28/4/14

Εν μέσω μεγάλης τρικυμίας

Σάββας Καλεντερίδης
Τελικώς, δεν μπορεί να πει κανείς αν υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο, όπου πρόσωπα που έχουν καταλάβει ηγετικούς θώκους -από τη θέση του πρωθυπουργού και του αρχηγού κόμματος έως τη θέση του επικεφαλής περιφερειακής κομματικής οργάνωσης ή του υποψηφίου στο ευρωψηφοδέλτιο- μπορούν με αποφάσεις ή ενέργειές τους να προκαλέσουν τεράστια εθνική ζημιά χωρίς να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες να αποτρέψουν τα χείρονα.

Η περίπτωση της πορείας της χώρας στον γκρεμό με τελική κατάληξη το ΔΝΤ από τον Γιώργο Παπανδρέου με τρόπο και υπό συνθήκες, οι οποίες θα πρέπει τουλάχιστον να διευκρινιστούν διεξοδικά από ανεξάρτητο όργανο, η περίπτωση της επιβολής της βούλησης μίας ομάδας κομματικών παραγόντων που συμπορεύονται με άτομα που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της τουρκικής εξωτερικής ενός κόμματος (όρα Τουρκική Ενωση Ξάνθης) επί της απόφασης που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η περίπτωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή κ. Χριστόπουλου που -αν και ακαδημαϊκός- μίλησε με γλώσσα χασάπη, στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά, χαρακτηρίζοντας τη μειονότητα «ένα συμπαγές τούρκικο πράγμα» είναι ένα μικρό δείγμα του πού μπορεί να κατρακυλήσει η χώρα ερήμην της βούλησης των πολιτών.

Εν μέσω αυτής της τρικυμίας, η οποία έχει προκληθεί ακριβώς επειδή η πατρίδα μας είναι εγκλωβισμένη σε ένα καθεστώς κακιστοκρατίας όπου μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε χωρίς οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν εθνικές καταστροφές, οι εξελίξεις στον ελληνικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή τρέχουν και τουλάχιστον αξίζουν την προσοχή μας.

Θα αναφερθούμε σε τρία ζητήματα τα οποία, κατά την άποψή μας, είναι τα πιο ενδιαφέροντα:

Το πρώτο είναι τα «συλλυπητήρια» του Ερντογάν προς τους εγγονούς των Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των εκτοπισμών. Τη στιγμή που ο κλοιός γύρω από την Τουρκία σφίγγει, εν όψει της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», όπως χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Πάπας Φραγκίσκος, της αναμενόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας από μια σειρά χωρών -με πρώτη και ισχυρότερη τις ΗΠΑ- και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και στον Καύκασο που επιβάλλουν την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας και το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων, προς όφελος της Δύσης, ο Ερντογάν επέλεξε την οδό των συλλυπητηρίων αντί αυτή της συγγνώμης.

Παρότι δεν ικανοποιεί απολύτως τους στόχους του αρμενικού κινήματος και του αρμενικού κράτους, πρόκειται για μια εξέλιξη που, εκτός του ότι ικανοποιεί τις γεωπολιτικές απαιτήσεις της Δύσης που θέλουν να ενισχυθεί η επιρροή της στον Καύκασο και με το άνοιγμα των συνόρων Αρμενίας - Τουρκίας, αλλάζει τα δεδομένα και επιδιώκει την απενοχοποίηση της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο, εν όψει της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, αλλά και της τουρκικής κοινωνίας, μέρος της οποίας με πρωτεργάτες τους Κούρδους συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται σε όλο και περισσότερες πόλεις της Τουρκίας και του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, τη στιγμή που μέχρι πριν από πέντε χρόνια ακόμη και η άρθρωση της λέξης «γενοκτονία των Αρμενίων» αποτελούσε ιδιώνυμο αδίκημα.

Το γεγονός δε ότι μεταξύ των λαών που υπέστησαν τα δεινά την εν λόγω περίοδο ο Ερντογάν δεν συμπεριλαμβάνει τους Ελληνες έχει να κάνει με τους υπολογισμούς του, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θαλάσσιες ζώνες.

Οσον αφορά το Κυπριακό, το οποίο θεωρεί ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις θαλάσσιες ζώνες, είναι πιθανόν ο Ερντογάν να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης στο θέμα της Αμμοχώστου, για να εξευμενίσει τον διεθνή παράγοντα και να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση του όταν αρχίσει να συζητείται η καρδιά του ζητήματος, στο πλαίσιο ενός ξαναζεσταμένου Σχεδίου Ανάν, με τα ανάλογα «καρυκεύματα» που επιβάλλει η γεωπολιτική συγκυρία.

