9/3/14

Η «Μεγάλη Ιδέα» και η παρακμή της Ελλάδας

του Σάββα Καλεντερίδη
Οταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση το 1821, οι Ελληνες, εκτός από τον ελλαδικό χώρο, ήταν διασκορπισμένοι στις παράλιες περιοχές του Εύξεινου Πόντου και της λεκάνης της Μεσογείου, καθώς και σε μεσόγειες περιοχές της Ανατολής και της Βαλκανικής.
Με τη σύσταση του ελληνικού κράτους, στις ψυχές όλων γεννήθηκε η ελπίδα ότι το κράτος αυτό θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό της πνευματικής αναγέννησης του έθνους, αλλά και τον προστάτη και υποστηρικτή ολόκληρου του Ελληνισμού. Φυσικά θα ήταν εξωπραγματικό να περιμένει κανείς από ένα νεοσύστατο, αδύναμο και πολλαπλώς εξαρτημένο κράτος να είναι σε θέση να επεμβαίνει στις χώρες όπου υπήρχαν προαιώνιες ελληνικές κοινότητες, για να προστατεύει τα μέλη τους όταν υπήρχαν προβλήματα που οφείλονταν στα εθνικιστικά πάθη, όμως η φλόγα της ελπίδας ήταν πάντα αναμμένη.

Υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι η ίδρυση του ελλαδικού κράτους ήταν ένα μεγάλο λάθος που λειτούργησε ως άλλοθι στις σφαγές και τις διώξεις του Ελληνισμού, οι οποίοι -με βάση το σκεπτικό των αλλοφύλων-, αφού απέκτησαν κράτος, θα μπορούσαν πλέον να εγκατασταθούν στα εδάφη του, «αδειάζοντας τη γωνιά» σε Βουλγάρους, Τούρκους, Αιγυπτίους και τόσους άλλους που εκδίωξαν τους Ελληνες από τα εδάφη τους. Σύμφωνα με αυτές τις απόψεις, αν ο Ελληνισμός είχε υιοθετήσει ένα άλλο δόγμα, θα μπορούσε να είναι η κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια, στην Ανατολή και στον Εύξεινο Πόντο, διεκδικώντας ίσως τον έλεγχο μεγάλης περιοχής της πρώην Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Αυτές τις απόψεις δεν θα τις κρίνουμε στο παρόν άρθρο και ίσως αξίζει τον κόπο να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό. Να μείνουμε όμως στο θέμα μας.

Με την ίδρυση του ελλαδικού κράτους, τα πρώτα χρόνια επικράτησε μια διαμάχη μεταξύ αυτόχθονων και ετερόχθονων. Οι πρώτοι ζητούσαν τον αποκλεισμό από το κράτος και τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων των ετερόχθονων, δηλαδή των Ελλήνων που κατάγονταν από περιοχές εκτός της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα, έθεταν ως όρο να έχουν πολεμήσει στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο ή να εγκαταστάθηκαν στις προαναφερθείσες περιοχές την περίοδο έως την ίδρυση του κράτους. Ανάλογης υφής προβλήματα υπήρχαν και στο ζήτημα της εκλογής βουλευτών. Τελικά, ως αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος «Μεγάλη Ιδέα», από τον Ιωάννη Κωλέττη το 1844, και έκτοτε αποτελούσε ιδεολογική αναφορά η οποία καθόριζε την πολιτική της χώρας και αποσκοπούσε στην απελευθέρωση των εδαφών που κατοικούνται από Ελληνες και την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος.

Η «Μεγάλη Ιδέα» ήταν αυτή που κινητοποίησε το έθνος για να ακολουθήσουν οι αγώνες που οδήγησαν στην επέκταση των συνόρων προς Βορρά και στην απελευθέρωση των εδαφών της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου.

Ομως η «Μεγάλη Ιδέα» έπασχε σε ένα σοβαρό ζήτημα. Ηταν κρατικοκεντρική και όχι ανθρωποκεντρική. Δηλαδή δεν μπορούσε να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Εστω με έναν μαγικό τρόπο απελευθερώνονταν όλα τα εδάφη στα οποία οι Ελληνες ήταν πλειονότητα. Τι θα γινόταν με τις υπόλοιπες ελληνικές κοινότητες που ήταν διασκορπισμένες σε δεκάδες χώρες, στη Βαλκανική, στον Εύξεινο Πόντο, στην Ανατολή και τη λεκάνη της Μεσογείου; Και το ερώτημα αυτό είναι πιο επώδυνο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι κοινότητες αυτές θα είχαν να αντιμετωπίσουν την εθνικιστική μήνιν των λαών, που έχασαν από τους Ελληνες εδάφη τα οποία θεωρούσαν ότι ήταν δικά τους.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί θεωρούμε ότι το ελληνικό κράτος, ακριβώς επειδή ενστερνίστηκε ως επίσημη ιδεολογία τη «Μεγάλη Ιδέα», δεν κατόρθωσε ποτέ να αναπτύξει και να υιοθετήσει ένα δόγμα για την προστασία με κάθε τρόπο του απανταχού Ελληνισμού. Ισα ίσα, η δημιουργία του κράτους και η προσπάθεια της εθνικής ολοκλήρωσης μέσω της «Μεγάλης Ιδέας» θυματοποίησαν τον οικουμενικό Ελληνισμό, με τους γνωστούς ακρωτηριασμούς που οδήγησαν στη σημερινή παρακμή το ελληνικό έθνος.

Γιατί, αν υπήρχε αυτό το δόγμα της πάση θυσία προστασίας του οικουμενικού Ελληνισμού, όταν για παράδειγμα σχεδιαζόταν η εκστρατεία στην Κριμαία, πολύ δε περισσότερο η Μικρασιατική Εκστρατεία, πολιτικοί και επιτελείς θα είχαν βάλει στο τραπέζι το εξής απλό ζήτημα: Πώς θα επηρεάσει η κάθε ενέργεια τον Ελληνισμό της Ρωσίας και του Καυκάσου στη μία περίπτωση και του Πόντου και της Ανατολής στην άλλη;
Η συνέχεια στο άρθρο μας της Κυριακής.

δημοκρατία

62 σχόλια:

  1. μονο ο βενιζελος μπορουσε να ολοκληρωσει την μεγαλη ιδεα και να φερει εις περας αυτον το τεραστιο αθλο

    τα συνορα που ειχε στο μυαλο του ο βενιζελος ειναι μαξιμουμ η γραμμη δυραχιο-βαρνα στα βαλκανια και ριζουντα-αλεξανδρεττα κατα μηκος του εφρατη στην ανατολια, με βαση ρεαλιστικες εκτιμησεις το 1919, με ενα αυτονομο οσμανλιδικο κρατιδιο μεσα, περαν του οροπεδιου της αγκυρας με πρωτευουσα τη σεβαστια η καισαρεια,με αρχηγο το σουλτανο και οχι τον κεμαλ και 3 περιπου εκατομυρια οσμανληδες. το αλλο εν τριτο θα περπεπε να επανελληνοποιηθουν και το αλλο τριτο να εξοντωθουν απο τον απελευθερωμενο ελληνικο λαο
    αυτο ηταν το σχεδιο που ενεκριναν και οι αγγλοι

    οι πανιβλακες βασιλοδεξιοι μαζι με τους επιβητορες τους κομουνιστες (ειναι ο ιδιος αριστεροδεξος συρφετος που λυμαινεται την πατριδα μας μεχρι σημερα,μαλιστα κατεβηκαν το 20 εναντιον του ως ηνωμενη αντιπολιτευσης!!!!!!!! ηταν και ειναι παντελως ανικανοι να κανουν οτιδηποτε προς αυτη την κατευθυνση.
    ο μπολσεβικικος λυκος μαζι με το δεξιουλικο προβατο!!!!!

    ελια στεφανι
    σφυρι δρεπανι!!!!!!
    ειναι οι δυο καρκινοι που εβγαλε η πατριδα μας στη νεωτερη ισττορια της
    το παλατι και το κκε!
    ο ενας καρκινος μας τελειωσε
    ο αλλος ο κομουνιστικος ζει και βασιλευει εχει επικρατησει απολυτα και εχει κανει και μετασταση με αριστερισμο και αναρχισμο....

    σημερα καθε αναφορα σε μεγαλη ιδεα καταδικαζεται αμεσα απο το μπλοσεβικικο-διεθνιστικο κατεστημενο ως σωβινιστικη εθνικιστικη ρατσιστικη ακροδεξια φασιστικη νεοναζιστικη αντισιμιτικη ομοφοβικη και λεσβιοφοβικη!!!

    παραυτα εγω βλεπω σημερα το μινιμουμ των διεκδικησεων μας αλλα ταυτοχρονα και το μαξιμουμ να ειναι/ η βορειος ηπειρος μεχρι τον γενουσιο ποταμο, η βορειος μακεδονια- τα 2/3 των σκοπιων, η ανατολικη ρωμυλια η εστω η κοιλαδα των ροδων ή βορειος θρακη, η ανατολικη θρακη με κων-πολη και διεθνη στενα, ιμβρος τενεδος και κυπρος με εθνοκαθαρση ολων των βαρβαρων εισβολεων-κατακτητων.
    δυστυχως δεν βλεπω για τον ΠΟΝΤΟ μας ακομα....κραταμε βεβαια τη φλογα αναμμενη για καποια επομενη γενια ελληνων με τεραστια @ρχιδια που θα τα κανει ολα αυτα και θα ξαναγινουμε παγκοσμια δυναμη οπως μας αξιζει......

    πρωτα φυσικα πρεπει να τσακισουμε τον εσωτερικο εχθρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε ενέκριναν οι Άγγλοι τέτοιο σχέδιο; Τί μας λέτε τώρα; Στοιχεία έγκρισης παρακαλώ.

      Διαγραφή
  2. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που δεν απελευθέρωσε την πρωτεύουσά της.
    Δηλαδή την Κωνσταντινούπολη. Οι λόγοι είναι προφανείς! Κανείς από τους δήθεν φίλους μας δεν ήθελε να δει την Ελλάδα να ξεφεύγει από την Λάρισα. Ακόμα και το ΚΚΕ έκανε τέτοιες δηλώσεις, προφανώς υποκινούμενο από τους άλλους μεγάλους "φίλους" μας τους Ρώσους.
    Αν θέλεις την δική μου άποψη, η μανία της Δύσης αναντίον μας ξεκινάει με τις Σταυροφορίες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Αν οι Ελληνες επεκτείνονταν μέχρι την Πόλη, η Τουρκία δεν θα ήταν μέλος της Ευρώπης.

    Γράφει ο Ρανσιμαν:
    Οι σταυροφορίες ξεκίνησαν για να προστατέψουν τον Χριστιανισμό της Ανατολής, όταν τελείωσαν, οι άπιστοι μπήκαν στην Ευρώπη και δεν έφυγαν έκτοτε ποτέ!

    Η δύναμη του Κεμάλ ήταν ΜΟΝΟ μία: Η στρατηγική θέση της Πόλης. Γι αυτό όλοι ήθελαν τον Κεμάλ και κανείς του Ελληνες.

    Τα υπόλοιπα που λες, η Ελλάδα θα ήταν μεγάλη χωρίς κράτος ξέχασέ τα. Το μόνο ισχυρό έθνος χωρις κρατος ήταν οι Ευραίοι, αλλά αυτοί, σε πλήρη αντιθεση με μας έχουν, έχουν εναν μασονικό κλειστό και αδιαπέραστο πολιτισμό που τους έσωσε ανά τις χιλιετίες. Αλλά και αυτοί το κράτος τους το απέκτησαν.


    Επιδή σ αγαπάω δεν λέω άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγέλα
    δεν είπα πουθενά Έλληνες χωρίς κράτος.
    Λέω Έλληνες κυρίαρχοι στον Εύξεινο Πόντο, τα Βαλκάνια και την Α. Μεσόγειο.
    Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μεγάλη Ιδέα"?

    Μια φορά εμπιστεύθηκαν κάποιοι τους Δυτικοανατολικούς Βαλκάνιους Ταλιμπάν και καταφέραμε να αυτοκαταστραφούμε. Από τότε είμαστε η μικρή Ελλάς της "ψυχραιμίας". Φτάσαμε στο άλλο άκρο.

    Δυο ανθρώπους είχε η Ελλάδα:

    Καποδίστρια και Βενιζέλο.

    Ο ένας ήρθε στους ιθαγενείς και κατάφερε κάπως να τους κάνει ανθρώπους. Ο δεύτερος έδωσε όραμα και αυτοπεποίθηση στους ιθαγενείς και τους ένωσε με τους σκλαβωμένους αδελφούς.

    Τον έναν οι Δυτικοανατολικοί Βαλκάνιοι Ταλιμπάν τον δολοφόνησαν. Τον δεύτερο προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν παραπάνω από μία φορά.

    Μετά από χρόνια και στους δυο έκαναν αγάλματα.
    Κάποιοι θα βρεθούν να τους κατηγορήσουν κιόλας.

    Χαρακτηριστικό των Δυτικοανατολικών Βαλκάνιων Ταλιμπάν:

    Όποιος άνθρωπος τους σώσει κινδυνεύει να δολοφονηθεί.

    Πραγματικά όταν ξεχνάμε τι όνομα κουβαλάμε στην ιστορία είμαστε ικανοί για το χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό άρθρο, τρομερό ζήτημα τεραστια συζήτηση, το αγαπημένο μου θέμα, γιατί νομίζω είναι το τεράστιο σχολειό μας και πρέπει από αυτή την περίοδο να πάρουμε τα σωστά μαθήματα!

