7/4/14

Απόβαση στις Βρυξέλλες έκαναν οι Πόντιοι… Για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας…

Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα πέντε (95) χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.

Την φετινή χρονιά (2014), επιστήμονες και δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε και αντιπροσωπεία φορέων, εκπροσώπων εκατομμυρίων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που συνέβη την περίοδο (1914 – 1923) από τους νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, πρέπει να ενταθεί και να δοθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, διοργανώνουν για έκτη φορά στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Απόβαση στις Βρυξέλλες έκαναν οι Πόντιοι… Για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας…
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και με την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, κορυφώνονται δε στις 7 Απριλίου στις 18:00 η ώρα, στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli, με ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

α) Το θέμα της τύχης των Ελληνικών – Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους.

Ομιλητής ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης.

β) Το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις Τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Ομιλήτρια η κ. Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.

γ) Της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά, των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.

Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»,.

δ) Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και την προώθηση στο Ε.Κ. του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές την περίοδο 1914–1923 ,εκτός των Αρμενίων και σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Ομιλητής,ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης.

Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου, στις 11π.μ., επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, 3μ.μ.στο Ε.Κ. Η αποστολή θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλείς επιτροπών.

Στόχος της αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση στα παραπάνω θέματα των Διεθνών Οργανισμών, ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων του Ε. Κ., από το οποίο ζητάμε να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην επίλυσή τους.

Στην αποστολή συμμετέχουν:

15 δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε. καθώς και αντιπρόσωποι:

Του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.),

Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)

Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας (Ο.Σ.Π.Α.)

Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής

Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Κύπρου

Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς επίσης και εξαμελής χορευτική ομάδα νέων ποντιακής καταγωγής.
Ο Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Στέφανος Τανιμανίδης

Πηγή

3 σχόλια:

  1. Κάποιο σχόλιο για την πατριωτική κυβέρνηση που στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας δεν προώθησε ψήφισμα στην ΕΕ για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ.Ασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. free greek pontos!!!!!!
    we will be back......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές της εκδήλωσης! Τέτοιες κινήσεις εξωστρέφειας έχουμε ανάγκη για να πάει μπροστά το σοβαρότερο θέμα του ποντιακού ελληνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.