22/4/14

Ευρωπαϊκή Ενωση, Ελλάδα και τα ευρωψηφοδέλτια της ...συμφοράς!!!

Σάββας Καλεντερίδης
Από τη στήλη αυτή της εφημερίδας μας έχουμε υποστηρίξει ότι το εγχείρημα της Ε.Ε. είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα εγχειρήματα ειρήνης και συνεργασίας κρατών και εθνών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στα σημερινά σύνορα μεταξύ Γερμανίας - Ολλανδίας - Βελγίου - Γαλλίας έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε πολεμικές συγκρούσεις που ξεσπούσαν περίπου ανά εικοσαετία επί δυο αιώνες, ενώ μετά την ίδρυση της Ενωσης Ανθρακα και Χάλυβα - ΕΟΚ - Ε.Ε. δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα, δεν έχει χυθεί ούτε μία σταγόνα αίμα.

Αποφεύγοντας την αναφορά στα άλλα θετικά, εν όψει των ευρωεκλογών, είναι χρήσιμο και παραγωγικό να αναφερθούμε στις αρνητικές πτυχές και στα χαρακτηριστικά της Ε.Ε., που επηρεάζουν τα κράτη-μέλη και τις κοινωνίες και θέτουν σε κίνδυνο το πιο φιλόδοξο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό εγχείρημα της Ιστορίας.

Τα θεμέλια της σημερινής μορφής της Ε.Ε. τέθηκαν με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1992), την τρίτη κατά σειρά θεμελιώδη συνθήκη με την οποία ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύγχρονος θεσμός, μετά τη Συνθήκη της Ρώμης (1957) και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (1986).

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχ, την οποία υπέγραψε ο σημερινός πρωθυπουργός ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θεσμοθετήθηκαν οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα οικοδομούνταν οι τρεις πυλώνες του νέου οικοδομήματος, της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της συνεργασίας στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ διατηρούνταν το «ισότιμον» των κρατών-μελών, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Αν κάποιος θέλει να εντοπίσει τις αιτίες για τα σημερινά καλά και κακά της Ε.Ε., θα πρέπει να τις αναζητήσει στις δομικές αδυναμίες ή στις λανθασμένες προβλέψεις της συγκεκριμένης συνθήκης. Οσον αφορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά οφείλονται στα «Κριτήρια Σύγκλισης» που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα πολιτικά και οικονομικά πράγματα κυρίως οι χώρες του Νότου, που εδώ και μια τετραετία σπαράσσονται από τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν και γνώριζε από το 1992 ότι για να μπορέσει να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα και να σταθεί όρθια στο νέο περιβάλλον της ευρωζώνης θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε δύο βασικά ζητούμενα, που ήταν το δημόσιο χρέος να είναι μικρότερο από το 60% και τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού μικρότερα από 3% του ΑΕΠ, οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν ό,τι ακριβώς έπρεπε για να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια.

Φυσικά, θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι η Ελλάδα, από το 1981 και εντεύθεν, κάνοντας κατά κανόνα ατυχέστατες (sic) επιλογές σε επίπεδο επιτρόπων, στελεχών της Ε.Ε. και ευρωβουλευτών, ήταν κατά βάση απούσα από τα κέντρα αποφάσεων της ΕΟΚ - Ε.Ε., απούσα από τις κρίσιμες αποφάσεις και φυσικά απούσα και από τις διεργασίες συγγραφής των άρθρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αλλωστε, αν είναι ορθά όσα ισχυρίζεται έμπειρος διπλωματικός συντάκτης, σχεδόν ποτέ η Ελλάδα δεν συμμετείχε ενεργώς στις διαδικασίες συγγραφής των άρθρων διεθνών συνθηκών που την αφορούσαν. Απλά υπέγραφε!

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για μια σειρά άλλους που παραλείπονται στο παρόν άρθρο, είναι πλέον προφανές ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει, αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και να μακροημερεύσει. Γι’ αυτό οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 είναι ούτως ή άλλως κρίσιμες για την ίδια την Ε.Ε. και πολλαπλώς κρίσιμες για την πατρίδα μας.

Πολλοί από εκείνους που μέχρι τώρα και επί δεκαετίες στήριζαν το ευρωπαϊκό όραμα στην Ελλάδα σταδιακά χάνουν την πίστη τους και γίνονται αυτό που λέμε ευρωσκεπτικιστές, αφού βλέπουν το όραμά τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις Βρυξέλλες, όπως συνάγεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, αδυνατούν να διαχειριστούν τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας.