    Τα σχόλια είναι πολύ συναισθηματικά, το κατανοώ απόλυτα και δε θέλω να έρθω σε ρήξη με κανέναν από τους συνομιλητές, γιατί δεν έχει νόημα, απλώς να παραθέσω απόψεις, για την ακρίβεια όχι τη δικη μου! Θέλω να υπερασπιστώ την άποψη του Δραγούμη για το ζήτημα, δεν μπορώ να κρύψω ότι τον θεωρώ τον μεγαλύτερο διανοητή του σύγχρονου Ελληνισμού, είναι ο άνθρωπος που εμενα με έχει επηρεάσει ανεπανόρθωτα και τον θεωρώ πιο επίκαιρο από ποτε και για όλα όσα μας συμβαίνουν και σήμερα!

    Ο Δραγούμης λοιπόν ήταν υπέρ της Μεγάλης ideas, αλλα ήρθε σε ρήξη με τον Βενιζέλο και ομολογώ ότι αρχικά δεν μπορούσα να καταλάβω αυτή την αντίφαση, ωστόσο διαβάζοντας τον όλο και περισσότερο, άρχισα να καταλαβαίνω.

    Καταρχάς ο Δραγούμης δεν ήταν υπέρ ενός μικρού κράτους, ήθελε και αυτός να μεγαλώσουμε, ο Παύλος Μελάς, ήταν γαμπρός του, ο ίδιος γύρισε ως διπλωμάτης όλες τις Ελληνικές περιοχές! Πως λοιπόν ήρθε σε ρήξη με τον Βενιζέλο, ο οποιος είχε το ίδιο στόχο ακριβώς!

    Νομίζω πως ο Δραγούμης είχε καταλάβει την υπονόμευση που δεχόταν ο Ελληνισμός γενικότερα και εν τελει είχε καταλήξει πως δεν είναι απαραίτητο ο Ελληνισμός να οργανωθεί μόνον σε ένα κράτος, θεωρούσε δε τεράστιο εχθρό του Ελληνισμού τους Σλάβους και τους Βουλγαρους ενώ αντίθετα έβλεπε πεδίο συνεννόησης πρώτον με τους Αλβανούς και δεύτερον με τους Τούρκους, ως ένα σημείο τέλος πάντων. Εκείνο που έβλεπε επίσης ο Δραγούμης ήταν πως το κράτος μας ήταν αδύναμο, αλλα και οι διοικούντες άθλιοι και διχασμένοι και ήταν υπέρ μιας διαδικασίας όπου ταυτόχρονα το κράτος θα άλλαζε, θα δυνάμωνε, θα οργανωνόταν και θα "συνεργαζοντα" άμεσα με τους Έλληνες εκτος Ελλάδος, οι οποιοι και αυτοί θα οργανωνόταν πιο πολύ πολιτικά μέσα στις δομές που βρίσκονταν και στρατιωτικά ώστε εν τελει να έρθει η Ένωση. Δεν ήταν υπέρ της πολιτικής των προσθηκών και της αδιαφορίας που έδειχνε το Ελληνικό κράτος για τους εκτος Ελλάδος Έλληνες, αλλα δεν ήταν και υπέρ του να παρασυρόμαστε σε εκστρατείες που θα έθεταν σε κίνδυνο τις Ελληνικές κοινότητες!

    Εν τελει είχε δίκιο, γιατί ο Βενιζέλος ξεγελάστηκε, δεν είδε τόσο καθαρά τις καταστάσεις, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του Ελληνικού κράτους και εντέλει οδηγηθήκαμε στην καταστροφική συμφωνία της ανταλλαγής πληθυσμών και στην τεραστιων διαστάσεων ήττα του 22, γιατί πολύ απλά εμείς πήγαμε να διαλύσουμε την Τουρκια και να ανασυστήσουμε την αυτοκρατορία μας ουσιαστικά ενώ οι δυνατοί της εποχής δεν ήθελαν τέτοιο πράγμα φυσικά, ήθελαν και η Ελλάδα και η Τουρκια να υπάρχουν σε ισορροπία. Και το λάθος είχε ξεκινήσει από νωρίτερα με τον Πόντο βεβαια, όπου το Ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρθηκε και το αποτέλεσμα ήταν η γενοκτονία των Ποντιων και ο διωγμός τους!

    Φανταστείτε μια Ελλάδα με την Ανατολική Θράκη και την Βόρειο Ήπειρο και την Ίμβρο και την Τένεδο, με ένα αυτόνομο κράτος στον Πόντο και ένα αυτόνομο κράτος στα Παραλια της Μικράς Ασίας! Και μια ακμάζουσα κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη! Ίσως να ήταν διαφορετική η τύχη και του Ελληνισμού στην Αίγυπτο......

    Εννοείται πως αυτό δε σημαίνει ότι το επίτευγμα αυτό θα γινόταν με ειρηνικά μέσα, πάντοτε με στρατιωτικά, αλλα με τέτοιο τρόπο ώστε θα εξασφαλιζόταν και η ύπαρξη της Τουρκίας αλλα και της Αλβανίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Βενιζέλος οδήγησε δυο έθνη στην καταστροφή, την Αρμενία και την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι γιατί ξεκίνησε για ένα πόλεμο, ενώ δεν είχαμε συνέρθει από τον προηγούμενο;
    Ο ρόλος του Βενιζέλου ήταν από πάντα ύποπτος. Στους βαλκανικούς πολέμους αν δεν ήταν ο Μεταξάς θα είχαμε ηττηθεί. Έστειλε το 1917 εξορία τον βασιλιά Κωνσταντίνο στη Γαλλία, τον Μεταξά στην Κορσική και φυλάκισε τον Ίωνα Δραγούμη που σχημάτιζε τη μεγάλη ιδέα στο μυαλό τον Ελλήνων. Όταν έφερε τον Μεταξά από την εξορία για να τον βάλει επικεφαλή στη Μικρασιατική εκστρατεία εκείνος αρνήθηκε ως γνώστης του πολέμου γιατί:

    1. Είμασταν κλονισμένοι από τους βαλκανικούς πολέμους.

    2. Έπρεπε να βελτιώσουμε τα δημογραφικά μας

    3. η Συνθήκη των Σεβρών (που πέτυχε ο Βενιζέλος) μας έδινε κυριαρχία στη Μ. Ασία

    Ο Βενιζέλος μας οδήγησε στην καταστροφή και στην εκδίωξη των ορθοδόξων λαών από την Ιωνία και τον Πόντο. Κρίμα που έπειτα από τόσα χρόνια το κρύβουμε ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nα τα πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Η Μεγάλη ιδέα αποτέλεσε το μπάλσαμο των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας στις ψυχές των Ελλήνων. Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλίμα δε της εποχής και την ιστορική συγκυρία.

    Πίσω από την Μεγάλη Ιδέα κρύβονταν ο Βενιζελισμός το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου ένα κράτος , ισχυρό, αξιόπιστο, λειτουργικό να ενώσει ολάκερο το Ελληνικό Έθνος και να λειτουργήσει ως κέντρο που θα ενωσει τα γεωγραφικά σημεία στα οποία ο Ελληνισμός διέθετε προϊστορική παρουσία. Δηλαδή το τρίπτυχο Ισχυρό Κράτος-Ισχυρό Έθνος-Εθνική Στρατηγική.

    Το τρίπτυχο αυτό παράγει σοβαρή θεσμική ισχύ ικανή στο πεδίο των διεθνών σχέσεων να σου προσδώσει την δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Λανθασμένα πολλοί εντοπίζουν την ισχύ ως παράγωγο της οικονομικής ευρωστίας και μόνο.Κατά συνέπεια υπήρχε η δυνατότητα προστασίας του Ελληνικού στοιχείου μέσω της διπλωματίας και χωρίς αυτή να μεταφράζεται σε παρέμβαση στα εσωτερικά της τρίτης χώρας.

    Η Ιδρυση του Ελληνικού κράτους δεν αποτέλεσε προϊόν εσωτερικής μόνο διεργασίας αλλα αποτέλεσε k;yria προϊόν συγκεκριμένων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών στοχεύσεων του ξένου παράγοντα.Το δε Ελληνικό κράτος δεν ήταν ανεξάρτητο σε κανένα επίπεδο του , και το Ελληνικό στοιχείο προσέφερε τα μέγιστα στην υπανάπτυξη του εξυπηρετώντας στο έπακρο ξένους σχεδιασμούς . Κατα συνέπεια υιοθέτηση άλλου δόγματος θα σκόνταφτε στο αξιακό υπόβαθρο του Ελληνισμού της τότε εποχής και σε ελίτ που δεν διέθεταν στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συνείδησης.

    Αυτο που δεν αντιλήφθηκε ο Ελληνισμός ήταν το γεγονός ότι η παρουσία του, η θέση του και η ισχύς του στα γεωγραφικά σημεία όπου διέθετε προϊστορική παρουσία αποτελούσε τροχοπέδη στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές βλέψεις ξένων δυνάμεων. Ο Ποντιακός Ελληνισμός άρχισε απλά να ξεκληρίζεται γιατί οι Τούρκοι κατόπιν Γερμανικής Παρέμβασης τον θεώρησαν υπεύθυνο για την ήττα στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Παρόμοια τύχη είχε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, οι Αρμένιοι, οι Χαλδοσυραίοι και οι Κούρδοι όταν στοχοποιηθηκαν απο Γερμανούς, Αγγλους, Γάλλους,Ιταλούς και απο το Εβραικό στοιχείο της Τουρκίας.

    Η Ελλάδα, η Κύπρος και ο Ελληνισμός βρίσκονται σήμερα εκ νέου σε δοκιμασία Το ζητούμενο είναι από αυτή την ιστορία να μην υπάρξουν άλλες απώλειες, να μπορέσουν να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση προστατεύοντας το Ελληνικό στοιχείο σεβόμενοι αμφότεροι τις υπάρχουσες ισορροπίες.Καθαροί στόχοι καθαρές επιδιώξεις απέναντι στο συμφέρον του Ελληνικού Έθνους αναλογιζόμενοι οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απόρροια του Ευρωπαϊκού Έθνους αλλά κοινή συνισταμένη συμφερόντων των Ευρωπαϊκών κρατών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστές όλες οι παρατηρήσεις Ακριτα και τρομερά σημαντική η αναγωγή στο σήμερα μιας και σήμερα είναι απλώς η συνεχεια του ανατολικού ζητήματος!
    Απλώς να γράψω πως πρέπει να παίρνουμε τα σωστά μαθήματα και όχι απλώς διαφορετικά λάθη από το φοβικό σύνδρομο της ήττας. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή μια ισορροπία, από το γιούρια του Βενιζέλου στη δουλικότητα των σημερινών το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακρίτα γενικεύεις νομίζω, χαϊδεύεις απαλά τα γεγονότα της εποχής. Δεν απαντάς γιατί

    α. Ο Βενιζέλος πήγε στην Μικρασιατική εκστρατεία ενώ είχαμε πληθυσμό ελληνικό και από εδώ και από εκεί;

    β. Ποιές συμμαχίες έκανε ο Βενιζέλος πριν προχωρήσει. Γιατί δεν βοήθησε τον αμιγή ελληνικό πληθυσμό της Μ.Ασίας και του Πόντου με οπλισμό, πριν προχωρήσει
    Και τον Χριστιανικό Αρμενικο επίσης.

    γ. Την μεγάλη ιδέα δεν την έπλασε ο Βενιζέλος αλλά ο Παλαμάς, ο Περικλής Γιαννόπουλος και ο Ίωνας Δραγούμης μέσα από τα γραπτά τους.

    δ. Γιατί ο Βενιζέλος δεν άκουσε τον Μεταξά που ήταν ο νικητής των Βαλκανικών πολέμων και του είχε εμπιστοσύνη ο Βασιλιάς;

    ε. Δεν αναφέρεις πουθενά τις συμμαχίες του Κεμάλ και τον ρόλο του Ισραέλ Λαζάρεβιτς Πάρβους, πρόξενο στην Πόλη και του Λένιν
    στην εξόντωση του Χριστιανικού στοιχείου.