Ενδεικτικό των προθέσεων και της σημασίας που δίνει η Αγκυρα στην ελληνική πλευρά, και ειδικότερα στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το γεγονός ότι το ερευνητικό πλοίο «Βάρβαρος» τις μέρες αυτές είναι στα ανοιχτά της Πάφου και κάνει έρευνες εντός της νομιμότατης κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν γίνει κάτι τέτοιο. Και όπως βλέπουμε, το «Βάρβαρος» είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν έφυγε από το τραπέζι αλλά δεν κουνήθηκε ρούπι!

Η παρουσία του «Βάρβαρος» αλλά και η παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του γερμανικού πλοίου «Ποσειδών» που διεξάγει έρευνες κατόπιν αδείας του ελληνικού κράτους νοτίως της Γαύδου, είναι απόδειξη ότι η Τουρκία το επόμενο διάστημα θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον εκτροχιασμό των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί στις κυπριακές και τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, με στόχο να πάρει και αυτή θέση και μερίδιο.

Εκτός και αν βγει πάλι κανένας καθηγητής, αν όχι ο ίδιος, και μιλήσει για «ένα συμπαγές τούρκικο πράγμα» και στο Αιγαίο. Ολα να τα περιμένει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο.

Σάββας Καλεντερίδης
κυριακάτικη δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. μα εχει υπογραψει ηδη η ΠΑΣΟΚαρα ο Σημιτης και ο Παγκαλος στην Μαδριτη αναγνωριση ζωτικων συμφεροντων της Τουρκιας στο Αιγαιο και η ΝΔ ακολουθα στα ιδια βηματα , οι εθνομηδενιστες καθηγηταδες μας φταιξανε απο την στιγμη που μας πουλησανε μια χαρα οι "πατριωτες" και "δημοκρατες" ? το Αιγαιο πουληθηκε απο τα Ιμια κανονικα απλως χρειαζεται η αφορμη για να πλασαριστει σαν επιτυχια για την συνεργασια των αδερφων χωρων , ζητω η ειρηνη ζητω ο ραγιαδισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κίνηση Ταγίπ Ερντογάν εμπεριέχει πλήθος πολιτικών σκοπιμοτήτων. Υπάρχει όμως μια σημαντική αλήθεια στο βάθος της και αυτή είναι η ένταξη της στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο της Τουρκίας.Μην ξεχνάμε πως η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν αποτέλεσμα της δράσης των φιλοδυτικών εθνικιστών και εκκοσμικευμένων Νεοτούρκων, ορκισμένων αντιπάλων του Ισλάμ και των μουσουλμάνων της τότ Οθωμανικής ηγεσίας τότε. Οπως τονίζει ο Κος Βενέτης στην Καθημερινή το Ισλάμ απαγορεύει ρητά την μαζική εξόντωση των Λαών της Βίβλου ακόμη και αν έχουν στραφεί εναντίον του Ισλάμ. Ο Έρντογαν γνωρίζει αυτή την παράμετρο και με την εν λόγω δήλωση συλλυπητηρίων ίσως προσπαθεί να συμβιβάσει κατά το δυνατόν για εκείνον την πολιτική σκοπιμότητα με την ηθική διάσταση του ζητήματος.

    Πάγιος στόχος της Τουρκικής Διπλωματίας είναι να αποτρέψει τη διά θαλάσσης και μέσω ΑΟΖ σύζευξη αφενός της Κύπρου με την Ελλάδα, και αφετέρου της Κύπρου με την Αίγυπτο, με την οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα συνορεύει η Τουρκία. Αυτή είναι η ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική πολιτικής της Τουρκίας, συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού αλλά και με την προσπάθεια εναγκαλισμού του Ισραήλ το οποίο θα πρέπει κατά την Τουρκική διπλωματία να σκέφτεται μελλοντικά πολύ περισσότερο απ' ό,τι σήμερα την επιλογή για την πώληση του φυσικού του αερίου στην Τουρκία.

    Σε ότι αφορά το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία , το Βόρειο Κουρδιστάν οδεύει σε σταδιακή αυτονόμηση του με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη του Ερντογάν στα προεδρικά του σχέδια.

