19/4/14

Παιχνίδια κατασκόπων (και προπαγάνδας) για έλεγχο της Ουκρανίας

Μάνος Ηλιάδης
Αγώνας «για την καρδιά και το μυαλό του κόσμου», ψυχολογικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιρροής, πληροφορικές επιχειρήσεις ή, απλώς, η παλαιά τέχνη της προπαγάνδας με νέες μορφές και ονομασίες είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των πρόσφατων συγκρούσεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικών στόχων χωρίς την προσφυγή στον πόλεμο που, εκτός από ιδιαίτερα ακριβός πλέον, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη και στενά διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία. Αυτές τις μορφές υποκαταστάσεως του πολέμου τις είδαμε σε διάφορες εκδοχές και περιπτώσεις, από τον πόλεμο στο Ιράκ και στα Βαλκάνια, τις αλλαγές καθεστώτων στον αραβικό χώρο, τις «έγχρωμες επαναστάσεις» σε Γεωργία και Νότιο Αμερική, μέχρι και τις επεκτατικές βλέψεις του Ισλάμ σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι μία άλλη παραλλαγή της ίδιας μεθόδου, όπου, αντί της αλλαγής καθεστώτος που εφάρμοσε η Δύση, έχουμε τη ρωσική εκδοχή της, με σκοπό προσάρτηση εδαφών μιας άλλης χώρας και με στοιχεία που θυμίζουν έντονα παλαιές σοβιετικές πρακτικές. Ενα νέο στοιχείο της ρωσικής συνταγής είναι η συνεχής παρουσία στρατιωτικής δυνάμεως 35.000-40.000 ανδρών στα σύνορα με την Ουκρανία και οι αυστηρές προειδοποιήσεις Ρώσων ηγετών προς την Ουκρανία να προσέχει ώστε να μη χυθεί αίμα κατά την επιχείρηση επιβολής της τάξεως, που ουσιαστικά ακυρώνουν την προσπάθεια της κυβερνήσεως να ελέγξει την κατάσταση, κάτω από τη ρωσική απειλή για επέμβαση.

Μία ένδειξη για τον τρόπο που διεξάγεται αυτός ο πόλεμος της προπαγάνδας μάς δίνει μια πρόσφατη (13 Απριλίου) ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αντικρούει βασικά στοιχεία της ρωσικής προπαγάνδας και συμπληρώνει τη γενική εικόνα με βάση την αμερικανική οπτική και πληροφορίες που δεν δίνουν τα συμβατικά μέσα ενημερώσεως.

Η ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη από το γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκινά με την εισαγωγή στο θέμα, τονίζοντας ότι «η Ρωσία συνεχίζει να ξεδιπλώνει την πλαστή και επικίνδυνη αφήγησή της για να δικαιολογήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ουκρανία. Η ρωσική μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να προωθεί λόγους μίσους και να παρακινεί στην προσφυγή στη βία, εμφανίζοντας μία ψευδή απειλή στην Ουκρανία, η οποία δεν υπάρχει. Δεν θα βλέπαμε τη βία και τα λυπηρά γεγονότα, των οποίων όλοι γίναμε μάρτυρες το Σαββατοκύριακο, αν δεν υπήρχαν η αδιάκοπη παραπληροφόρηση και η δράση Ρώσων προβοκατόρων που καλλιεργούν τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία». Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αντικρούει έναν προς έναν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για την Ουκρανία, παραθέτοντας στοιχεία για καθέναν από αυτούς. Για λόγους χώρου, παραθέτουμε παρακάτω μόνο ορισμένα από τα σημεία αυτά:

- Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «δεν δραστηριοποιούνται Ρώσοι πράκτορες στην Ουκρανία»: Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει συλλάβει τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από μία δωδεκάδα ατόμων που θεωρούνται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2014 η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε πληροφορίες ότι αξιωματικοί της GRU (σ.σ.: στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας) παρείχαν σε άτομα στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ συμβουλές και οδηγίες για την οργάνωση (εκδηλώσεων) διαμαρτυρίας, κατάληψη και διατήρηση κυβερνητικών κτηρίων, αρπαγή όπλων από κυβερνητικές αποθήκες και χρησιμοποίησή τους σε άλλες βίαιες πράξεις.

Στις 12 Απριλίου, ένοπλοι φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, σε μια συντονισμένη και επαγγελματική επιχείρηση (σ.σ.: σχετικό ή παρόμοιο από άλλη επιχείρηση βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο), η οποία διεξήχθη ταυτόχρονα σε έξι πόλεις της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς έφεραν αλεξίσφαιρους θώρακες, στολές παραλλαγής χωρίς στρατιωτικά διακριτικά και είχαν όπλα ρωσικής κατασκευής, όπως ΑΚ-47 και Dragunov (σ.σ.: τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού). Αυτές οι ένοπλες μονάδες, ορισμένες με μαύρες και πορτοκαλιές κορδέλες του αγίου Γεωργίου, που έχουν σχέση με τους εορτασμούς της Ρωσικής Ημέρας της Νίκης, ανύψωσαν σε κυβερνητικά κτίρια ρωσικές σημαίες καθώς και σημαίες αυτών που επιδιώκουν την απόσχιση εδαφών της Ουκρανίας και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για απόσχιση και ένωση με τη Ρωσία. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν εκπληκτική ομοιότητα με αυτές που έγιναν στην κατάληψη ουκρανικών εγκαταστάσεων κατά την παράνομη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία στο τέλος Φεβρουαρίου και την εν συνεχεία κατοχή της.

- Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «οι φιλορωσικές διαδηλώσεις περιλαμβάνουν αποκλειστικά Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι ενεργούν αυτοβούλως, όπως στην περίπτωση του κινήματος Μαϊντάν στο Κίεβο»: Η αμερικανική πλευρά αναφέρει ότι αυτές (οι διαδηλώσεις) δεν έχουν σχέση με το κίνημα βάσεως ακτιβιστών του κινήματος EuroMaidan, το οποίο ξεκίνησε από μία χούφτα φοιτητών διαδηλωτών και κατέληξε στη συμμετοχή χιλιάδων Ουκρανών από όλα τα μέρη της χώρας και από κάθε τάξη. Ρωσικές σελίδες στο διαδίκτυο στρατολογούν ανοιχτά εθελοντές για να μεταβούν από τη Ρωσία στην Ουκρανία και να προκαλέσουν ταραχές. Υπάρχουν αποδείξεις ότι πολλοί από τους αποκαλούμενους «διαμαρτυρόμενοι πολίτες» πληρώνονται για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις βίας και τις ταραχές. Είναι ολοκάθαρο ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι αυθόρμητες εκδηλώσεις, αλλά αποτελούν μια καλά ενορχηστρωμένη ρωσική εκστρατεία παρακινήσεως στη βία, αποσχίσεως ουκρανικών εδαφών και υπονομεύσεως (σαμποτάζ) της οικονομίας του ουκρανικού κράτους. Οι ουκρανικές Αρχές συνεχίζουν να συλλαμβάνουν ιδιαίτερα εκπαιδευμένους και επαρκώς εξοπλισμένους Ρώσους προβοκάτορες, οι οποίοι δρουν σε ολόκληρη την χώρα.

-Η Ρωσία υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο»: Η αμερικανική απάντηση σε αυτό είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία δεν θα συνέβαινε εάν οι Ρώσοι σταματούσαν την παραπληροφόρηση και την προβοκατόρικη δράση, η οποία προάγει και ενισχύει τις ταραχές. Δεν θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δύναμη μαζεμένη στα σύνορα, αποσταθεροποιώντας την περιοχή μέσω της άκρως απειλητικής παρουσίας της.


«Είχε αυτοσυγκράτηση η κυβέρνηση»

Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή. Μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων που επιδιώκουν την απόσπαση εδαφών κατέλαβε κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως τα Ντόνεσκ, Λουχάνσκ και Σλαβιάνσκ, αλλά δεν πέτυχαν να αποκτήσουν σημαντική λαϊκή υποστήριξη. Οι ουκρανικές Αρχές επέδειξαν αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση στις προσπάθειές τους να ελέγξουν την κατάσταση και δεν έδρασαν παρά μόνο όταν προκλήθηκαν από ένοπλους πολιτοφύλακες και η κατάσταση απειλούσε τη δημόσια ασφάλεια.


Οι 35.000 στρατιώτες, οι δορυφορικές φωτογραφίες και ο πόλεμος της ενέργειας

Τα υπόλοιπα σημεία έχουν ως εξής: Η Ρωσία ανέφερε ότι «διέταξε μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα σύνορα με την Ουκρανία»: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει σημαντική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα. Η αποχώρηση ενός τάγματος δεν είναι σημαντικό στοιχείο. Μια δύναμη που εκτιμάται σε 35.000 με 40.000 στρατιώτες παραμένει στα σύνορα, εκτός από τη δύναμη των 25.000 ανδρών που υπάρχει στην Κριμαία.

Σ.σ.: Στις 10 Απριλίου το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές δορυφορικές φωτογραφίες (από τον εμπορικό δορυφόρο DigitalGlobe), ληφθείσες σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τέλος Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα, που απεικονίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις ρωσικές συγκεντρώσεις και δη κατά τρόπο που δείχνει την ετοιμότητά τους να κινηθούν εντός ωρών, καθώς επίσης και μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμια της περιοχής.

- Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «δεν χρησιμοποιεί την ενέργεια και τις εμπορικές συναλλαγές ως όπλα εναντίον της Ουκρανίας»: Κατά την αμερικανική πλευρά, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία αύξησε την τιμή που πρέπει να πληρώνει για το φυσικό αέριο η Ουκρανία κατά 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, η Ρωσία απαιτεί άνω των 11 δισ. δολαρίων για καθυστερημένες πληρωμές.

Τα συμπεράσματα από τα σημεία μόνο ορισμένων απόψεων της αμερικανικής πλευράς που ανεφέρθησαν παραπάνω είναι εύκολο να εξαχθούν και συμβάλλουν κατά την άποψή μας στην καλύτερη κατανόηση των γεγονότων της Ουκρανίας.

κυριακάτικη δημοκρατία

1 σχόλιο:

  1. Αφού λοιπόν χρειάζεται να διαβάσουμε την ανακοίνωση της CIA για να έχουμε "καλύτερη κατανόηση των γεγονότων της Ουκρανίας" ομολογώ ότι ότι τόσο καιρό ήμουν παντελώς παραπληροφορημένος και νόμιζα ότι οι Αμερικάνοι παρέα με τους παρακρατικούς Ναζί και ουρά τους Ευρωπαίους, έριξαν την κυβέρνηση και έβαλαν στην θέση της κάτι τσιράκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.