    στ. Πως ο ορφανός και ασήμαντος Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας;Για την ιστορία στην πολιτική τον έβαλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο παππούς του Κώστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γεωπονος
    συμφωνω μαζι σου ετσι ακριβως ειναι. καποδιστριας και βενιζελος

    dexi
    εισαι εμπαθης με το βενιζελο και ασχετος απο ιστορικα γεγονοτα

    το μεντιουμ μεταξας που προβλεψε οποσδηποτε νικη της γερμανιας στον πρωτο παγκοσμιο κατεξεφτελσιτηκε απειρες φορες απο τους βενιζελικους και φυσικο ηταν αν τους μισει οπως και συ τωρα...
    αν δεν ηταν ο βενιζελος οι πανηλιθιοι βασιλοβλακες δεν θα μπαιναν καν στη βαλκανικη συμαχια και δεν ειχαν παρει καν χαμπαρι τι γινοταν γυρω τους

    σου υπενθυμιζω οτι τα βασιλοτουβλα ηταν απο το 20 στην εξουσια οχι οι βενιζελικοι. εσεις εχετε την απολυτη ευθυνη για την καταστροφη. δεν ξερατε τι να κανετε με τον βλακα βασιλια σας και τα ηλιθια στελεχη σας, ουτε μπροστα μπορουσατε να πατε ουτε πισω.κολησατε οπως και σε αλλες ιστορικες περιοδους (μυαλα στυλιανου παττακου...) οπως και απο το 74 μεχρι σημερα και καταστραφηκατε

    οι υπολοιπες ερωτησεις που θετεις ειναι επιπεδου νηπιαγωγειου και αναξιες απαντησεως

    alexandros

    προσεξε λιγο με τον δραγουμη και απομυθοποιησε τον δεν ειναι ετσι οπως νομιζεις
    ο δραγουμης ναι μεν ηταν μεγαλος πατριωτης εθνικιστης και συγγραφεας αλλα απο πολιτικη δεν ειχε ιδεα
    οταν εχει καταρευσει η οθωμανικη αυτοκρατοριας δεν συζητας για συνομοσπονδια μαζι της αλλα την πληρη καταστροφη της οπως ηθελε ο βενιζελος

    ο δραγουμης ηταν σαν τον μικι θεοδωρακη.απο τους κορυφαιους στον κοσμο σαν μουσικος αλλα σαν πολιτικος ενα μηδενικο ολοστρογγυλο

    μελετηστε αυτο για τον δραγουμη απο τον αγτζιδη

    http://kars1918.wordpress.com/2010/12/27/i_dragumis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα Σάββα μου, όταν γράφεις ότι η Μεγάλη Ιδέα έπασχε γιατί ήταν κρατικοκεντρική; Ετσι το εξέλαβα. Οντως η Μεγάλη Ιδέα ήταν κρατικοκεντρική με στόχο την Πόλη και ήταν σωστή!
    Φαντάζεσαι σήμερα με την Ουκρανική κρίση τι ρόλο θα παίζαμε?
    Θα χάναμε ποτέ την Σμύρνη, αν είχαμε την Πόλη;
    Θα μας έδιωχνε κανείς απο τον Πόντο αν είχαμε την Πόλη;
    Θα τολμούσε κανείς να πειράξει την Κύπρο;
    Αν είχαμε απελευθερώσει την Πόλη η εικόνα του κόσμου θα ήταν άλλη. Παντελώς διαφορετική. Και προφανώς πολύ πιο ανθρώπινη.
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ. χωρίς Ταλιμπάν, και Αδελφούς Μουσουλμάνους, γιατι όπως πάλι γράφει ο Ράνσιμαν, το Βυζάντιο είχε καταφέρει να μαλακώσει όλους τους βάρβαρους πολιτισμούς και αν μας άφηναν ήσυχους θα είχαμε εξευγενίσει και την Τουρκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Κώστας Ζουράρις μιλά εδώ για το Παιδομάζωμα. 25η Μαρτίου έρχεται, ας μαθαίνουν κάτι και οι νεώτεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγγέλα και λοιποί φίλοι
    καλό είναι να περιμενουμε τό αρθρο της κυριακής γιατί τά θέματα που θελει να θεσει είναι να αλλά. είναι τραγικό λάθος και συνάμα παθογενες να αναμειγνύουμε βενιζέλος' αριστερά και δεξιά. εθνική ασθένεια. εδώ υπαρχει τό κουφάρι ενός έθνους που κυριαρχούσε στη λεκάνη του εύξεινου, του μάρμαρα, του αιγαίου, της βαλκανικής και της αν. μεσογείου και τηςτώρα απειλείται με ΤΗΝεξαφάνιση τις επόμενες δεκαετίες. αυτό δεν προέκυψε απο παρθενογεννεση. κατι έφταιξε, κατι φταίει. γι' αυτό γράφονται τά άρθρα επ' αυτού πρέπει να γράφονται τά σχόλια. για να μη χαθούμε τό 2050

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα κάποιος μας εμποδίζει ακόμη και να πούμε τη γνώμη μας.

    peter susic ο Μεταξάς μπορεί να είδε κάτι λάθος, ο Βενιζέλος όμως κατέστρεψε δυο έθνη και έχασε την Ιωνία και τον Πόντο εξ ολοκλήρου.

    Θα συμφωνήσω με τον Skal ότι το δεξιά και το αριστερά είναι αρρώστια γιατί καταργεί το έθνος, βασική προϋπόθεση της Δημοκρατίας,
    όπως λέει ο Θουκιδίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. συμφωνώ με τον peter susic και το γεωπόνο..
    dexihalf εκτός από άμπαλος στην ιστορία είσαι και πολύ εμπαθής.. ο Βενιζέλος ήταν ιδιοφυία και στο όνομά του έπιναν νερό όλη οι ευρωπαίοι ηγέτες της εποχής. Οι ίδιοι οι Τούρκοι έλεγαν "κατάρα στο Βενιζέλο" γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός Έλληνας που κόντεψε να διαλύσει μια για πάντα την "αυτοκρατορία" τους. Μόνο τα ανιστόρητα τούβλα της δεξιάς δεν παραδέχονται τον Βενιζέλο. Υπάρχει και μια ακόμη εξήγηση για αυτό τα δεξιότουβλα και τα υπόλοιπα τσουτσέκια του παλατιού και οι οπαδοί του δόγματος της μικράς πλην εντίμου Ελλάς ποτέ δεν είχαν τα αρχ...α για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν πολιτικές τέτοιας εμβέλειας
    dexihalf διάβασε ένα σχετικά καινούριο βιβλίο, αυτό του καθηγητή στο παν.Αιγαίου κ.Σιούσιουρα για την Μικρασιατική Εκστρατεία μπας και ξεστραβωθείς λίγο αλλά δεν το βλέπω γιατί έχεις συναισθηματικές παρωπίδες..
    Δυστυχώς ακόμα μας κυβερνούν οι ίδιοι εθνοπροδότες της δεξιάς φιλοβασιλικής παράταξης.
    Με τέτοια μυαλά καληνύχτα Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. dexi
    φιλικα σου συστηνω να διαβασεις και την αλλη αποψη. ως ιστορικος με ειδικευση σαυτη την περιοδο σε πληροφορω οτι δεν ειναι καθολου ετσι τα πραγματα οπως πιστευεις και οπως διαδιδει η μαρξιστικη και βασιλοδεξια ιστοριογραφια....

    διαβαστε εδω τον πρυτανη κοντογιωργη για το θεμα

    http://contogeorgis.blogspot.gr/2010/09/blog-post_30.html


    οι ιδιοι τουρκοι διαισθανθηκαν την αδυναμια της χαζοδεξιας παραταξης και την μεγαλη δυναμη του βενιζελου


    Η επίσημη εφημερίδα του Κεμάλ στην Αγκυρα έγραφε στις 28 Οκτωβρίου 1920 για τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές: «Οι ελληνικές εκλογές θα κρίνουν την τύχη του μικρασιατικού πολέμου. Πτώση του Βενιζέλου σημαίνει και πτώση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία...», ενώ στις διαδηλώσεις των Τούρκων εθνικιστών στην Αγκυρα κυριαρχούσε το σύνθημα: «Μπιν γιασασίν Μουσταφά Κεμάλ / Γιασασίν Κωνσταντίνος / Καχρολσούν Βενιζέλος» («Πολύ ζήτω στον Μουσταφά Κεμάλ / Ζήτω στον Κωνσταντίνο / Κατάρα στον Βενιζέλο»).

    ο βενιζελος ηταν ο εθνικιστης κατι σαν χρυσαυγη και ο κων/νος ο εθνικοφρων κατι σαν ΛΑΟΣ

    η βασιλικη παραταξη καταφερε να χασει μια πανευκολη υποθεση οπως ηταν η μικρασιατικη εκστρατεια και να κανει μαγκα τον κεμαλ.
    αν επικρατουσε στις εκλογες του 20 ο βενιζλεος σημερα δεν θα υπηρχε τουρκια

    και κατι τελευταιο
    δεν υπαρχει αριστερος που να λεει οτι δεξια και αριστερα ειναι αρρωστια...μονο εσεις οι δεξιοι αυτοαναιρειστε και αυτοεξεφτελιζεστε....

    αυτο για τον θουκιδιδη που το ειδες γραμμενο να το δω και γω?????
    προσεχε τι γραφεις τα γραπτα μενουν......ποσο χρονων εισαι????

    johnnie m
    ποιο ειναι αυτο το βιβλιο και ποτε βγηκε?????αξιζει? τι καινουργιο βγαζει?
    περιμενετε και το δικο μου βιβλιο επι του θεματος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα αίτια πολέμου του Θουκυδίδη τα παρέβλεψε ο Βενιζέλος οπότε μην κάνετε τον έξυπνο. Δίχως να έχεις έθνος , εθνική ανεξαρτησία, Δημοκρατία δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος
    το απέδειξε. Απλά πασοκίζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτή είναι η Ελλάς.

    Διότι πάνω απ' όλα Ελλάς είναι οι Έλληνες.

    Αυτοί είναι οι Έλληνες.

    Πολεμιστές όταν ξυπνήσει η ιστορία χιλιάδων ετών μέσα τους, αυθόρμητοι, φιλότιμοι και φιλόξενοι.

    Είναι όμως και Δυτικοανατολικοί Βαλκάνιοι Ταλιμπάν:
    Αυτοί τα ξέρουν όλα, ατομιστές, γκρινιάρηδες,ζηλόφθονοι και δολοφόνοι αυτών που χειροκροτούν.

    Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά τους.

    Οι Έλληνες εκεί που θα σε χειροκροτούν παίζει να σε δολοφονήσουν. Τους κάνεις χώρα, τους δίνεις Εθνικό όραμα, μιλάς στη ψυχή τους, σε ακολουθούν στο όραμα, σε χειροκροτούν, σε διώχνουν, προσπαθούν να σε δολοφονήσουν, σε κατηγορούν, τα κάνουν σκατά και σε φωνάζουν πίσω για να τους ξανακάνεις κράτος από σκορπισμένο κοπάδι.

    Μετά από χρόνια σου κάνουν αγάλματα αλλά σε κατηγορούν και από πάνω για αυτά που έκανες.

    Όσοι κατηγορούν τον Βενιζέλο ας σκεφτούν πως ήταν η Ελλάς πριν έρθει κάθε φορά και πως ήταν ήταν μετά. Πάντα σε καλύτερη κατάσταση όταν διοικούσε. Γεγονότα κύριοι αλλιώς σήμερα θα με λέγανε Αχμέτ, θα ήμουν κρυπτοχριστιανός και θα σας έγραφα από τη σκλαβωμένη Θεσσαλονίκη.

    Κατηγορούν οι Δυτικοανατολικοί Βαλκάνιοι Ταλιμπάν τον Βενιζέλο.

    Όταν πέτυχε στους Βαλκανικούς ήταν καλός. Όταν μετά έφτασε ένα βήμα από την ολοκλήρωση της Μεγάλης Ιδέας ήταν καλός.
    Όταν με τη ψήφο τους επιλέξανε άλλους και αυτοί οι άλλοι:

    1) Χωρίς ισχυρές αμυντικές γραμμές για παν ενδεχόμενο
    2) Με μεγάλο πολεμικό μέτωπο(αντί να κοιτάξουν να το περιορίσουν)
    3) Χωρίς ισχυρές γραμμές ανεφοδιασμού 2 και 3 φορές πιο γρήγορες στο έργο τους από τις μονάδες ελιγμού μπροστά που πολεμάνε

    Δώσανε εντολή σε νέους Έλληνες να πεθάνουν άδικα.

    Ναι άδικα.

    Άνθρωποι στον πόλεμο σκοτώνονται γιατί ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο σφαγείο αλλά πρέπει να πεθαίνουν εκεί που η θυσία τους για τη πατρίδα να "δικαιολογεί" τον θάνατο τους.

    Μετά ήρθε και με τη συνθήκη της Λωζάνης έσωσε ότι μπορούσε να σωθεί με πολιτικό ρεαλισμό και Εθνική σκέψη. Παλί αυτόν κατηγορούμε αλλά πίσω από το δικό του χαρτί κρυβόμαστε!
    Δυτοανατολικοί Βαλκάνιοι Ταλιμπάν!

    Πολλοί λένε ότι η δίκη των 6 ήταν άδικη όπως και η εκτέλεση τους.

    ΌΧΙ. Δεν ήταν. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το να κρατάς στα χέρια σου ανθρώπινες ζωές είναι η μεγαλύτερη ευθύνη.

    Κάποιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί διατάξανε νέους Έλληνες να πολεμήσουν με επιτελικά σχέδια καθαρή αυτοκτονία. Πεθάνανε νέοι Έλληνες και ο Μικρασιατικός Ελληνισμός καταστράφηκε.

    Αντί να ενισχύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού, να μειώσουν το μέτωπο και να προκαλέσουν(με διάφορους τρόπους όπως πχ ορισμό νέων συνόρων από μόνοι τους χωρίς καν να του δώσουν σημασία) τον Κεμάλ να επιτεθεί πρώτος αφού ο χρόνος πίεζε ουσιαστικά τους Τούρκους και την ίδια την ύπαρξη τους.

    Ο Κεμάλ ουσιαστικά έλεγε ότι θα πετούσε τους Έλληνες στη Θάλασσα. Τους συσπείρωνε. Ήταν η τελευταία ελπίδα των Τούρκων πριν τον αφανισμό. Περίμενε όμως τα λάθη των Ελλήνων πρώτα και μετά όρμηξε.Όταν είχε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τότε έδωσε τη μάχη και πάλι μέσα στο μυαλό του ήξερε ότι η μάχη θα ήταν κρίσιμη παρά την έξυπνη στρατηγική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν εμείς από ένα σημείο και μετά δεν προχωρούσαμε ήταν όμηρος των ίδιων των λόγων του και θα έπρεπε μετά από ένα χρονικό διάστημα να επιτεθεί σε μέτωπο όπως το θέλαμε και θα είχαμε ορίσει πονηρά εμείς με την "αμυντική" υπομονετική στάση μας, προσεκτικά προετοιμασμένες αμυντικές μας θέσεις με πεζικό και πυροβολικό,ξεκούραστες τις μεραρχίες, με καλές γραμμές ανεφοδιασμού και έτοιμες ξεκούραστες(ένας από τους λόγους που το μέτωπο έπρεπε να είναι μικρότερο) μεραρχίες δεύτερης γραμμής με ιππικό και μερικές από τις καλύτερες μονάδες ευζώνων με εντολή να καταδιώξουν και να σφάξουν τον Τουρκικό στρατό μετά την αναχαίτιση της Τουρκικής επίθεσης.Κανένας αιχμάλωτος ειδικά από τις κεφαλές.

