να το αποδείξει. Είπε όμως πως αν είναι αληθινή ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.
Τέλος ο αρχηγός του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απευθυνθεί σε ειδικούς, είτε από επιστημονικά ιδρύματα εντός της χώρας είτε από το εξωτερικό, για να αποδειχτεί αν οι συνομιλίες που αποδίδονται στον ίδιο είναι προϊόν μοντάζ ή γνήσιες. «Εάν είστε τόσο σίγουρος ζητήστε την εξέταση ο ίδιος για να ανακουφιστείτε και εσείς και η χώρα» ανέφερε.
Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.