Παρότι η σταυροδοσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακυρώνεται και αυτό στην πράξη από τον αχαρακτήριστο τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Μια απλή μελέτη των βιογραφικών των ανθρώπων που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές πείθει ακόμα και τον πιο καλόπιστο ότι και πάλι η εκπροσώπησή μας σε γενικές γραμμές θα είναι κατώτερη των εξαιρετικά κρίσιμων περιστάσεων.

Από την άλλη πλευρά, η ποιότητα του πολιτικού λόγου που εκφέρεται από κόμματα και υποψηφίους, με αφορμή τις ευρωεκλογές, επιτείνει τους φόβους για την κατρακύλα της χώρας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται μεγάλους άνδρες και πολιτικούς, με εθνικό και ευρωπαϊκό όραμα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την πατρίδα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει το «ισότιμον» στην Ε.Ε.
 κυριακάτικη δημοκρατία

11 σχόλια:

  1. Σε άσχετο χρόνο είχα σημειώσει ότι οι ευρωεκλογές είναι εξ ίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές ίσως και σημαντικότερες εάν αναλογιστούμε ότι εκεί είναι το κέντρο των μεγάλων αποφάσεων για όλες της χώρες της ΕΕ. Με αυτό κατά νου θεωρώ πως θα πρέπει οι πολίτες να στείλουν ως αντιπροσώπους άφθαρτα άτομα, έξω από κομματικούς μηχανισμούς, με γνώσεις και ένσημα στην πραγματική οικονομία που θα δώσουν τον αγώνα τους μέσα στην καρδιά των αποφάσεων. Θα πρέπει οι πολίτες να ψάξουν, να αναζητήσουν βιογραφικά και μεταξύ των υποψηφίων να αναδείξουν τους καλύτερους και τους ικανότερους να τους εκπροσωπήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Αξιόποινη πράξη επειδή δεν είχα χρήματα να ασφαλίσω τον εαυτό μου; Άς ξυπνήσουν 4.000.000 Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες. Τότε θα έλθει δικαιοσύνη.
    Η σύνταξη των 1.500 € γίνεται 360 € απο 1-1- 2015. Άρα και η εισφορά πρέπει να είναι στα 80 € μηνιαίως.

    Τασιόπουλος Παναγιώτης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα Χατζημαρκάκη ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ –
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ για ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ

    http://www.youtube.com/watch?v=o7AGjE-Q1LM Xατζημαρκάκης
    συνέντευξη 3,5 λεπτά.
    https://www.youtube.com/watch?v=au8io6VXJQU Xατζημαρκάκης ομιλία ευρωκοινοβούλιο 1 λεπτό
    Κόμμα Χατζημαρκάκη ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και κόμμα Επαγγελματιών Τασιόπουλος, ΜΑΖΙ στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
    http://www.youtube.com/watch?v=ATANlF3BN14 (OΜΙΛΙΑ) Τασιόπουλος Παναγιώτης Συνεργαζόμενος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα Χατζημαρκάκη ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    https://www.youtube.com/watch?v=GEZ8hpr0LCE#t=13 (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) Τασιόπουλος Παναγιώτης. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής.
    To νέο ασφαλιστικό έρχεται. Θα μας εξαφανίσει όλους.
    O επαγγελματίας οφείλει 450 € το μήνα στο ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ!
    Kάθε μέρα που ξημερώνει οφείλει 60 € πάγια έξοδα. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
    Το νέο κόμμα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας θα βρεθεί σύντομα στα κέντρα αποφάσεων και δεσμεύεται την κατάργηση φόρου επιτηδεύματος ελευθέρων επαγγελματιών και κατάργηση της εισφοράς στα επιμελητήρια.
    Τώρα:
    ΔΙΑΓΡΑΦΗ όλων των παράνομων χρεώσεων προς το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ σε όλες τις επιχειρήσεις και συμψηφισμός των εισφορών σε όσους πλήρωναν πριν την κρίση, προς τα οφειλόμενα, με 80 € το μήνα. Ανάλογη σύνταξη προς τις εισφορές του καθενός.
    Από εδώ και στο εξής 80 € εισφορά στο ΤΕΒΕ- ΟΑΕΕ το μήνα για κάθε επαγγελματία.
    Ο υπερφορολογημένος ελεύθερος επαγγελματίας δεν προλαβαίνει να κάνει επερωτήσεις. Κάνει εγγραφή στο KΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και μπαίνει στη Βουλή.
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ –
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ για ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Γιάννης Μ.