    Αντίθετα κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί δώσανε λάθος εντολές, βιάστηκαν και τα αποτελέσματα τα είδαμε.
    Τέτοια λάθη διοίκησης πληρώνονται με εκτελεστικό απόσπασμα για αυτόν που τα κάνει. Το βάρος της διοίκησης.
    Οι άλλοι σε εμπιστεύονται και εκτελούν διαταγές σου. Έχεις ευθύνη για τις ζωές τους. Οι μικρότερες δυνατές απώλειες με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε χρόνο, τόπο και με τακτική πονηρή και μη αναμενόμενη που θα επιλέξεις προσεκτικά.

    Κανένας Έλληνας στρατιωτικός δεν σκοτώθηκε επί Βενιζέλου άδικα. Πάντα πέθαιναν με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε διπλωματικό επίπεδο και στρατιωτικά επιτελικά σχέδια επιχειρήσεων. Ήπειρος, Μακεδονία, νησιά Αιγαίου, και συνθήκη Σεβρών τα αποτελέσματα του Βενιζέλου.

    Στάχτη,δολοφονίες, βιασμοί, πρόσφυγες και "μικρή τίμια" Ελλάς
    οι άλλοι.
    Αντί να αποδεχτούν τον Βενιζέλο και να συσπειρωθούμε όλοι στον στόχο αφήνοντας τις διχόνοιες, τον έβλεπαν ως εχθρό.

    Μετά κυνηγάμε φαντάσματα. Όλα μας φταίνε και αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Δυτικοανατολικοί Βαλκάνιοι Ταλιμπάν.

    Κάποιοι μας εμπιστεύθηκαν, φτάσαμε ένα βήμα από το να γίνουμε μεγάλη δύναμη εξυπηρέτησης των δυτικών συμφερόντων και ευρύτερων ισορροπιών στη περιοχή και παράγοντας ευρύτερης ασφάλειας με ειρηνικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους λαούς της περιοχής. Επιτέλους θα είχαν μια παραδοσιακά ναυτική και ισχυρή αλλά φιλειρηνική περιφερειακή δύναμη με διαχρονικά μεγάλο πολιτισμό που θα τους σέβονταν απόλυτα. Όχι Μογγόλους.

    Η ισχυρή δαφνοστεφανωμένη ναυτική Ελλάς των δυο ηπείρων και των 5 θαλασσών που θα ήταν το ανάχωμα στους Σοβιετικούς με έναν ισχυρότατο εμπειροπόλεμο στρατό, θα άφηνε ελεύθερη τη ναυσιπλοΐα στα στενά,με κάποιους διεθνείς ελεύθερους διαδρόμους στο Αιγαίο, στενή σύμμαχος της θαλασσοκράτηρας Μ.Βρετανίας, ανάχωμα σε οποιαδήποτε Γερμανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, αντιστάθμισμα της Ιταλίας, σύμμαχος των Σέρβων, φόβος και τρόμος των Βουλγάρων, αξιόπιστος συνεργάτης βρετανικών και γαλλικών οικονομικών συμφερόντων και με Βρετανούς και Γάλλους διπλωμάτες να πίνουν νερό και κρασί στο όνομα μας.
    Μια μικρή Βυζαντινή αυτοκρατορία που θα ήταν ο σύνδεσμος Δύσης και Ανατολής.

    Δεν φταίει ο Βενιζέλος.

    Για το μόνο που φταίνε άνθρωποι σαν τον Καποδίστρια και τον Βενιζέλο είναι ότι μπλέκουν με τους Δυτικοανατολικούς Ταλιμπάν.

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφετε "Πάντα πέθαιναν με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε διπλωματικό επίπεδο..." Για πείτε μου ποιές ΄ταν αυτές οι προϋποθέσεις.

      Διαγραφή
  20. Κινδυνεύουν να δολοφονηθούν.

    Εκεί που πάνε να κάνουν το σταυρό τους στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι απλοί Χριστιανοί.

    Εκεί που θα ταξιδεύουν σε έναν σταθμό.

    Εκεί που θα είναι στο αμάξι με τη γυναίκα τους και θα μιλάνε καθώς προχωράει.

    Το καλύτερο που έχουν να κάνουν τέτοιοι άνθρωποι είναι να μην ανακατευτούν με τη πολιτική.

    θα κερδίσουν θαυμασμό από τους ξένους, ιστορική αναγνώριση μετά από χρόνια και αγάλματα αλλά η σφαίρα που θα τους σκοτώσει θα μπει στο όπλο (κάποιου Δυτικοανατολικού Βαλκάνιου Ταλιμπάν) την ίδια ώρα που το άστρο αυτού του νέου πολιτικού αστεριού θα ανατέλλει για να μιλήσει στη ψυχή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας και να δώσει Εθνικό όραμα σε αυτό το ένδοξο αλλά αυτοκαταστροφικό Έθνος.

    Μην γκρινιάζουμε για τα χάλια της πατρίδας μας.
    Δεν φταίνε οι ξένοι.
    Εμείς δεν πείθουμε γιατί όποτε μας εμπιστεύθηκαν με τη διχόνοια μας τα καταστρέψαμε όλα.
    Ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με ιθαγενείς Βαλκάνιους Ταλιμπάν και αφού δεν μπορούν να συνεννοηθούν το εκμεταλλεύονται και πολύ καλά κάνουν. Αν δεν πιστέψεις στον εαυτό σου, αν δεν σέβεσαι τη πατρίδα σου μην περιμένεις να το κάνει ο ξένος. Έχει δικιά του πατρίδα για να τη σεβαστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειμαστε στα προθυρα της εξαφανισης.
    Εσωτερικοι εχθροι μας ξεπουλανε καθημερινα και εξωτερικοι εχθροι απεργαζονται ποικιλοτροπως το τελος μας.
    Το μελλον των παιδιων μας αβεβαιο.
    Χανομαστε και εσεις ανταλασετε μαθηματα Ιστοριας.
    Οσοι εχουν γνωσεις ας σχολιασουν για το πως θα επιβιωσουμε. Ως Εθνος, ως Πολιτισμος, ως ανθρωποι.
    Ιδεες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρειάζεται μια Παγκόσμια Ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Όπου οι απανταχού Ελληνικές κοινότητες θα ασφαλίζονται (συνδράμοντας οικονομικά), και όπου όποτε τίθεται το ζήτημα της ασφάλειάς τους, η εταιρεία θα συνδράμει είτε χρηματοδοτώντας την μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα (χτίσιμο καινούργιων σπιτιών, υποδομών, παροχή εκπαίδευσης, κλπ), είτε θα δημιουργεί καινούριες κοινότητες εκτός Ελλάδος μεν, σε ασφαλέστερες περιοχές δε. Επίσης θα ήταν καλό αυτές οι κοινότητες να λειτουργούν ως "εμπορικοί" σταθμοί εξαγωγών των Ελληνικών προϊόντων, όπου βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. απο αρχαιοτατων χρονων οι ελληνες οταν βγαινανε απτο λυχναρι τους(ελλας)το σπαγανε για να μην εχουν την επιλογη της επιστροφης και ετσι μενανε και μεγαλουργουσαν οπου ριχναν αγκυρα.αυτο δεν αρεσε στους ΜΟΝΙΜΟΥΣ εχθρους μας και ετσι ξαναδημιουργησαν το λυχναρι(ελλας) και το τζινι επρεπε να επιστρεψει και να φυλακιστει ΜΟΝΙΜΑ και χωρις αερα για παντα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. peter susic

    To βιβλίο είναι το παρακάτω:
    "Γεωπολιτική και ζωτικός χώρος"
    Η μικρασιατική εκστρατεία και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων

    Πέτρος Σιούσιουρας
    Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2012

    το διάβασα το καλοκαίρι που μας πέρασε είναι πολύ ενδιαφέρων και δυστυχώς θα σε κάνει να τραβάς τα μυαλά σου για άλλη μια φορά με τους μαλάκες του αντιβενιζελικούς..προσεγγίζει το θέμα υπό το πρίσμα των διεθνών σχέσεων και αναδεικνύει το μεγάλο έργο του Βενιζέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ενας ειναι ο λογος που χασαμε την Μικρα Ασια τοτε.
    Η αθετηση συμφωνιας.
    Οι μεγαλοι μας ορισαν τις συντεταγμενες και μας δωσαν χρημα και οπλα.Εμεις προχωρησαμε ποιο περα. Και το πληρωσαμε.
    Οι βουλγαροι το 1913 επαθαν το ιδιο.
    Οποιος παραβαινει την συμφωνια που εχει κανει,χανει εδαφη.
    Σταματαει να ειναι συνεταίρος και θεωρείται λαμογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ό,τι πεις. Ούτε χρήμα ούτε όπλα μας έδωσαν μετά οτ 1918. Οι πιστώσεις έιχαν πάψει πριν την απόβαση στην Σμύρνη.

      Διαγραφή
  26. Πολύ αξιολογο το αρθρο του κ. Καλεντερίδη. Πιστευω πως ο Ε. Βενιζελος είναι ο μεγαλυτερος πολιτικός της συγχρονης Ελλάδας, έδωσε όραμα στον Ελληνισμο (ασχετα που μερικοί πανιβλακες φιλοβασιλικοί προτίμουσαν τη μικρή πλην τίμια Ελλάς), εκανε σχεδον πράξη τη Μ.Ιδεα αλλα έκανε και κάποια τραγικά λάθη που δυστηχως μας στερησε το ποθούμενο, και ακόμα και τωρα γεννουν ερωτηματικά για τις προθέσεις του από κάποιους.

    Αποψη μου, τα σημαντικότερα λάθη του ήταν η προκυρηξη εκλογων του 1920 η μη αξιοποίηση του ποντιακου στοιχειου ως διπλο μετωπο για τον Κεμαλ και φυσικά το πραγματικό δωρο και ακατανόητο για μενα προσωπικά η παραδοση της Αν. Θρακης χωρις να πεσει ουτε μια τουφεκια. Τo ξέρω οτι και στις 3 περιπτωσεις υπάρχουν ρεαλιστικές αιτιολογίες όμως αυτό που πιστευω είναι πως μετα την απόπειρα δολοφονίας του ο Βενιζέλος ενιωσε οτι δεν θα τα καταφερνε, οτι δεν τον ακολουθουσε συσωμος ο ελληνισμος.Μετα τη ρηξη του Μικρασιαικου μετωπου και όταν κληθηκε να διαπραγματευτει θεωρω οτι δεν εκβιασε Κεμαλ και Συμμαχους με το οπλο που είχε και αυτο δεν ηταν αλλο από την καταληψη της Κωνσταντινούπολης, που κατά τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, σύγχρονους και μεταγενέστερους, ήταν τότε εφικτή. Oι ελληνικές δυνάμεις στην Ανατολική Θράκη που κατείχαμε από το 1918, δεν αντιμετώπιζαν ουδεμία ισχυρή αντίσταση στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δυνάμεις των Συμμάχων μας ήσαν ολιγάριθμες. Η καταληψη της Πόλης θα ηταν το αντίβαρο στην απώλεια της Σμύρνης. Αλλωστε η Ελλας ποτε δεν θα μπορούσε να γίνει μεγαλη περιφερειακη δύναμη χωρις τον έλεγχο των Στενων.

    Αυτό είναι το στρατηγικό πλεονεκτημα που έχει η Τουρκία και είναι το χαϊδεμενο παιδί των Αμερικανών και ΝΑΤΟ εναν αιωνα σχεδον μετα. Αντικειμενικά, η πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας με στρατιωτικά μέσα φαντάζει ως αδύνατο εγχείρημα στις μέρες μας. Δεδομένης της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και της Ελλάδος, καθώς και την πληθυσμιακή ανισότητα που υπάρχει, κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί των αξιώσεων και των διεκδικήσεών της. Η συνέχιση της Μεγάλης Ιδέας πρέπει να στηριχτεί στρατηγικά στους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής τακτικής. Ό,τι δηλαδή κάνει η Τουρκία για να στηρίξει τις δικές της αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδος.Το νέο δόγμα στρατηγικής (διεθνώς), δεν βασίζεται πλέον τόσο στην εδαφική εξάπλωση, όσο στη δορυφοροποίηση περιοχών ή ολόκληρων κρατών. Συνεπώς, μιά εισβολή για να καταλαβουμε την Πόλη, την Σμύρνη ή τη Β.Ηπείρο θα ηταν πολιτικά και στρατηγικά μη αποδεκτό, με πολλές συνέπειες σε συμμαχικό και διπλωματικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τα δικαιωμα της για τους Ελληνες της Πόλης, αυτα που υπεστησαν ,για τα πογκρομ,τις δημευσεις και των ξεριζωμό ανθρωπων που συμφωνα με τη Συνθηκη της Λωζανης εξαιρουνταν της ανταλλαγης (Το ίδιο ισχυει για Ίμβρο και Τένεδο). Θα πρέπει να εγείρει πολλά ζητήματα που άπτονται με τις ελληνικές περιουσίες και μειονότητες στη Μ. Ασία και την Κωνσταντινούπολη για να καθιερώσει ένα status quo ευνοϊκό, το οποίο μελλοντικά θα της επιτρέψει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες και παντοειδείς πιέσεις τις αξιώσεις της. Τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν ένα σημαντικό στρατηγικό χαρτί για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η Τουρκία, χρησιμοποιεί την ίδια τακτική, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποσχίσει και να ελέγξει ακόμη με στρατιωτικά μέσα ελληνικές περιοχές όπως το Αιγαίο και την Θράκη, διότι ο συσχετισμός ισχύος μεταξύ των δύο κρατών δεν επιτρέπει τέτοιο εγχείρημα κι επειδή στη σύγχρονη εποχή κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά αποδεκτό και θα έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Η Τουρκία παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει να εδραιώσει ένα ευνοϊκό γι’ αυτή status quo στο Αιγαίο, το οποίο της επιτρέπει να διεκδικεί αξιώσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος κι εκμεταλλεύεται άψογα την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Φυσικά, η στρατηγική επιτυχία της Τουρκίας δεν οφείλεται μόνο στις δικές της ικανότητες και τακτικές, αλλά και στην υποτακτική νοοτροπία και συμπεριφορά των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.