    Σέ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις του αναφορικά με το ΝΑΤΟ, τις σχέσεις με την Τουρκία, την Λαθρομετανάστευση, το Κυπριακό ζήτημα είναι πολύ πιο επικίνδυνες απο ότι οι επιλογές του στην Θρακη.

    Σε ότι αφορά την τελευταία τα Μειονοτικά σχολεία πρέπει να καταργηθούν και παράλληλα να αντιμετωπιστούν στην σωστή βάση τα κοράν κουρουσού, τα γνωστά κατηχητικά σχολεία για μικρά παιδιά , όπου οι σπουδαστές του φαινομενικά ασχολούνται με την απαγγελία κι απομνημόνευση του κορανίου και με την ανάγνωση και παροχή γνώσεων για τον προφήτη Μωάμεθ και το Ισλάμ στην πραγματικότητα καθώς λειτουργούν υπο το καθεστώς Κοινότητας Γκουλέν υπο την προστασία του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής (το οποίο και προστατευεται απο Προξενείο άλλης χώρας σε άλλη Ελληνική πόλη) αποτελούν βραχίονα άσκησης της τουρκικής πολιτικής στα βαλκάνια την ώρα βέβαια που στο Αζερμπαιτζάν τα σχολεία αυτά Εθνικοποιήθηκαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν απο την κυβέρνηση Αλίγιεφ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. διαλυμενη φτωχοποιημενη κοινωνια
    διαλυμενες ενοπλες δυναμεις
    διαλυμενες αμυντικες βιομηχανιες
    η χωρα σε καθεστως αποικιας
    πολιτικο συστημα στα γονατα
    οικονομικο συστημα ξεπουλημενο
    μεσαια ταξη σε εξαφανιση
    αδυναμια η ανυπαρξια απαντησης σε προκλησεις

    δεν ειναι δυσκολο να φανταστουμε την συνεχεια , καληνυχτα Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αναφορές σε υπαρκτά και όζοντα θέματα έχουν νόημα υπό την προυπόθεση ότι η καταγραφή περιλαμβάνει όλο το ομοειδές ρεπερτόριο και όχι μόνο τα παιδικά τραγουδάκια.

    Και επειδή η ουσία του θέματος βρίσκεται στην πιστοποιημένη αντεθνική πολιτική τόσο του κυβερνητικού μορφώματος ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και της διεθνιστικής θολούρας του ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στο άρθρο δεν γίνεται καμμία αναφορά στην εξόφθαλμα παράνομη δίωξη του κόμματος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, του μόνου εθνικιστικού κόμματος που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα ;

    Ή μήπως η κατά παραγγελία των ΑμερικανοΣιωνιστικών κύκλων φυλάκιση σχεδόν της μισής κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι είδηση μικρότερης σημασίας από το "πράγμα" ενός σαχλαμάρα κρατικοδίαιτου καθηγητή της αριστεροθολούρας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ή μήπως η "εγκληματική οργάνωση" χαλάει την σούπα των Αμερικανών που μαγειρεύει την καταστροφή της Ελλάδος, και πιπέρι όποιος γράψει κουβέντα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει άπαντες να αντιληφθούμε ότι για ένα Κράτος- Έθνος ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος είναι η κοινωνική συνοχή. Αν ορισμένοι ακόμα και σήμερα λοιπόν πιστεύουν οτι η δράση του Νεοφασιστικού κινήματος -κύριος εκπρόσωπος του οποίου σήμερα είναι το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α.- ιστορικά ικανοποιεί την συνθήκη αυτή απλά αιθεροβατούν.

    Κατά συνέπεια και οι ισχυρισμοί περί φράγματος ανάσχεσης ξένων επιβουλών αλλά και ανασχετικός παράγοντας δράσης Ξένων Δυνάμεων έχουν ισόποση αξία με τα κάλπικα παραχαραγμένα νομίσματα

    Απο τα πλέον βασικά στοιχεία του καχεκτικού πολιτικού μας συστήματος είναι η ελλειψη υπευθυνότητας, και αυτό βαραίνει τόσο στην νοοτροπία των πολιτικών όσων και στων πολιτών. Αποτελεί απόρροια του αξιακού υπόβαθρου που διαθέτει ο καθείς μας. Δουλοπρεπείς συμπεριφορές παράγουν καχεκτικότητα και μέχρι σήμερα ελάχιστους είδα να κάνουν αυτοκριτική ή να θέτουν με τρόπο ξεκάθαρο τα κακώς κειμενα του πολιτικού χώρου ή ιδεολογικού χώρου στον οποίο και πρόσκεινται.