    >έξω από κομματικούς μηχανισμούς<

    Πώς θα γίνει αυτό; Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε ψηφοδέλτια κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...Άς ξυπνήσουν 4.000.000 Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες..."

    Μόνο και μόνο από αυτήν σου την πρόταση δυστυχώς επιδιώκεις να μην σε πάρει κανένας στα σοβαρά, ενώ το υπόλοιπο κείμενο είναι καλούτσικο.
    Και στο λέω εγώ που κι αν εδώ μέσα δεν υπερασπίζομαι επί χρόνια τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο ανήκω με τα σχόλια μου.

    Δείχνεις ότι δεν έχεις επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα και βάζεις και για ευρωβουλευτής παραταυτα.
    Τέλος πάντων άμα κιόλας το παραπάνω κείμενο το έχεις κάνει copy-paste και σε άλλα μπλογκς να μην θυμώνεις αν σε πάρουν στο ψιλό.
    Αν δεν ξέρεις ότι ο αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι κατά 5 φορές τουλάχιστον μικρότερος τι να συνεχίσω να γράφω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστος Ανεστη ! Συμφωνω εν μερει με τον Γιαννη Μ. αλλα με καποιες επιφυλαξεις παντα. Διοτι τα λαμογια καιροφυλακτουν.
    Να προσθεσω δε οτι κανείς ευρωβουλευτής μας ή υποψηφιος δεν έχει άποψη. Γιατί διαγωνίζονται με σκονάκια, που τους τα πετάνε απο το παράθυρο, οι δημοσιογράφοι του συστήματος.
    Οι περισσότεροι είναι εκτός τόπου και χρόνου, μικρής εμβέλειας και διαμετρήματος. Θα ήταν λάθος μου να αναφερθώ σε συγκεκριμένους γιατί το θέμα θα γινόταν προσωπικό. Εδώ όμως βρωμάει το κεφάλι. Το κεφάλι πρέπει να χτυπηθεί. Εκτιμώ, ότι πίσω απο τις ευρωεκλογές είναι μια παρεϊτσα που αλλάζει τις φανέλλες των παιχτών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Μας το δείχνουν και μόνοι τους. Δεν κρύβονται πιά.
    Όλοι μαζί είναι και τελευταία μάλιστα μας κάνουν και πλάκα.
    Σε κάθε εκλογή επιλέγονται και προωθούνται για την ευρωβουλή αυτοί που δεν θα μπορούν να δημιουγήσουν πρόβλημα στο σύστημα και που θα ψηφίζουν μερικές φορές ελεύθερα δήθεν και άλλες φορές πάλι αποφάσεις κατά της χώρας, που συνήθως μαθαίνουμε εκ των υστέρων.
    Μερικοί αξιόλογοι που αποφάσισαν να κατέβουν στις ευρωεκλογές αποτελούν θύματα της ανάγκης τους να εμφανισθούν γρηγορότερα στη πολιτική απο ότι έπρεπε. Εχω ομως την διαισθηση, οτι κάνουν όμως κακό στη χώρα, γιατί η κάθοδός τους δίνει επιπλέον διάρκεια ζωής στο πολιτικό σύστημα που δύει, γιατί είναι επιφορτισμένο να μη κάνει κάτι σωστό για τη χώρα αλλά και γιατί αποτελεί μια σπάνια συλλογή ανικάνων που επι το πλείστον δεν έχουν εργαστεί ποτέ, που δεν έχουν δουλέψει στη παραγωγή και που είναι για γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.
    Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΡΑΙΧ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΤΗΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με τον ΝΙΚ. Γιατί να κάνουν πόλεμο οι Γερμανοί όταν μπορούν να υποδουλώσουν όλους τους ευρωπαικούς λαούς με την οικονομία; Πώς να γίνει πόλεμος όταν όλη η Ευρώπη είναι υποχείριο του ΝΑΤΟ; Η Γαλλία που είναι σοβαρή χώρα το έχει αντιληφθεί κι έχει αρχίσει να αντιδράει γιατί χάνει την ανεξαρτησία της. Η ΕΕ σημαίνει υποδούλωση. Άλλωστε οι σοβαρές χώρες δεν παγιδεύονται σε αδιέξοδα αλλά φροντίζουν να έχουν εναλλακτικές πολιτικές. Μόνο η Ελλάδα με τον παλαιοκομματισμό της επιμένει μονολιθικά στον ευρωμονόδρομο. Μηδέν παραγωγή πολιτικής.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άρθρο αποτελεί ενδιαφέρουσα προσπάθεια σύντομης προβολής της ωφελιμότητας της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι επισημαίνονται και τα «αρνητικά» της. Δυο σχόλια μόνο:
