31/3/14

Δέκα τουρκικοί κολοσσοί φλερτάρουν το Λεβιάθαν

Οι ιδιοκτήτες του ισραηλινού κοιτάσματος, Noble και Delek προτίθενται να υπογράψουν σύμβαση αγοράς και μεταφοράς αερίου με αγωγό στην Τουρκία
Πάνω από δέκα τουρκικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για αγορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και μεταφορά του με αγωγό στην Τουρκία.
Οι προσφορές υπεβλήθησαν πολύ πρόσφατα και κυμάνθηκαν από 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μέχρι 10 bcm το χρόνο.
Ποσότητες αυτού του όγκου που θα μπορούσαν να φέρουν εισόδημα 22-31 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια περίοδο 15 ετών και με τις σημερινές τιμές της ισραηλινής αγοράς.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Η έγκυρη ιστοσελίδα Globes, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, ανέφερε ότι στις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό περιλαμβάνονται ο τουρκικός όμιλος Zorlu και η κοινοπραξία της Turcas Petrol AS και της γερμανικής RWE AG.
Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν έχουν οι εταιρείες Noble Energy (39.66%), Delek και Avner 22.67% και Ratio Oil Exploration (15%).
Τον περασμένο Ιανουάριο οι εταίροι του Λεβιάθαν απηύθυναν πρόσκληση σε δεκάδες τουρκικές εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για συμβόλαιο προμήθειας αερίου από το τεράστιο κοίτασμα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού από την πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου του Λεβιάθαν η οποία βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.
Η τιμή που περιελήφθη στις προσφορές λαμβάνει υπόψη την τιμή αγοράς αερίου από τη συγκεκριμένη πλωτή μονάδα.
Ορισμένες από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό προτίθενται να κατασκευάσουν μόνες τους τον αγωγό, ενώ άλλες προτιμούν να συνεταιριστούν με τους ιδιοκτήτες του Λεβιάθαν.
Αφού μελετήσουν τις προσφορές τις επόμενες βδομάδες οι ιδιοκτήτριες εταιρείες του κοιτάσματος θα αρχίσουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους φιναλίστ για την υπογραφή συμβολαίου αγοράς φυσικού αερίου.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Και από που θα περνάνε οι αγωγοί ξέρουμε? Έχει ζητήσει εξηγήσεις η Ελλαδική η η Κυπριακή πλευρά από το Israel?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. If we existed... We should threaten full cooperation woth Russia in case the gas would be transported via Turkey.

    But that is a big IF

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.