    Αν κάποιοι πιστεύουν οτι με λογικές τακτικισμού, λογικές συμψηφισμού.λογικές έκπτωσης αξιών θα βγούμε απο την κρίση πλανώνται πλάνην οικτράν.Αρκετά ακριβά πληρώσαμε τον αμοραλισμό ως Εθνος

    Σε ότι αφορά την Θράκη η αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή το κόψιμο της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η «αιφνιδιαστική» απόφαση του μουσουλμανικού κόμματος του Σαδίκ, DEB, να κατέβει αυτόνομο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, με τις ευλογίες του τουρκικού προξενείου το οποίο επιχειρεί να το επιβάλει ως το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι αυτή η οποία και πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο καθόσον η Τουρκική διπλωματία βασίζεσται σε συγκεκριμένα σχήματα δράσης. Η Αλεξανδρεττοποίηση του Κυπριακού ζητήματος έχεις τις ίδιες σταθερές με την τουρκική πολιτική ως αναπτύσσεται στην Θράκη και σε περιοχές αυξημένου τουρκικού ενδιαφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Εκτός και αν βγει πάλι κανένας καθηγητής, αν όχι ο ίδιος, και μιλήσει για «ένα συμπαγές τούρκικο πράγμα» και στο Αιγαίο. Ολα να τα περιμένει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο."

    Ένας Καθηγητής το έχει πει ήδη.
    Το ονόμασε "οριοθέτηση βάσει αμοιβαία μη γκρίζων ζωνών" = αναγνωρίζει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θεωρεί η Τουρκία ως "γκρίζα ζώνη" και οριοθετεί τα υπόλοιπα ως Ελληνικά (ΑΟΖ Κατάκολου). Τα άλλα, όπως και σε άλλη περίπτωση, 50%-50%.
    Αλλά όταν τα έλεγα ήμουν μόνος. Ο τρελός του χωριού. Τώρα που τα βλέπουμε όλοι ζωντανά μπροστά μας κάνουμε σα να μην έχει προηγηθεί τίποτα, σα να μην έχει πάρει κανείς μας ξεκάθαρη θέση, έστω και με τη σιγή του ή με πολιτική ίσων αποστάσεων. ΓΑΡΓΑΡΑ όσα έχουν προηγηθεί. Ούτε για τον Καθηγητή, ούτε για την ομάδα που εφαρμόζει το ενεργειακό σχέδιο Παπακωνσταντίνου από εποχής ΓΑΠ μέχρι σήμερα. Όλα γαργάρα και επικοινωνιακό κουκούλωμα με την άνευ ουσιαστικού περιεχομένου τοποθέτηση-ξεκάρφωμα του Κασίνη.

    Είναι εύκολο να μιλάμε με ιστορικούς όρους, σα να μην είναι η πατρίδα μας. Είναι σα να είμασταν η Φιλική Εταιρία επί Τουρκοκρατίας και, αντί να οργανώνουμε την επανάσταση, να συζητούσαμε φιλολογικά "τί ωραία που θα ήταν να έφτιαχναν κάποιοι μια ομάδα και να γινόταν μαγικά μια επανάσταση"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Ακριτα διαφωνώ ως προς την περιγραφή των γεγονότων που δίνεις όσον αφορά τις γενοκτονίες των Χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας. Οι Γενοκτονίες είχαν ξεκινήσει πριν κυριαρχήσουν πολιτικά οι Νεότουρκοι, το Islam ήταν ενήμερο για όλα και συμμετείχε ενεργότατα στις γενοκτονίες, όπως άλλωστε κάνει και τώρα στη Syria, έκανε στο Ιράκ παλιότερα και ούτω καθεξής.

    Το Κοράνι βλέπεις παίρνει πολλές ερμηνείες, για αυτό και ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να προβαίνει και σε σύγχρονες γενοκτονίες στη Syria αλλα και εντός Τουρκίας.


    Η συγγνώμη που ζήτησε μπορεί να γίνεται εκμεταλλεύσιμη από τα γνωστά κέντρα ως ένδειξη μεγαλοθυμίας του Σουλτάνου, αλλα είναι άκρως προσβλητική για τα θύματα των γενοκτονιών και μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης το αποδεικνύει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.