8/2/14

Στη «ζυγαριά» του Μαξίμου η συμφωνία με την Gazprom

Μείωση τιμής αερίου 14%, αναδρομική ισχύ ενός έτους και 10ετή διάρκεια προβλέπει η πρόταση που έχει γίνει αποδεκτή από τους Ρώσους
Κώτσης Βασίλης 
Οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους της Gazprom για τη νέα συμφωνία προμήθειας του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα την κάνει αποδεκτή ή θα προσφύγει στη διαιτησία με την προοπτική να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση.
Γι' αυτόν τον λόγο, ώσπου δηλαδή να ληφθεί η  οριστική απόφαση, παραμένει στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ο κ. Χάρης Σαχίνης.
Οπως είναι γνωστό, ο κ. Σαχίνης έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στο δυναμικό της Global Finance, αλλά επειδή ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς με τους Ρώσους, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ του ζήτησε να παραμείνει για λίγο ακόμη στο τιμόνι της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί ως τώρα έχει τρία σημεία: μείωση της τιμής κατά 14%, από 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά φυσικού αερίου σήμερα σε περίπου 395 δολάρια, αναδρομική ισχύ από 1.1.2013, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ θα λάβει περί τα 300 εκατ. ευρώ, και 10ετή διάρκεια.

Τα 300 εκατ. ευρώ η ΔΕΠΑ έχει δεσμευθεί ότι θα επιστραφούν μέσω μείωσης της τιμής του αερίου σε όλους τους πελάτες της (ΔΕΗ, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, βαριά βιομηχανία αλλά και στα νοικοκυριά μέσω των τριών ΕΠΑ), όπως βεβαίως στα τιμολόγια θα περάσει αυτούσια και η μείωση του 14%. Εκτιμάται ότι στον μηνιαίο λογαριασμό ενός νοικοκυριού με χρέωση 120-150 ευρώ η μείωση θα προσεγγίσει τα 30 ευρώ.

Πλέον η απόφαση είναι πολιτική καθώς υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προσφύγει στη διαιτησία για να επιτύχει ακόμη καλύτερη τιμή. Εδώ το μειονέκτημα είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια ώσπου να βγει η απόφαση.

Πολλοί βάζουν στόχο μέσα από τη διαδικασία της διαιτησίας τα 360 δολάρια τα 1.000 κυβικά που πληρώνει η Γερμανία αλλά δεν είναι συγκρίσιμο το μέγεθος καθώς η Γερμανία παίρνει από την Gazprom 80 δισ. κυβικά τον χρόνο ενώ εμείς 2,5 δισ. κυβικά.

Ο κ. Σαχίνης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο του 2009.
Πριν από τη ΔΕΠΑ ήταν διευθύνων σύμβουλος του Platts στις ΗΠΑ, του οργανισμού που καθορίζει τις τιμές spot πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλον τον κόσμο, ενώ έχει εργαστεί και στη McΚinsey.

Στην Global Finance του κ. Αγγελου Πλακόπητα θα αναλάβει το κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού και του real estate αλλά και την αξιοποίηση των συμμετοχών σε επιχειρήσεις που διαθέτει σήμερα η Global σε τομείς από όλο το φάσμα της οικονομίας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.