    Μπορεί κάποιοι θερμόαιμοι να θεωρούν δειλή ή φοβική αυτή την τακτική, όμως στην πολιτική δεν χωράνε ενθουσιασμοί και επιπολαιότητες. Άλλωστε, η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων γίνεται με πολλά μέσα, όχι μόνο με στρατιωτικά. Η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών μέσων είναι η εσχάτη επιλογή της πολιτικής. Όταν έχουν αποτύχει ή ολοκληρώσει την αποστολή τους όλα τα υπόλοιπα μέσα, τότε η εσχάτη επιλογή είναι η χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος.

    - Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μίας κατάστασης (status quo) ευνοϊκής για την Ελλάδα.

    - Το δεύτερο βήμα είναι η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, με αιχμή του δόρατος το κουρδικό ζήτημα.

    - Το τρίτο βήμα είναι η στρατηγική ένωση Ελλάδος – Κύπρου. Κανένας δεν είναι ενάντια στην Ιδέα της επανένωσης Ελλάδος και Κύπρου, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το διαχειριστεί ακόμη η Ελλάδα. Υπάρχουν εμπόδια ανυπέρβλητα προς το παρόν. Όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, όχι μόνο δεν δημιούργησαν τις δομές εκείνες που απαιτούνται για να επιτευχθεί η Ένωση, αλλά στήριξαν και επαίσχυντα προγράμματα (Ανάν) που θα έθεταν οριστικό τέλος σ’ αυτή την Ιδέα. Αυτό που είναι αναγκαίο και εφικτό, είναι η δημιουργία Ενιαίου Στρατηγικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, το οποίο θα προκαλούσε ανατροπή των στρατηγικών σχεδιασμών της Τουρκίας, έστω προσωρινά.
    Η δημιουργία ζητημάτων μειονοτήτων και περιουσιών εις βάρος της Τουρκίας με διεθνή διαβήματα, η πολιτιστική διείσδυση στα παράλια της Τουρκίας, η προβολή της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, η προβολή του βορειοηπειρωτικού ζητήματος, η δημιουργία Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο και η σταδιακή αναβάθμιση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, θα δημιουργούσαν ένα status quo που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξελίξει την στρατηγική της και να πάει ένα βήμα μπροστά στην πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας. Θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις εκείνες, για την δορυφοροποίηση περιοχών και την μελλοντική απόσχισή τους. Για αυτό ο ελληνισμός πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτα και να γνωρίζει οτι τα συνορα ποτε δεν ήσαν για πάντα. Στην επόμενη μοιρασιά πρέπει να διεκδικησουμε αυτό που μας ανοικει, την χιλιοχρονη Πρωτεύουσά μας!!! Και όποιος ρωτησει καλα η Ελλάδα των 11εκ. πως θα μπορεσει να διεκδικησει την Πολη των 13εκ, η απαντηση είναι πολυδιαστατη αλλα θα μπορουσαμε να μαθουμε πολλα απο τους φίλους μας τους Αγγλους που μια χουφτα ανθρωποι διοικούσαν τις Ινδίες. Αλλωστε τα κάστρα από μεσα πέφτουν. Η Τουρκια σε αντιθεση με την Ελλας είναι κυρίως Κράτος όχι Έθνος, προέκυψε απο μια πανσπερμια λαων , οι οποιοι σιγα-σιγα ανακαλυπτουν τις ρίζες τους και με την κάθε ευκαρία εκδηλώνονται οι αντιθέσεις των. Η διαίρεση σε μικροτερα κράτη θα ναι αναπόφευκτο γεγονος, οποτε καλό είναι να προετοιμαζόναστε για την δορυφοροποίηση τους με τελικό στόχο, ποιου αλλου... του Ποθούμενου

    " ἔσσεται ἦμαρ "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για την Ιστορία και τα περί προδοσίας θα ηταν χρησιμο να αναφερω αρθρο δημοσιευμένο στο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ", 18. Οκτωβρίου 1922

    Πληροφορούμεθα πώς επήλθε η πλήρης συμφωνία Χατζανέστη και Γιουσούφ στη Σμύρνη, ενώ τότε η Αγκυρα διέθετε
    μόνον 3O.OOO τριάντα χιλιάδες τουρκικού στρατού.
    Oι πληροφορίες για την κατάσταση του εχθρού δεν λαμβάνονται σκοπίμως υπόψη και επιχειρείται εν γνώσει η
    πανωλεθρία του Σαγγαρίου !
    Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ συναντάται στο Παρίσι με τον αντιπρόσωπο της Αγκυρας ΝΑΜΠΗ ΒΕΗ
    και συμφωνεί με αυτόν κατ΄ αρχήν την εκκένωση της Μ. Ασίας.
    Τον Μάϊο του 1922 ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ έρχεται στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με τον ΓΙΟΥΣΟΥΦ
    ΚΕΜΑΛ και συζητεί τους όρους της εκκένωσης.
    Ευθύς αμέσως, ο στρατηγός ΠΑΠΟΥΛΑΣ, διαφωνών, αντικαθίστανται από το Συμβούλιο των Πέντε στην Αθήνα.
    Την 1. Ιουλίου ο διπλωμάτης ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ και ο συνταγματάρχης ΜΑΧΜΟΥΣ ΒΕΗΣ, μεταβαίνουν στη Σμύρνη
    και συναντώνται με τον ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ και τον ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ. Έχουν μείνει σε όλα σύμφωνοι.
    Την 1O. Ιουλίου επιστρέφουν στην Αγκυρα. Αρχίζουν πάραυτα πυρετωδώς οι προετοιμασίες του εχθρού. Την 18.
    Ιουλίου φθάνουν επειγόντως από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη ο πολύς ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ για να συνεννοηθεί με
    την Πύλη.
    Και μέσα στον Αύγουστο συντελείται το μέγα δράμα:
    Η Σταμπούλ πανηγυρίζει οργιωδώς την νίκη.
    Ο ΓΑΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ εισέρχεται στη Σμύρνη ! Oι Τούρκοι δεν είναι αχάριστοι: Στο συλλαλητήριο της
    Σταμπούλ, μη συγκρατούντες τον ενθουσιασμό τους, ζητωκραυγάζουν: - Γιασασίν ΚΕΜΑΛ !
    - Γιασασίν ΚΩΣΤΗ !
    Ήτοι: Ζήτω ο ΚΕΜΑΛ, ζήτω ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ !
    O Χατζανέστης υπόσχεται να διατάξει υποχώρηση !
    Τις πρώτες μέρες της συμφωνίας ο στρατηγός ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗΣ ομιλεί περί σύμπτυξης από ισχυρότατη πίεση του
    εχθρού, αλλά και συμφώνως προς ειλημμένες αποφάσεις της Διοικήσεως !
    Oι ειλημμένες αυτές αποφάσεις, ήταν η επελθούσα προσυνεννόηση μετά του ΓΙΟΥΣΟΥΦ !
    Και η ισχυρότατη πίεση του εχθρού, ήτανε δύναμη μηδαμινή τριάντα μόλις χιλιάδες τουρκικού στρατού. Επίσης ο
    υπουργός των Στρατιωτικών ΘΕΟΤΟΚΗΣ, μεταβάς εσπευμένα με τον στρατό στη ΣΜΥΡΝΗ τις ημέρες της εχθρικής
    επίθεσης, παρότρυνε τον πληθυσμό να μείνει, ενώ προηγουμένως είχε υπογράψει διάταγμα γενικής αποστρατεύσεως.
    ΄Oλα αυτά τα αναμφισβήτητα γεγονότα αποκαλύπτει η πιο κάτω κατατοπιστική και αποκαλυπτική έκθεση του
    ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ ΒΕΗ, υποβληθείσα εγγράφως στην Πύλη την 18. Ιουλίου 1922.
    Η έκθεση έχει αριθμό 125, καταχωρήθηκε στο πρωτόκολλο του Γεν. Φρουραρχείου Κωνσταντινούπολης με αύξοντα
    αριθμό 4O8, και αντίγραφό της ληφθέν αμέσως έδωσε ελληνιστί στους κ.κ. ΖΥΜΠΡΑΚΑΚΗΝ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΗΝ ο
    υποφρούραρχος ΝΟΥΡΗ ΒΕΗΣ., Πηγή: όρα το κείμενο: Εις την πρώτην επίθεσιν ο ελληνικός στρατός θα υποχωρήσει !!
    Η συνεννόηση μεταξύ ελληνικής Κυβερνήσεως, Αρμοστού ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ και στρατηγού ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ αφ΄ ενός και
    ΓΙΑΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΣΑ αφ΄ ετέρου, έληξε ήδη εντελώς δια την εκκένωσιν της Μ. Ασίας. Υποσχέθημεν
    μόνον ότι προ της εισβολής, ο ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΣΑΣ θα διατάξει τον στρατόν μας να ασφαλίση τους Χριστιανικούς
    πληθυσμούς.
    Την 12η τρέχοντος συνεκροτήθη στην Αγκυρα έκτακτο Στρατιωτικό Συμβούλιο, μετασχόντων των ΓΙΟΥΣΟΥΦ και
    ΜΑΧΜΟΥΤ ΒΕΗΔΩΝ, οίτινες συνεφώνησαν την εκκένωσιν εν Σμύρνη. Εις το Συμβούλιον παρίσταντο και ..................,
    ελήφθη δε η απόφαση όπως η επίθεσή μας ενεργηθή εντός του Αυγούστου ανυπερθέτως και διατέθησαν προς τούτο
    τριάκοντα χιλιάδες τακτικού στρατού, οίτινες θα ενεργήσουν ομού μετά των Τσετών.
    Η επίθεση θα εκδηλωθή κυρίως εις τον τομέα ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ, και ο ελληνικός στρατός, συμφώνως προς την ρητήν
    διαβεβαίωσιν του ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ, θα υποχωρήση με την πρώτην επίθεσιν. Με την πρώτην επίθεσιν θα υποχωρήση ! Δια
    παν ενδεχόμενον όμως, ο ΓΑΖΗ ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΑΣ εν συνεννοήσει μετά ............... και του επιτελείου, έλαβε πάντα τα
    ενδεικνυόμενα μέτρα. Μπεκήρ Σαμή
    Τα περαιτέρω μεσολαβήσαντα τραγικά γεγονότα είναι σε όλους πλέον γνωστά
    Πηγή: Από αφιέρωμα στη εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 26. Σεπτ. 2OO3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ενα πραγμα δεν καταλαβα απο ολα τα γραφομενα, απο ποτε ηταν η Κωνσταντινουπολη πρωτευουσα της Ελλαδος? Ποια Ελλαδα? Την Ρωμηλια, την Ρωμανια, τον Μωρεα, την Θεσσαλια? ποτε υπηρξε το ονομα Ελλας πριν το 1830? Μηπως γνωριζαν οι...Βυζαντινοι τοτε οτι λεγονταν...Βυζαντινοι? Στα χωρια μας λενε μεχρι σημερα, οτι την ιστορια σου θα στην πει καλυτερα ο γειτονας σου, η οι προγονοι μας που ηταν Ιωνες και Ρουμ, δηλ. Ρουμελιωτες, τι αλλο θα δουμε!! Οι κατοικοι της Συκελιας ελληνομαθεις ομοαιματοι, κορινθιοι τι θα λεγαν σημερα η πριν απο 100 χρονια αν θελαμε να τους προσαρτισουμε στην μητερα πατριδα? ρωτηστε τους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το μεγαλύτερο μάθημα που πρέπει να μας δώσει εκείνη η εποχή είναι ότι ο διχασμός είναι καταστροφικός, δε μας το έδωσε ποτέ δυστυχώς και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που αντί για νικητές βγήκαμε μεγάλοι ηττημένοι.
    Σε αυτή τη διαμάχη, που μας οδήγησε στην καταστροφή του 22 το μεγάλο πρόβλημα ήταν η προσωπική κόντρα του Βασιλιά με τον Βενιζέλο, γιατί είναι αδύνατο να μην επηρέασε την κρίση τους η τόσο μεγάλη τους κόντρα. Αυτή η κόντρα δε είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν και οι δυο όργανα των ξένων δυνάμεων και να χάσουν την προτεραιότητα του εθνικού στόχου, που επέβαλλε τη συνεννόηση!
    Σε εκείνο που θα κατηγορούσα τον Βενιζέλο είναι πως εγκατέλειψε την Ελλάδα το 20 όπου παρά το ότι δεν είχε εκλεγεί ουσιαστικά είχε λάβει το 50% των ψήφων και δεν έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα ειδικά από τη στιγμή, που αυτός είχε οδηγήσει τη χώρα στη Μικρασιατική εκστρατεία.
    Από εκεί και μετά τα σφάλματα που έγιναν στο Μικρασιατικό μέτωπο ήταν τεράστια, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη των στρατευμάτων!
    Πάντως πρέπει να πούμε εδώ πως υπήρξαμε και πολύ άτυχοι, γιατί αν είχε ζήσει ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά...

