1/3/14

Ουκρανία: Το Κίεβο καταγγέλει ρωσική εισβολή για προσάρτηση της Κριμαίας

Τα αεροδρόμια έχουν καταληφθεί από ενόπλους με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά
Ισορροπίες τρόμου στην Κριμαία με τη νέα μεταβατική ηγεσία να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι εφαρμόζει τακτική ανάλογη πριν την επέμβαση στη Γεωργία το 2008, αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να παρασύρει το Κίεβο σε ένοπλη σύγκρουση με τελικό στόχο την προσάρτηση της Κριμαίας. 
«Προκαλούν σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν εδάφη» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις», τη στιγμή που τελούν υπό κατάληψη ενόπλων τα αεροδρόμια της Κριμαίας και πληροφορίες θέλουν 2.000 Ρώσους στρατιώτες να έχουν μεταφερθεί με μεταγωγικά στην περιοχή.

«Η Ρωσία έχει στείλει δυνάμεις στην Κριμαία. Εφαρμόζουν σενάριο αντίστοιχο με την Αμπχαζία, όπου έχοντας πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής.

«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο κατέλαβε το Κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο εναέριος χώρος [της Κριμαίας] έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Το Κρεμλίνο αρνείται ανάμειξη στην κατάληψη των αεροδρομίων, όμως την ίδια στιγμή μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στις διαβόητες μονάδες καταστολής Μπερκούτ που διαλύθηκαν από τη νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία, και στη Δούμα κατατίθενται νομοσχέδια που διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Καθώς η ανησυχία διεθνώς εντείνεται για τον κίνδυνο διαμελισμού της Ουκρανίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για την Ουκρανία χωρίς να είναι όμως σαφές εάν μετά το πέρας της συνάντησης θα εκδοθεί ανακοίνωση.

Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International.

Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου από και προς το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης ακυρώθηκαν, επιβεβαίωσε επίσης εκπρόσωπος του αεροδρομίου 

Η Ρωσία δέχεται μπαράζ προειδοποιήσεων από τη Δύση να σεβαστεί τηνεδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όμως η ρητορική της θυμίζει όλο και περισσότερο τις ημέρες πριν την εισβολή της στη Γεωργία το 2008, όταν έθεσε υπό τον έλεγχό της τις επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Η νέα ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την κατάληψη των αεροδρομίων της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης, τα οποία παραμένουν υπό τον έλεγχο ενόπλων με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, καταγγέλλοντας επίσης παραβίαση του εναέριου χώρου της λόγω υπερπτήσεων 10 ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων. 

Οι στρατιωτικοί κρατούν Καλάσνικοφ και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους περιπολώντας μαζί με φιλορώσους στα αεροδρόμια -το πολιτικό στη Σεβαστούπολη, και το στρατιωτικό στη Συμφερόπολη- παρόλο που οι ουκρανικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει μετά τα πρωινά γεγονότα πως έχουν θέσει τα αεροδρόμια υπό τον έλεγχό τους.

Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν επίσης πως είδαν ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά εντός και γύρω από τη Συμφερόπολη, περιφερειακή πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Το Κρεμλίνο και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στη Σεβαστούπολη, αρνούνται ανάμειξη στην κατάληψη ή των αεροδρομίων.

Μπροστά στις κατηγορίες του Κιέβου ότι παραβιάστηκαν οι όροι εκμίσθωσης της ναυτικής βάσης, η ρωσική διπλωματία απαντά πως η Ρωσία δεν παραβίασε τις κείμενες συμφωνίες με την Ουκρανία προχωρώντας σε κινήσεις τμημάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, λέγοντας ότι θεωρεί τα γεγονότα στην περιοχή αποτέλεσμα των εσωτερικών ουκρανικών πολιτικών διαφορών.

Όμως, την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο ανακοινώνει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κρίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία, η Ρωσία χορηγεί διαβατήρια στους αστυνομικούς των διαβόητων μονάδων καταστολής Μπερκούτ που διαλύθηκαν από τη νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία.

Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής να πυροβολούν με πραγματικά πυρά εναντίον του πλήθους.

Τα έγγραφα θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.

Ταυτόχρονα, στη Δούμα βουλευτές καταθέτουν νομοσχέδια που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και θα επιτρέψουν την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το προσκείμενο στο Κρεμλίνο κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η κίνηση ήλθε μόλις ένα 24ωρο αφότου η τοπική Βουλή της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 25η Μαΐου -ανήμερα με τις πρόωρες προεδρικές εκλογές- για τη διεύρυνση του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο καθαιρεθείς Βίκτορ Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε στο έδαφος της Ρωσίας μία εβδομάδα αφότου χάθηκαν τα ίχνη του για να διακηρύξει πως «συνεχίζεται να μάχεται», ότι τον έδιωξαν «νεοφασίστες τραμπούκοι» και η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει το χάος στην Ουκρανία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.