15/3/14

ΙΡΑΝ: Η δημιουργία μιας κουρδικής επαρχίας στο βορειοδυτικό Ιράν προκαλεί σάλο

Frud Bezhan στο περιοδικό Nouvelles d’Arménie       (μτφ. Κριστιάν)
Location of West Azerbaijan within Iran
Ανακοινώθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας κουρδικής επαρχίας που θα διαμορφωθεί στα βορειοδυτικά του Ιράν. Ήρθε σαν βόμβα  στη μεγάλη αζερική μειονότητα της χώρας.

Ο Osman Ahmadi, Κούρδος μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου, πρότεινε τη συγκρότηση της επαρχίας «Βόρειο Κουρδιστάν» κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στις 5 Ιανουαρίου. Ανακοίνωσε ότι η πρωτεύουσα της επαρχίας θα πρέπει να είναι το Mahabad, μια πόλη με κουρδική πλειοψηφία στα δυτικά της επαρχίας Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν.

Η επαρχία, της οποίας τα νότια σύνορα αγγίζουν την επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, κατοικείται κυρίως από Αζέρους. Οι Κούρδοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη πλειοψηφία, καταδεικνύοντας τη σημασία του ζητήματος της εθνότητας στην περιοχή.

Οι βουλευτές του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν αντέδρασαν οργισμένα στην προοπτική της εγκατάλειψης εδαφών για μια άλλη επαρχία, και οι παρατηρήσεις του Ahmadi ανανέωσαν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των αζερικών και κουρδικών κοινοτήτων.

Οι Αζέροι, οι οποίοι μιλούν τουρκικά, είναι κυρίως Σιίτες Μουσουλμάνοι. Οι Κούρδοι, σε αναμονή, έχουν τη δική τους γλώσσα και είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι στη πλειοψηφία τους. 
Και οι δύο κοινότητες είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένες στα βορειοδυτικά του Ιράν κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, την Τουρκία και τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Οι επαρχίες της βορειοδυτικής Ιράν ήταν επίσης στο επίκεντρο διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, όπου ορισμένες εθνικιστικές ομάδες υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του αζερικής μειονότητας στο Ιράν.

Απαιτούνται νέες επαρχίες;
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA του Ιράν, ο Ahmadi δήλωσε στους βουλευτές στις 5 Ιανουαρίου ότι θέλει το «Βόρειο Κουρδιστάν» να είναι μία από τις νέες επαρχίες που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Abdolreza Rahmani Fazli έχει δηλώσει κατά τους τελευταίους μήνες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει 10 νέες επαρχίες, αλλά ότι δεν είχε ληφθεί ακόμα καμία τελική απόφαση. Το Ιράν αποτελείται σήμερα από 31 επαρχίες. Τέσσερις νέες επαρχίες δημιουργήθηκαν από το 2004.

Ο Ahmadi ανέφερε επίσης μια νέα «χάρτα δικαιωμάτων», που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο, που υπόσχεται την ισότητα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. 
«Ελπίζουμε ότι αυτό το έγγραφο θα εφαρμοστεί πραγματικά έτσι ώστε εμείς οι Κούρδοι να πάψουμε να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Μερικοί βουλευτές αζερικής καταγωγής στο Ιράν αντέδρασαν έντονα στην πρόταση του Ahmadi.

Ο Nader Ghazipur, βουλευτής της Orumieh (Ούρμια), πρωτεύουσα της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, κατήγγειλε τις δηλώσεις του Αχμαντί ως «προπαγάνδα». 
Δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το δυτικό Αζερμπαϊτζάν» όπως αναφέρθηκε από την ιστοσελίδα ειδήσεων Shnobas.ir.

Ο Hajatul Islam Rohullah Baggs, άλλος βουλευτής του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, γελοιοποίησε τον Ahmadi: «Όποιος έχει τη νοημοσύνη ενός μαθητή της δευτέρας δημοτικού ξέρει ότι το Miandoab [μια μικρή πόλη στα δυτικά του Αζερμπαϊτζάν] είναι πιο πιθανό να γίνει μια επαρχία», είπε, όπως αναφέρθηκε από τη Shnobas. ir.

Ο Abed Fattahi, επικεφαλής των Σουνιτών και των Κούρδων στο ιρανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί η επαρχία, θα είναι ότι η δημιουργία της είναι προς το συμφέρον της περιοχής και της χώρας.

Η συζήτηση για το πλεονεκτήματα ενός «Βόρειου Κουρδιστάν» εξαπλώθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής επικοινωνίας (social media).

Μια σελίδα της φιλοκουρδικής κοινότητας του Facebook που ονομάζεται «Να αλλάξουμε το όνομα της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» έχει εκφράσει την υποστήριξή της για τη πρόταση του Ahmadi. Η σελίδα-φωτογραφία του προφίλ της είναι ένας χάρτης της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν κάτω από τις κουρδικές σημαίες.

Ένας χρήστης, ο Maruf Doorandish,  σχολίασε στις 5 Ιανουαρίου ότι υποστήριζε την πρόταση, γράφοντας «ζήτω οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν».

Ένας άλλος χρήστης του Facebook, ο Mohammad Jahane, σχολίασε στις 7 Ιανουαρίου:
«Οι Κούρδοι ήταν ήδη στο Ιράν όταν [οι Αζέροι] δεν ήξεραν καν πού βρισκόταν το Ιράν. Η πρώτη τουρκική μετανάστευση προς το Ιράν ήρθε μετά την εισβολή των Σελτζούκων Τούρκων [τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας.]. Οι Κούρδοι, ωστόσο, έχουν μεταναστεύσει στο Ιράν εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Εν τω μεταξύ, μια σελίδα της προ-αζερικής κοινότητας στο Facebook που ονομάζεται «Διώξτε  τους Κούρδους από το Αζερμπαϊτζάν» κατήγγειλε την εν λόγω πρόταση.

Ο χρήστης Moh Rza γελοιοποίησε την πρόταση της 5ης Ιανουαρίου γράφοντας: «Βόρειο Κουρδιστάν: Αστειεύεστε;».

Η συζήτηση έρχεται ενώ είναι μεσίστια η διπλωματία μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν.

Πέρυσι, οι Ιρανοί βουλευτές συζήτησαν τη προσάρτηση Αζερμπαϊτζάν. 
Το Ιράν παραχώρησε ένα μεγάλο μέρος του Καυκάσου, συμπεριλαμβανομένου και του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, στη ρωσική αυτοκρατορία, και οι Ιρανοί βουλευτές υποστήριξαν ότι πολλές συνθήκες που υπογράφτηκαν εκείνη τη εποχή, θα πρέπει να ακυρωθούν.

Η πρόταση της προσάρτησης προκάλεσε σάλο στο Μπακού, και ήρθε μετά τη πρόταση Ιρανών βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Αζερμπαϊτζάν για να αποφασίσει εάν η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στην ισλαμική δημοκρατία.

Λίγους μήνες νωρίτερα, βουλευτές στο Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν μια πρόταση που σκόπευε να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. 
Αζέροι εθνικιστές αναφέρονται συχνά στις ανατολικές και δυτικές επαρχίες του ιρανικού Αζερμπαϊτζάν ως «Νότιο Αζερμπαϊτζάν», γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν από το Ιράν.

Frud Bezhan
Radio Free Europe / Radio Liberty
Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014,
Stéphane © armenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.