    Όσον αφορά τον Δραγούμη, το κείμενο που μου παρέθεσες peter sucic είναι κείμενο με μεγάλη προκατάληψη. Καταρχάς από τα γραπτά του το μοναδικό που δεν προκύπτει ήταν ότι υποστήριζε την μικρή και τίμια Ελλάς. Το αντίθετο μάλιστα, εκείνο που έλεγε είναι πως το κράτος δουλεύει για το έθνος, πως το Ελληνικό κράτος ήταν υποχρεωμένο να κάνει φυλετική πολιτική πως δεν ήταν απαραίτητο οι προσπάθειες των πολιτικών να αναλώνονται στη βελτίωση του μικρού και άθλιου κράτους, γιατί αυτό ήταν προσωρινό, απλώς είχε μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Επιπλέον δεν μου άρεσε, γιατί προσπαθεί να πει ότι ο Δραγούμης ήταν Κομμουνιστής ενώ αναμφισβήτητα ο ίδιος μέσα στα κείμενά του απορρίπτει τον κομμουνισμό ξεκάθαρα, το αν γιατί είναι κακό κάποιος να θέλει να είναι ανθρωπιστής είναι μάλλον κάτι που θα πρέπει να λύσει ο συγγραφέας με τον εαυτό του ενώ έχουμε την τύχη να διαβάζουμε προσωπικές σημειώσεις του, τα ενδόμυχα του δηλαδή σε αντίθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους που ξέρουμε μόνον το προσκήνιο...
    Τέλος ο Δραγούμης δεν ήταν φιλοβασιλικός, ο Βενιζέλος τον έκανε φιλοβασιλικό, γιατί δεν υπήρχε άλλη παράταξη, ο Δραγούμης ήταν Σοσιαλιστής με την ευρεία έννοια του όρου, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας, δημοτικιστής και εθνικιστής όχι με την έννοια του ιμπεριαλισμού και του σοβινισμού, αλλά με την έννοια που παρουσιάζει η λέξη, την υποστήριξη και την αγάπη για το έθνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να πω εδώ. Ορισμένες φορές πέφτουμε στην παγίδα να λέμε αυτό είναι σωστό ή λάθος ενώ ουσιαστικά μπορεί να είναι δυο διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου πράγματος, οι οποίες μπορεί να είναι σωστές αρκεί να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Δεν ξέρω αν γίνεται απολύτως κατανοητό αυτό που λέω, για αυτό θα προσπαθήσω λίγο να το περιγράψω. Κατηγορείτε τον Δραγούμη ότι δεν ήταν ρεαλιστής και δεν ταυτίζω τον Δραγούμη με την Βασιλική παράταξη, γιατί δεν ανήκε σε αυτή την παράταξη και δεν μοιράζονταν και τις ίδιες ιδέες. Εγώ διαφωνώ με αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Βενιζέλος δεν ήταν ρεαλιστής, ήταν και αυτός.
    Ο Βενιζέλος έβλεπε καλύτερη επιλογή τη συμμαχία με τους Βαλκάνιους για το διαμελισμό της Τουρκίας και την προσάρτηση των εδαφών που κατοικούσαν Έλληνες, ο Δραγούμης έβλεπε ως καλύτερη επιλογή τη συμμαχία με την Τουρκία εναντίον των Σλαβοβούλγαρων και την ευρύτερη λύση του Ελληνικού προβλήματος όπου ως αντάλλαγμα ίσως θα παίρναμε εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ώστε να κρατήσει άλλα η Τουρκία, αλλά και να διασφαλιστούν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.
    Κατά τη γνώμη μου ήταν και οι δυο προσεγγίσεις σωστές και ρεαλιστικές, η κάθε μια είχε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά εκείνο που σίγουρα χρειάζονταν για να πετύχουν ήταν ομοψυχία, έπρεπε δηλαδή να ταχτούν όλοι πίσω από μια επιλογή και όταν λέω όλοι εννοώ τις δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις, γιατί ό,τι έλεγαν αυτοί θα έκανε και ο κόσμος, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν ποτέ να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, γιατί εκτός από το εθνικό συμφέρον υπήρχε στη μέση και το ατομικό συμφέρον και η υπονόμευση του ενός από τον άλλον για πολιτικό κέρδος! Αυτή είναι η αλήθεια και κανείς δεν ήταν αμέτοχος, αγνός ή αθώος! Και οι δυο παρατάξεις ήταν εθνικιστικές, αλλά με διαφορετικό τρόπο, αναμφισβήτητα υπήρχαν και εκείνοι οι μίζεροι που έβλεπαν την μικρή πλην τίμια Ελλάδα, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν ανήκαν στη μια μόνο παράταξη!

    Όταν λοιπόν ξεκίνησε ο Βενιζέλος τους Βαλκανικούς πολέμους, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και ξεκίνησε μια κρατική πολιτική μεγέθυνσης των εδαφών, ήταν όμως μη ρεαλιστικό να νομίζει κανείς ότι θα μπορέσει να περικλείσει εν τέλει όλους τους Ελληνικούς πληθυσμούς σε ένα κράτος, αλλά από την άλλη έβλεπε και τον κίνδυνο της παραπαίουσας Τουρκίας, που μπορεί να είχε ως συνέπεια ακόμα και την απώλεια των κοντινών εδαφών, γιατί έβλεπε ίσως πως οι σύμμαχοι θέλουν την πλήρη διάλυση της Τουρκίας αν και μάλλον εσφαλμένη ήταν αυτή η εκτίμηση.
    Από την άλλη ο Δραγούμης έβλεπε πως δεν μπορεί να εμπιστευτούμε τους Βούλγαρους, οι Έλληνες της Βορείου Ελλάδος είχαν τραγικές μνήμες και εμπειρίες από τους Βούλγαρους, όπως και οι Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας και έβλεπε πως αν συμμαχήσουμε με την Τουρκία, θα μπορούσαμε να προσαρτήσουμε την Μακεδονία και τα νησιά και να επιτύχουμε περαιτέρω δικαιώματα για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και την ουσιαστική πολιτική ένωση του γένους μέσα από πολλαπλά κράτη.
    Όπως ήρθαν τα πράγματα βέβαια οδηγηθήκαμε στις επιλογές Βενιζέλου, το πρόβλημα ήταν όμως πως οι επιλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ αποδεκτές από την φιλοβασιλική παράταξη και δεν μπόρεσαν οι δυο να συνεννοηθούν με εξαίρεση την εποχή του Πρίγκιπα Αλέξανδρου, ο οποίος μάλλον είχε κατανοήσει πιο πολύ από τον πατέρα του πως δεν γινόταν να αλλάξουμε δρόμο ήταν αργά, οπότε έπρεπε να υποστηριχτεί εκείνος ο δρόμος και να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά δυστυχώς τον δάγκωσε πίθηκος...

    Νομίζω πως σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία, με δυο εθνικιστικές παρατάξεις, οι οποίες όμως είναι εθνικιστικές με διαφορετικές μεθόδους, είναι νομίζω το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για να παρομοιάσουμε την Ελλάδα εκείνης της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λίγο για την Κωνσταντινούπολη και περί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και εμείς Ρωμιοί, μια αυτοκρατορία, ειδικά τους τελευταίους αιώνες, αμιγώς Ελληνική, πρέπει δε να πάμε λίγο πιο πίσω και να πούμε πως μετά την πρώτη άλωση της Πόλης δημιουργήθηκε στη Μικρά Ασία μια Ελληνική αυτοκρατορία, η αυτοκρατορία της Νίκαιας, η οποία εν τέλει ανασυνέστησε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία παίρνοντας την Πόλη αν και μάλλον ήταν κάτι που οι Αυτοκράτορες το έκαναν με μισή καρδιά, γιατί έβλεπαν πως η Πόλη από ευλογία είχε γίνει κατάρα.
    Η Πόλη έχει την πιο στρατηγική θέση στον κόσμο, είναι ο έπαθλο όλων, ήταν σοφός ο Κεμάλ που έδιωξε την πρωτεύουσα του κράτους από εκεί, γιατί έτσι εγκατέλειψε τις αυτοκρατορικές βλέψεις της Τουρκίας, θα είναι δε τεράστιο σφάλμα για αυτούς η επαναφορά της πρωτεύουσας εκεί, θυμηθείτε το.

    Υπάρχουν μερικές πόλεις στον κόσμο, που απλώς δεν ανήκουν παρά μόνο στον εαυτό τους, μια από αυτές, η σημαντικότερη ίσως, είναι η Πόλη. Το καλύτερο θα ήταν η Κωνσταντινούπολη να είναι πόλη κράτος με ειδικό στατους για όλους τους πολίτες της ώστε να προστατεύεται η πολιτισμική της ταυτότητα αλλά και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στα περάσματα της. Δυστυχώς και στο θέμα αυτό διαπράξαμε τεράστια σφάλματα, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είναι δυνατόν άνθρωποι εν έτει 2014 να κατηγορούν με τις σημερινές πολιτικές έννοιες πολιτικές πραγματικότητες που επικρατούσαν πριν 100 χρόνια, να δηλώνουν υπερήφανοι πως ανήκουν σε συγκεκριμένο μαντρί (ιδεολογικό, νοητικό κλπ κλπ κλπ) φύσει διασπαστικό κι όλας, ακολούθως να βρίζουν πολιτικώς διαφορετική άποψη σε οπαδικό επίπεδο και κατόπιν να διατείνονται πως είναι καλλιεργημένοι γνώστες των ζητημάτων (για να το πεις αυτό πρέπει πρωτίστως να είσαι ψυχρός αναγνώστης των σημείων) και πως θα εκδώσουν και βιβλίο σχετικά;;;;;
    Δεν σχολιάζω τις απόψεις τους (θεωρώ πως η βέλτιστη κατανόηση συντίθεται από στοιχεία των απόψεων όλων) αλλά η βάση της συζητήσεως είναι το α και το ω. Χωρίς ικανότητα στοιχειώδους επιπέδου σκέψεως, ανάλυσης και εκκίνησεως της συζητήσεως, η Μικρασιατική καταστροφή φοβάμαι πως σύντομα θα είναι μόνο ένα μικρό δεινό του Ελληνισμού...
    Αυτό κύριοι είναι ο σύγχρονος ταλιμπανισμός!! Εμπρός λοιπόν, πίσω ολοταχώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η αριστεριστικη μας κοινωνια χειροκροτει ακομα την συνεχεια της ΤσιπροπασοΚΚαριας.

    Και πιστευουμε σοβαρα πως δεν θα συνεχιστει το οραμα της προοδευτικης μας αυτοκτονιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 1. Οι μπροστινοί τού ΚΚΕυρώπης δεν μπορούν να ενταχθούν σε οποιαδήποτε εθνοκεντρική λογική διότι είναι εθνομηδενιστές.

    2. Στρατηγική βάσει τού Οικουμενικού Ελληνισμού; Κάπου το έχω δει αυτό... Πολύ ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Ο Βενιζέλος έβλεπε καλύτερη επιλογή τη συμμαχία με τους Βαλκάνιους για το διαμελισμό της Τουρκίας και την προσάρτηση των εδαφών που κατοικούσαν Έλληνες, ο Δραγούμης έβλεπε ως καλύτερη επιλογή τη συμμαχία με την Τουρκία εναντίον των Σλαβοβούλγαρων και την ευρύτερη λύση του Ελληνικού προβλήματος όπου ως αντάλλαγμα ίσως θα παίρναμε εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ώστε να κρατήσει άλλα η Τουρκία, αλλά και να διασφαλιστούν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας."

