6/3/14

Υπ. Οικονομικών: «Δεν θα γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών Ευρώπης και ΔΝΤ»

Χάσμα Στουρνάρα - Τόμσεν για τις τράπεζες αλλά παραμένει στο τραπέζι συμβιβαστική πρόταση. Ακαρπη η εξάωρη συνάντηση με τους δανειστές ως τις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Νέα παρέλαση Υπουργών από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών για ραντεβού με την τρόικα
Παπαστάθης Αργύρης 
Χωρίς συμφωνία για τις τράπεζες αλλά και για κανένα άλλο από τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η εξάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη της τρόικας. 
Από το πρωί της Πέμπτης αναμένονται νέες συναντήσεις της τρόικας με κορυφαία στελέχη από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) και Ναυτιλίας, καθώς και με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).   

Στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την εκτίμηση για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff-level-agreement) ως το Eurogroup της Δευτέρας, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών για μια επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε τη συμφωνία αμέσως μετά το Eurogroup, ούτε το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη. 

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών επέμεινε ωστόσο τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι δεν υπάρχει «plan b» που να προβλέπει παράταση της εκκρεμότητας μετά τις Ευρωεκλογές, δίνοντας τέλος στα σενάρια ορισμένων κύκλων που έλεγαν ότι Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαΐου, ύψους τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ, χωρίς τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ που αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την πλευρά της ΕΕ. 

«Δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση» σημείωσε.

Για τα δημοσιονομικά ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα έχει αποδεχθεί «σε πολύ μεγάλο βαθμό» ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.«Και για το 2015 τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι ή δεν υπάρχει κενό ή είναι πολύ μικρό» τόνισε.
  
Διαφωνία με ΔΝΤ για τις τράπεζες

Κατά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα κατέστη σαφές ότι παραμένει η διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ όχι μόνο στο ποσό αλλά και στον χρόνο  που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποιηθούν. Σεβόμαστε την θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών χωρών σε πρόγραμμα, αλά πρέπει να το λύσει με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους» δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο πάρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ να πάρουν και οι ελληνικές. Ο κ. Τόμσεν επιμένει σε λίγους μήνες (λιγότερο από εξάμηνο)»

Η συμβιβαστική πρόταση

Παρά ταύτα εξήγησε ότι παραμένει στο τραπέζι συμβιβαστική πρόταση η οποία υποβλήθηκε ήδη στην τρόικα και προβλέπει τα εξής:
-Να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

-Να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

-Οποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες. Και θα το λύσει η αγορά), δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

-Οι ελληνικές τράπεζες να έχουν στη διάθεσή τους ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.