24/2/14

Μόρσι: Κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Αιγύπτιοι εισαγγελείς: Παρέδωσε σε ξένη χώρα μυστικά εθνικής ασφάλειας
Κάιρο
Ο Μοχάμεντ Μόρσι παρέδωσε στο Ιράν κρατικά μυστικά που αφορούν την ασφάλεια της χώρας, υποστηρίζουν οι αιγύπτιοι εισαγγελείς σε μία από τις τέσσερις δίκες του έκπτωτου προέδρου.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μόρσι και οι συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται ότι «παρέδωσαν σε ξένη χώρα [...] μυστικά εθνικής ασφάλειας και προσέφεραν στους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν αναφορές ασφάλειας προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

Ωστόσο το κατηγορητήριο που αναγνώστηκε την Κυριακή στο δικαστήριο δεν διευκρινίζει ποια είναι η δεύτερη «ξένη χώρα» που παρέλαβε κρατικά μυστικά όπως το Ιράν.

Ο Μόρσι κατηγορείται επίσης ότι συνεργάστηκε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και τη λιβανική Χεζμπολάχ, και σε περίπτωση κάθειρξης αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου.

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, η δίκη του Μόρσι και 35 ακόμα ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου προγραμματίζεται τώρα να συνεχιστεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Στο εδώλιο κάθονται και αρκετά μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση μετά την εκδίωξη του Μόρσι από το στρατό τον περασμένο Ιούλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ακόμα δίκες κατά του τέως προέδρου -στην πρώτη, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο, ο Μόρσι κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για τους φόνους διαδηλωτών έξω από το προεδρικό παλάτι το 2012. Η δεύτερη αφορά την απόδρασή του από τη φυλακή το 2011, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν αστυνομικοί.

Αργότερα θα αρχίσει μια ακόμα δίκη, με τον Μόρσι να κατηγορείται για προσβολή του δικαστηρίου.
BHMA

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.