    Έγραψα αυτό λίγο πιο πριν και προφανώς η λέξη συμμαχία όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία είναι άστοχη και για αυτό μεταφέρω το κείμενο του ιδίου,

    "Ως προς τους συνδυασμούς με τα άλλα κράτη, έχοντας πάντοτε υπόψη, ότι δεν είναι μόνιμοι, σταθεροί και αναλλοίωτοι εις αιώνα τον άπαντα, πιστεύομεν ότι, όσο διαρκεί ο ευρωπαϊκός πόλεμος και δια πολύν ακόμη χρόνον κατόπιν, χωρίς να είμεθα προκλητικοί προς καμμίαν Μεγάλην Δύναμιν, τουναντίον έχοντας σχέσεις αγαθάς με όλας, συμφέρει να ευρισκόμεθα εγγύτερον προς την ομάδα των Δυνάμεων εις ην ανήκουν η Αγγλία και η Γαλλία, ότι εν τούτοις δεν πρέπει να επιδιώξωμεν την καταστροφήν της Τουρκίας, εκτός εάν την βλέπωμεν συντελουμένην και άνευ ημών, ότι συντρεχουσών και των καταλλήλων στρατιωτικών και πολιτικών συνθηκών, δεν αποκελείεται εις τίνα στάσιν του Ευρωπαϊκού αγώνος να μετάσχωμεν αυτού, ίνα χτυπηθή η Βουλγαρία και λάβωμεν μέρος εις το συνέδριον της ειρήνης, ότι επειδή η ειρημένη ομάς των Δυνάμεων περιλαμβάνει και κράτη, ων τα συμφέροντα συγκρούονται προς τα ιδικά μας, επιβάλλεται να επωφεληθώμεν της περιστάσεως της συμπράξεως μας με την ομάδαν ταύτην, ίνα κανονίσομεν τας σχέσεις μας και προς αυτά τα κράτη. Βραδύτερον δυνάμεθα να επιδιώξωμεν σύμπραξιν μετά της Ρουμανίας και Τουρκίας, διατηρούντες και την μετά της Σερβίας βαλκανικήν μας συμμαχίαν. Απώτερος σκοπός μας πάντοτε θα είναι η σύμπηξις Ανατολικής Ομοσπονδίας. Της προς την Τουρκίαν προσεγγίσεως θα τεθή ως προϋπόθεσις αναγκαία η αποκατάστασις των εκδιωχθέντων ελληνικών πληθυσμών και η παύσις των διωγμών(θέματα και από τούδε διαπραγματεύσιμα). Δε θα κωλύσωμεν τη σύσταση Αλβανικού κράτους βορείως των συνόρων της βορείου Ηπείρου, τουναντίον θα βοηθήσωμεν εις τούτο, εργαζόμενοι διηνεκώς δια την ελληνοαλβανικήν προσέγγισην και σύμπραξιν ύπο οιονδήποτε τρόπο. Θα συνηγορήσωμεν ύπερ της αυτονομίας της Αρμενίας. Ως γνώμονα εις την διαχεόρισην της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχει το Ελληνικόν κράτος τα συμφέροντα του έθνους εις την Ανατολήν και προπάντων εις την τώρα βουλγαρικήν Θράκην και την Τουρκίαν, διότι εκεί απομένει το μεγαλύτερον μέρος του αλύτρωτου Ελληνισμού."

    Και συνεχίζει κι άλλο μετά για το πως πρέπει να συνδεθεί ο εκτός Ελλάδος Ελληνισμός με την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κάποιος λοιπόν μπορεί να συμφωνεί με όλα, με μερικά ή με τίποτα, όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει πως υπάρχει μια άποψη, η οποία εκφράζεται δομημένα και για συγκεκριμένους λόγους και με εθνικά κριτήρια ως τα κίνητρά της!

    Το βασικό νομίζω στην άποψη αυτή είναι ότι ο πολιτικός σχεδιασμός θέτει ως προτεραιότητα τους Έλληνες εκτός Ελλάδος και άμα την εξασφάλιση τους και προετοιμασία τους το μεγάλωμα του κράτους, αυτή βέβαια η άποψη δεν ταυτίζεται με την Βασιλική άποψη, αλλά δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο βασιλιάς αυτή τη στιγμή. Η Προσέγγιση του Βενιζέλου σύμφωνα με τις πράξεις του ήταν η ανάποδη, προτεραιότητα το μεγάλωμα του κράτους και η εγκόλπωση όσο περισσότερων Ελλήνων μέσα σε αυτό.

    Όμως εδώ ίσως να μπορούμε να καταλάβουμε και κάτι άλλο. Ο Δραγούμης τουλάχιστον δεν ήταν γερμανόφιλος, αλλά ούτε και αγγλόφιλος ή γαλλόφιλος και δεν άφησε τον εαυτό του να παρασυρθεί και άθελα του να γίνει υποχείριο κάποιας ξένης δύναμης, ήταν έτοιμος να κρατήσει όποια στάση εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντά μας, για αυτό συνιστούσε ψυχραιμία και υπομονή, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα ενώ ξεκάθαρα αμφισβητούσε το κατά πόσον οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν τη διάλυση της Τουρκίας και αν την ήθελαν ας την έπρατταν αυτοί.

    Εν τέλει υπήρχαν άτομα διορατικά και ικανά και ο Βενιζέλος και ο Δραγούμης και στρατιωτικοί ηγέτες και πολιτικοί και ο Βασιλιάς δεν ήταν και του πεταμού παρά τα κολλήματα του, το πρόβλημα ήταν η διχόνοια, ο εγωκεντρισμός και η στείρα ισχυρογνωμοσύνη και οι δυο πλευρές το έπραξαν αυτό το σφάλμα και αυτό οδήγησε στην καταστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. κε Καλεντερίδη διάβασα το σημερινό άρθρο σας στη Δημοκρατία, παρότι Βενιζελικός νομίζω συμφωνείτε μαζί μου ως προς τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ο μπάρμπα Γιάννης ο Μεταξάς, αριστούχους της σχολής Πολέμου του Βερολίνου, τα είχε μελετημένα τα πράγματα από πριν και γι΄αυτό διαφώνησε με τον Βενιζέλο και δεν ανέλαβε ως Αρχιστράτηγος

    Αγαπητέ johnnie m την έννοια του ζωτικού χώρου πρώτος την είπε ο Σωκράτης, δεύτερος ο Μεταξάς και μετά την υπαγόρευσε ο Ρούντολφ Ες στον Χίτλερ, ως μαθητής του φιλοσόφου Σιωνιστή Χαουσχόφερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ο βενιζέλος ήταν ένας πολιτικός η εμβέλεια του οποιου ξεπερνούσε τά όρια της ελλάδος. όμως τό άρθρο δεν αφορά βενιζέλο και μεταξά. είναι περισσότερο φιλοσοφικού χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιατί μου θυμίζει πολύ, η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 20 και η μικρασιατική καταστροφή που επακολούθησε, την ήττα του Κωστάκη στις εκλογές του 09 και την μνημονιακή καταιγίδα που ακολούθησε; Και στις δύο περιπτώσεις όλοι εξυπηρέτησαν το συμφέρον του ξένου παράγοντα τελικά. Απλά μέσα από επιχειρήματα πολιτικής ορθότητας που δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς, οι μισοί εμφανίστηκαν σαν κάποιοι εθνοσωτήρες που προσπάθησαν αλλά δεν τους άφησαν και οι άλλοι μισοί σαν βλάκες η που κάνουνε τους βλάκες...Τελικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι και η κοινωνία παραμένει διαιρεμένη με τον ένα η τον άλλο τρόπο...Θα συμφωνήσω απόλυτα με την ανάλυση του Grego Akrita...Ολα ξεκινούν από την αρχή της νεώτερης ιστορίας μας και από την επίδραση του ξένου παράγοντα σε ένα καθ'ολοκληρία μη ανεξάρτητο κράτος! Τώρα πως μπορούμε να ξεφύγουμε απ'αυτήν την μοίρα μας όταν η παιδεία που μας παρέχεται δεν είναι εκείνη που χρειάζεται για να ανοίξει το μυαλό των ανθρώπων και να αποκτήσει εθνική συλλογική συνείδηση με αγάπη προς το δίκαιον και αληθινόν, είναι το βασικό ερώτημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Επειδή είμαι θαυμαστής του Μεταξά, δηλώνω επίσης φανατικός Δημοκράτης συμφωνώ με τον ΣΥΝΒΡΟΧΟΣ ΒΟΡΙΑΣ, ότι ο ξένος παράγοντας ήταν καθοριστικός στη Μικρασιατική καταστροφή. Ο μπάρμπα Γιάννης ο Μεταξάς συμμετείχε στη Μασονική Στοά Ησίοδος και ήξερε από πριν τι θα συμβεί...
    Όταν έγινε κυβερνήτης κατήργησε όλες τις Mασονικές Στοές πλην μίας που του ζήτησε το Βασίλειο της Αγγλίας

    Η Ελλάδα πάσχει από ιστορική αλήθεια . Εν 'έτει 2014 θεωρούν τον Κομμουνισμό, Δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Διαβάζοντας το άρθρο του κυρίου Καλεντερίδη στη δημοκρατία, αναγκαστικά πρέπει να επαναλάβω τη διαχρονικότητα του Δραγούμη και όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί και ο κύριος Καλεντερίδης από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα!
    Να τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε, ούτε τώρα ούτε τότε υπήρχε εθνική πολιτική που να αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού, ο οποιοσδήποτε βρισκόταν ή βρίσκεται εκτός του ελάχιστου ελληνικού κράτους, είναι ή γίνεται ξενο σώμα!
    Η σύγκριση με άλλα έθνη και κράτη μόνο θλίψη μπορεί να φέρει!
    Οι πρόσφατες δε ομιλίες υψηλόβαθμων λειτουργών του κράτους σε μεγάλα ιδρύματα και συνέδρια μόνον βαθιά ανησυχία για το μέλλον μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Είναι τουλάχιστον γελοίο να βλέπει κανείς εν έτει 2014 Έλληνες να χωρίζονται σε ... βενιζελικούς και αντι-. Άλλους να παρουσιάζουν σεντόνια ολόκληρα (πού διάολο βρίσκουν τόσο χρόνο;), αναλύοντας τι θα έπρεπε να είχε κάνει ο Βενιζέλος και τι ο Μεταξάς και πώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα ΑΝ.... και άλλα φαιδρά.

    Άλλος χαρακτηρίζει ... "πανεύκολη υπόθεση" την Μικρασιατική Εκστρατεία και ο Δημόκριτος πετά το σιβυλλικό σχολιάκι του για ... Τσιπροκαμένους και ό,τι κάτσει. Σκέτο τρελοκομείο!

    Το θεωρώ ειλικρινά απογοητευτικό, να αναλώνεται τόσος χρόνος, όχι για την ιστορική αλήθεια, αλλά για την στήριξη της μιας ή της άλλης άποψης, που αφορά σε γεγονότα σχεδόν 100 ετών. Δηλαδή, μείναμε ακόμη στους βασιλικούς και τους βενιζελικούς; Χούγια μας.


    @ Eurofighter

    Κι εγώ διερωτώμαι από πού κι ως πού η Κων/λη υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδος. Την άποψη αυτή στηρίζει με πάθος ("και μην λησμονείτε ότι πρωτεύουσα της Ελλάδος είναι η Κων/λη"), το ... σοβαρό και ελληνόψυχο (sic) έντυπο "ΣΤΟΧΟΣ"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Nativist

    Αν το σχόλιο σου για τα σεντόνια ολόκληρα αφορά τα σχόλιά μου, τουλάχιστον να ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα ως στόχο να πάρω τη μια ή την άλλη πλευρά, γιατί αυτόν τον διχασμό τον θεωρώ άστοχο και άγονο. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτή η περίοδος είναι η πολυτιμοτερη για να πάρουμε μαθήματα σήμερα και για να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, για να μάθουμε πως σκέφτονταν άνθρωποι πιυ αγαπούσαν το έθνος και την πατρίδα ειλικρινά και απος τις δυο πλευρές και για να δούμε πως χωρίς συνεννόηση και ομοψυχία ακόμα και αν όλοι εχουν τον ίδιο στόχο μπορεί η καταστροφή να έρθει!
    Χρόνος βρίσκεται αν θες να κάνεις κάτι φίλε, απλώς κοιμάσαι λιγότερο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ ΣΥΝΒΡΟΧΟΣ ΒΟΡΙΑΣ

    Στα μεγάλα ιστορικά αινίγματα εντάσσονται τα κίνητρα του Βενιζέλου για προκήρυξη εκλογών. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι πίστευε πως θα κερδίσει, ως επιβράβευση για τις μεγάλες επιτυχίες που κατάφερε στο διπλωματικό τομέα. Οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι ήταν μια συνειδητή απόφαση για εύσχημη αποχώρηση από την πολιτική σκηνή, ώστε να απεκδυθεί από κάθε ευθύνη πιθανής κακής εξέλιξης στο μικρασιατικό. Πάντως ο Νίκος Καζαντζάκης, συνεργάτης του Βενιζέλου, σε επιστολή του το Δεκέμβριο του 1921, υποστηρίζει ευθέως ότι έκανε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει. Γράφει: "άνθρωπος που μ' επανάσταση κατάλαβε την αρχή και δικτατορικώς εκυβέρνησε τόσα χρόνια, Πώς; και Γιατί; θυμήθηκε το σύνταγμα και ενήργησε εκλογές αφού τόξερε πώς θα χάσει." (Αρχείο Κώστα Τριαρίδη). (ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ).


    Κατά τα άλλα, για όποιον ενδιαφέρεται να σχηματίσει μία αντικειμενική γνώμη των γεγονότων και όχι πλασμένη από ιστορικούς και "ιστορικούς", της μιας ή της άλλης σχολής, θα συνιστούσα το βιβλίο "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
    ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ" (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ), εκδόσεις Κυρομάνου). Το βιβλίο είναι ανταλλαγή άρθρων, χωρίς σχόλια και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Η αρθρογραφία, από το μέσον περίπου, αν θυμάμαι καλά, ασχολείται με την Μικρασιατική Εκστρατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ο Μεταξάς στην μονομαχία αρθρογραφίας που είχε στην καθημερινή του Βλάχου, πήρε στη κυριολεξία τα σώβρακα του Βενιζέλου. Οπότε μην επιχειρήσετε σύγριση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Για να διευκολύνω τη συζήτηση να πω πως οι μορφές Δημοκρατίας είναι

    α. Η άμεση (των αρχαίων Ελλήνων)
    β. η έμμεση(η σημερινή)
    γ. η βασιλευόμενη (του Μεταξά και του Βενιζέλου)

    Ο κομμουνισμός δεν είναι Δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο κομμουνισμός δεν είναι Δημοκρατία;
    Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα, που εφαρμόζεται πρόγραμμα τού ΚΚΕυρώπης, δεν έχουμε Δημοκρατία;
    Μη λες τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. dexi
    ηρεμησε ρε φιλε κανεις δεν σου ζητησε πιστοποιητικο κοινωνικων φρονηματων
    γιατι απολογεισαι συνεχεια τι εισαι και τι δεν εισαι και αυτοκαταργεισαι λεγοντας οτι το να εισαι δεξιος η αριστερος ειναι αρωστεια???? ειδες κανεναν αριστερο να μην μιλαει με υπεργφανεια και παθος για τον εαμοβουλγαρισμο του????

