24/2/14

Θα είναι ο Ερντογάν η απάντηση της Μόσχας για την ήττα στην Ουκρανία;

Η Pravda αναλύει και προτείνει στον Πούτιν, την «τιμωρία» για τη Δύση 
H Ουκρανία είναι πια μια διαιρεμένη χώρα, με τις δυτικές περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία να στηρίζουν τη φιλοευρωπαική αντιπολίτευση και τις περιοχές κοντά στη Ρωσία να ακολουθούν ακόμη τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και να αμφισβητούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων.

Και ενώ το γεωπολιτικό καζάνι βράζει στην περιοχή, η άλλοτε κραταιά Pravda καλεί τη ρωσική ηγεσία να ξεχάσει την Ουκρανία και να στρέψει την προσοχή της προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «που έχει αλλάξει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετατρέποντάς την σε ισχυρό περιφερειακό παίκτη».

«Αυτό είναι το πρόσωπο στο οποίο η Ρωσία θα πρέπει να στηριχθεί για να απαντήσει στην επίθεση από τα συμφέροντα της Δύσης στην Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα.

Αφού αναφέρεται στις κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν με το Ιράν, προθέσεις που διαφάνηκαν και με την επίσκεψη του στην Τεχεράνη, η εφημερίδα επικεντρώνει «στην εντυπωσιακή επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση και την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία θεωρείται στη Δύση ως αντιΝΑΤΟ μπλοκ».

«Προφανώς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παίκτης, και η Ρωσία θα σχημάτιζε με την Τουρκία και το Ιράν, μια ισχυρή πολιτική συμμαχία που θα μπορούσε να δώσει την κατάλληλη απάντηση προς τη Δύση για τη «Ανατολική Εταιρική Σχέση», η οποία οδήγησε στην κατάρρευση και την καταστροφή στην Ουκρανία», γράφει η Pravda.

«Από την άποψη της γεωπολιτικής, η Ρωσία χρειάζεται μια «στενή επαφή» με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία», δηλώνει στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Vladimir Kolesnikov.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» επινοήθηκε για να εκτρέψουν τη Ρωσία από τη Μέση Ανατολή (Συρία), όπου πρόσφατα λειτούργησε με επιτυχία στο διπλωματικό μέτωπο. «Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε την κίνηση «μάτ» και να προσφέρουμε στον Ερντογάν συνεκτικό πρόγραμμα συνεργασίας, ιδίως με το δεδομένο ότι η ΕΕ αρνείται να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, όπως η Ρωσία και το Ιράν».

Ως κινήσεις της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, η Pravda αναφέρει την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του "South Stream" στην οικονομική ζώνη της Τουρκίας κατά το επόμενο έτος, η οποία προηγουμένως είχε αναβληθεί λόγω της θέσης του Ερντογάν. Συμφωνήθηκαν και άλλες κατασκευές – όπως το πρώτο τουρκικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Κύριος ανάδοχος, όπως και οι επενδύσεις είναι ρωσικά.

«Πρέπει να πάψουμε να σέρνουμε με το «ουκρανικό σχοινί" τη Δύση και να βρούμε μια ασύμμετρη αντίδραση στο πρόσωπο της Τουρκίας κάτι που η Ρωσία είναι σε θέση να κάνει καλά, μέχρι που να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και στο «οικόπεδο» της Ουκρανίας υπέρ της Ρωσίας", καταλήγει η Pravda.

Πηγή: www.lifo.gr

2 σχόλια:

  1. Ο Ερντογαν υπηρξε ενας εκ των αντιπαλων της Μοσχας τοσο στη Συρια οσο και στην Αιγυπτο
    Εχοντας γνωση του τι συμβαινει στην περιοχη υιοθετειτε οτι κατι τετοιο μπορει να το εγραψε η πραβντα;
    Πιο πολυ για προβοκατσια μου φαινεται παρα για αληθινο δημοσιευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Giannis123
    Η πρόταση ένταξής της Τουρκίας στη Ευρασιατική Τελωνιακή Ένωση και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης έχει γίνει από τον ίδιο τον Ερντογάν προς τον Πουτίν και απασχολεί τη Πράδα από καιρό και δεν απέκλισε να είναι «προβοκάτσια» όπως το εκφράσεις (για λόγους προ-εκλογικούς).

    Δες τον προβληματισμό της Πράβδα σχετικά με αυτό το θέμα:

    http://english.pravda.ru/world/asia/04-02-2013/123669-turkey_shanghai_cooperation_organization-0/

    Is Turkey bluffing about joining Shanghai Cooperation Organization?
    04.02.2013

    Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said that Turkey was seriously considering becoming a member of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) as an alternative to joining the European Union. This is not the first scary statement by Turkey, but the West still refuses to believe Ankara and is even trying to be ironic about it.

    (...)

    Lyuba Lulko
    Pravda.Ru

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.