    και κοψε την εμπαθεια με τον βενιζελο.οι μπολσεβικοι ειναι ο εχθρος σημερα....και φυσικα ο βενιζελος εκανε σκονη τον βλαξ μεντιουμ μεταξα στην ιστορια του εθνικου διχασμου...

    johnnie m
    ευχαριστω για το βιβλιο φαινεται ενδιαφερον.
    αν θες δωσε με καποιον τροπο το email σου να σου στειλω να κατεβασεις οτι βιβλιο και διδακτορικες διατριβες εχει και δεν εχει απο μικρασιατικο

    alexandros
    ισως δεν καταλαβες καλα. το οτι οι κομουνιστες πανε να βγαλουν τον δραγουμη δικο τους δεν λεει απολυτως τιποτα.
    εδω προσπαθουν να βγαλουν τον καζαντζακη δικο τους που ονομαζε τον κομουνισμο πνευματικη ψωρα, τον εθνικιστη παλαμα που ηταν ο πιο αντοκομουνιστης γιατι τους ειχε καταλαβει απο τοτε τον διεθνισμο τους και μισελληνισμος τους ακομα και τον βενιζελο προσπαθουν να τον οικειοποιηθουν πονταροντας στην αμαθεια των ΜΗ αρισετρων σαυτη τη χωρα, χαρη στην πανηλιθια παραταξη του καραμαλεα το 74....
    υπενθυμιζω οτι ο βενιζελος ηταν ο πρωτος που καταλαβε τι εστι μπολσεβικιμος τι εστι κοκκινη πανουκλα και ανοιξε τη γυαρο και αλλα ξερονησια γιαυτους τους σχιζοφρενεις θρησκοληπτους μπολσεβικιστες-μεσσιανιστες φονιαδες των λαων ,οταν οι πανιβλακες δεξιοι κατεβαιναν με τους σφαγεις τους ενωμενοι στις εκλογες του 20 εναντιον του!!!!!!!!!
    δειτε εδω για τις ψηφους των οβραιων της σαλονικης και τι ελεγε ο βενιζελος γιαυτους, που μαζι με τους βουλγαρους και οσμανληδες ψηφισαν μαζικα τον ντουβαρ πασα (κων/νο) γιατι οδηγουσε την ελλαδα στην καταστροφη...

    http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2012/05/blog-post_2209.html

    τον δραγουμη επαναλαμβανω τον κρινουμε για τις πολιτικες θεσεις του και οχι το συγγραφικο εργο του. στην πολιτικη παιρνει κατω απο τη βαση για να μην πω ενα μηδεν ολοστρογγυλο!
    οταν εχει ερθει η ωρα της καταληψης ολης της λεγομενης σημερα τουρκιας απο την ελλαδα αυτος μιλαει για συνομοσπονδια με αυτην!!!!! αυτος ειναι ο ορισμος της πολιτικης βλακειας για να μην πω καμια βαρυτερη κουβεντα....μυαλο ψωμιαδη γιακουματου και μιχαλη λιαπη ειχε σαυτα τα θεματα....

    για τους υπολοιπους οψιμους βασιλοφρονες ,που τους δουλευουν αγρια και πανηγυρικα οι μπολσεβικοι απο το 74 μεχρι σημερα,δεν θα μπορεσω να απαντησω. τους αφηνω στην κοσμαρα τους και στα ονειρα τους να μπει ο ντουβαρ πασας (ο αναξ κων/νος) στην πολη καβαλα σε ασπρο αλογο, αλλα προς θεου οχι ο σατανας βενιζελος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δεν απολογούμαι είμαι ξεκάθαρος: Ο Κομμουνισμός δεν συμβαδίζει με τη Δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Peter Sucic

    Ξέρεις που διαφωνώ ρε φίλε σε όλα αυτά σε αυτό που λες ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να διαμελιστεί, δεν προκύπτει ότι οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν να εξαφανίσουν από τον χάρτη την Τουρκία και ειδικά να την αντικαταστήσουν με μια άλλη αυτοκρατορία. Όσον αφορά το θέμα της συνομοσπονδίας κι εγώ διαφωνώ με αυτό, ποτέ δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά όμως ίσως θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετική διαχείριση και να σωθεί ο Ελληνισμός της Ανατολής, όχι μάλλον σίγουρα δηλαδή, αφού με όσα έγιναν εξαφανιστήκαμε.
    Αλλά ο απολογισμός ευθυνών μπορεί να γίνει από ιστορικούς, εγώ δεν είμαι, από ενδιαφέρον ασχολούμαι και θα πάω οπωσδήποτε να πάρω και το βιβλίο που προτείνει ο Nativist, γιατί δεν το έχω διαβάσει. Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να πάρουμε τα σωστά μαθήματα από την ιστορία μας και το θέμα που θίγει ο Καλεντερίδης είναι τρομερά μα τρομερά σημαντικό, γιατί δεν μιλάμε μόνο για τους Ομογενείς της Ουκρανίας ή της Αλβανίας, ή των Σκοπίων ή της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας, αλλά και για τους απόδημους Έλληνες ειδικά της Αμερικής και της Αυστραλίας, στη δεύτερη περίπτωση δε το μέλλον θα αποδείξει πως εκεί οι ομογενείς ίσως να μπορέσουν πολύ σημαντικό ρόλο! Επίσης στο Έλληνες συμπεριλαμβάνω και τους Κυπρίους του δεύτερου Ελληνικού κράτους.

    Ούτε το προλεταριάτο ούτε και το κεφάλαιο έχει πατρίδα αν διαβάσει κανείς δε τις θέσεις περί οικονομίας του Δραγούμη θα νομίσει πως διαβάζει έναν σύγχρονο οικονομολόγο αφενός και αφετέρου καταλαβαίνει πως ποτέ δεν υπήρξε Κουμμουνιστής, άλλωστε το λέει και ο ίδιος παντού και πάντα! Όσον αφορά την πολιτική του θέση στο συγκεκριμένο σημείο ουδείς αλάνθαστος, ειδικά εκείνη την εποχή, αλλά δεν ήταν δα και τόσο μακριά από την πραγματικότητα όπως αποδείχτηκε από το ότι οι Αγγλογάλλοι έκοβαν τα χέρια των Ελλήνων από τα πλοία στη Σμύρνη, ξέρεις αυτών που στιβάχτηκαν ντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο Ελληνισμός, χωρίς Μεγάλες Ιδέες είναι ανύπαρκτος. Υπάρχουμε χάρη στις Μεγάλες Ιδέες προγενέστερων. Μόνη λύση για την επιβίωση κάθε λαού είναι η πάταξη της διαφθοράς και η επέκταση των εδαφικών και οικομικών συνόρων του. Αυτή είναι η ιστορία της ανθρωπότητας, μια μεγάλη μάχη με όπλα και ιδέες. Ο ισχυρότερος ζει, ο αδύναμος γίνετε δούλος. Μόνο οι Μεγάλες Ιδέες έχουν μέλλον διότι κάνουν τον άνθρωπο μαχητικό. Χριστουλισμοί και παραθρησκευτισμοί έχουν καταστρέψει τη διανοητική μας κατάσταση και μας έχουν φέρει εδώ που είμαστε σήμερα. Όσοι να να απομείνουμε, ότι και να χάσουμε, μόνο με Μεγάλες και σοφές Ιδέες μπορούμε να έχουμε μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Φίλε peter susic το email μου είναι
    jmoumtsakis@live.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Οι αριθμοί ειναι ανελέητοι.. 100371 οι γεννησεις για το 2012 , 116670 οι θανατοι. Καθε χρόνο χάνουμε μια μικρη πόλη συν το νέο ρευμα μεταναστευσης των νέων . Με αυτο το ρυθμό το 2050 θα μαστε μια χωρα των 5-7εκ σε αντιθεση με την γείτονα που θα είναι 90-100εκ . Αλήθεια τι απόψη έχουν για αυτο οι πολιτικοι μας; Η μήπως το αγνοουν; Δεν μπορει να υπάρξει Μεγάλη Ιδέα χωρις Ελληνες!
    Καποτε τα λεγε ο Χαραλαμπίδης αλλα πάει κι αυτο.. ξεχάστηκε!
    Μηπως το δημογραφικό θα δωσει λύση στα Ελληνο-Τουρκικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μπορεί να ακουγεται τρελό στην παρούσα φάση αλλά η Ελλαδα πρέπει να βάλει στοχο στα επόμενα 15χρόνια να φτασει τα 20εκ μόνιμο πληθυσμό. Αυτο θα επιτευχθει φυσικά όχι μόνο με θετικό ισοζύγιο στο λόγο γεννησεις/θανατοι αλλα με επαναπατριζόμενους-ομογενείς-παλιννοστούντες που θα επιστρεψουν! Οι πολιτικοί μας κοιμούνται! Πρεπει να δοθουν κίνητρα στους απανταχού Ελληνες να επιστρεψουν. Μεγαλη δυναμη δε θεωρηται μια χώρα μόνο σε εκταση αλλα κυρίως πληθυσμιακά!
    Αυτο φυσικά θα εφερνε και τεραστιες εισροες κεφαλαίων... αλλα γι αυτο χρειαζεται εθνική συννενόηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλω είναι πράγματι η υπογεννητικότητα. Ο αργός θάνατος είναι γεγονός, το τέλος μιας εποχής είναι κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @ Nativist

    1) Πληκτρολογούν γρήγορα. Αυτό φαίνεται μερικές φορές από κάποιο λαθάκι(πχ έλλειψη γράμματος).

    2) Όταν δεν γράφουν μικρομεσαία σχόλια αλλά γράφουν σεντόνια(πάνω από ένα σχόλιο, σε 2 ή 3 συνέχειες δηλαδή) δεν τα γράφουν εκείνη την ώρα μια και έξω.Τμηματικά όποτε έχουν χρόνο. Τα αποθηκεύουν και όποτε τα ολοκληρώσουν τα κάνουν αντιγραφή και επικόλληση σε δύο ή και τρεις συνέχειες.
    Δεν έχει σημασία αν συμφωνούν ή αν διαφωνούν (και τα δύο σε διάφορους βαθμούς)οι διαχειριστές, οι σχολιαστές και οι αναγνώστες του ιστολογίου. Δίνουν και παίρνουν. Έτσι απλά.

    Είσαι δουλειά, όταν έχεις ένα μικρό κενό κάνεις καφέ, γράφεις 5 λεπτά, αποθηκεύεις και συνεχίζεις τη δουλειά.

    Είσαι σπίτι, βάζεις μουσική, κάνεις δουλειές, κάνεις μια διακοπή 5 λεπτά, γράφεις τακ τακ, αποθηκεύεις για να το συνεχίσεις αργότερα.

    Είσαι κάπου και περιμένεις κάτι:

    Ένα ραντεβού ή μέσα σε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ,ένα τρένο ή και αεροπλάνο.

    Βαριέσαι. Πρέπει κάτι να κάνεις. Κάτι να δημιουργήσεις βρε παιδί μου.

    Ναι παιδιά και μέσα σε αεροπλάνο κρατούσα σημειώσεις στο μπλοκάκι μου για το infognomonpolitics! :)

    Ακόμα και πάνω στον Όλυμπο έχω κρατήσει γρήγορες σημειώσεις στο μπλοκάκι στα 2.866 μέτρα με υπέροχη θέα μια μέρα Ιουλίου με ωραίο ήλιο και φιλαράκια μου ενώ πίναμε καφέ.
    Εκεί είχα κρατήσει επί 10 λεπτά σημειώσεις στο μπλοκάκι για απάντηση στην αγαπημένη μας Ελίνα Γαληνού σε μια από τις ωραίες συζητήσεις(συμμετείχαν και άλλοι φίλοι του ιστολογίου). Την ίδια μέρα όταν κατέβηκα λίγο πιο κάτω αν και δύσκολο βρήκα τρόπο και έστειλα στο ιστολόγιο το σχόλιο μου κανονικά.

    Εκεί που ήμουν το 99,9% δεν έχουν σήμα ή υπολογιστή. Ο γεωπόνος αν και βρισκόταν πολύ πιο πάνω από τα 1.200 μέτρα κατάφερε και υπολογιστή και σήμα. Τον γεωπόνο και τα φιλαράκια του δεν τα εμποδίζει τίποτα. Είναι πεισματάρηδες, θεοπάλαβοι και γκατζετάκηδες.

    Το ιστολόγιο το αγαπάμε(πιστεύω οι περισσότεροι εδώ μέσα) και είναι μέσα στην καθημερινότητα μας.

    Τώρα όσον αφορά τον Βενιζέλο απλώς συζητήσαμε για ιστορία όλοι. Η ιστορία διδάσκει.
    Αυτό που είναι το συμπέρασμα ειδικά από την Ελληνική ιστορία είναι ότι άνθρωποι σαν τον Καποδίστρια και τον Βενιζέλο είναι απλά πολύ μεγάλοι ως προσωπικότητες για να ασχοληθούν με τους αυτοκαταστροφικούς ιθαγενείς δυτικοανατολικούς Βαλκάνιους Ταλιμπάν.
    Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι την ικανότητα τους τη πληρώνουν πολλές φορές και με την ίδια τους τη ζωή. Είναι το "ευχαριστώ" κάποιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. johnnie m
    πηρες το email μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.