    Ο αρθρογράφος φαίνεται αποδίδει το γεγονός ότι δεν έχει πέσει ούτε μια σφαίρα στα σύνορα Γερμανίας-Βελγίου-Ολλανδίας μετά το Β’ ΠΠ στην ίδρυση της ΕΟΚ. Η παρατήρηση αυτή παραβλέπει άλλους πολιτικούς και ιστορικούς παράγοντες, όπως το γεγονός ότι μετά το 1945 η Ευρώπη έπαψε να αποτελεί το κέντρο των παγκοσμίων εξελίξεων και χωρίστηκε στα στρατόπεδα του διπολισμού συμμετέχοντας στη δυναμική «ισορροπία του τρόμου», μια κατάσταση που διαμορφώθηκε από κέντρα αποφάσεων εκτός Ευρώπης. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών υπήρχε και πριν το Β’ ΠΠ, γεγονός που δεν απέτρεψε τις αιματηρές συγκρούσεις των προηγούμενων εποχών.
    Οι δε αρνητικές πτυχές αποδίδονται γενικώς σε «δομικές αδυναμίες» και «λανθασμένες προβλέψεις» της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, χωρίς βέβαια να γίνεται καμία προσπάθεια να εξηγηθεί το «τυχαίο» γεγονός ότι οι εν λόγω «αδυναμίες» και «λάθη» ευνοούν τις ισχυρές χώρες του βορά σε βάρος των αδύναμων χωρών του νότου. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του νότου οφείλονται στον τρόπο που αυτές «διαχειρίστηκαν» τα οικονομικά και πολιτικά πράγματα. Δηλαδή, με λίγα λόγια, όλα στην ΕΕ είναι καλά και θετικά και για τα όποια αρνητικά φταίνε οι ίδιες οι αδύναμες χώρες που τα αντιμετωπίζουν.
    Τελικά το πρόβλημα εντοπίζεται στο «προσωπικό» που στέλνουμε στην ευρωβουλή και τους λοιπούς θεσμούς / όργανα της ΕΕ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι «απούσα» από τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι με τέτοιες τεράστιες ανισότητες ισχύος και ανάπτυξης εντός της ΕΕ δεν είναι δυνατόν τα κράτη να είναι «ισότιμα» στην πράξη, ότι η ΕΕ στην ουσία ελέγχεται από το διευθυντήριο των ισχυρών κρατών του βορά οι οποίες, μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ, προωθούν τα συμφέροντά τους εις βάρος των αδύναμων χωρών, δεν φαίνεται να περνάει από το μυαλό του συγγραφέα. Έτσι, τα προβλήματα ερμηνεύονται στη βάση της «ακαταλληλότητας» των προσώπων και φυσικά στην ευθύνη των ίδιων των κρατών (και λαών) - θυμάτων. Με άλλα λόγια, εμείς «φταίμε για όλα» και ορθώς «πληρώνουμε τις αμαρτίες» μας, ενώ οι «σοβαροί», «έντιμοι» και «εργατικοί» βορειοευρωπαίοι απλώς μας βάζουν στη θέση μας. Πολύ ενδιαφέρουσα απολογητική προσέγγιση της «ευρωπαϊκής πορείας» των αδυνάμων χωρών….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννη και λοιποί φίλοι
    το γεγονός ότι η χώρα μας είναι στη χειρότερη κατάσταση από όλες τις χώρες του Νότου, ασφαλώς και οφείλεται στα δικά μας λάθη και αυτά πιστεύω ότι πρέπει να διορθώσουμε.
    Όσον αφορά στις δομικές αδυναμίες και στρεβλώσεις της Ε.Ε. εις βάρος των χωρών του Νότου, και αυτές μπορεί να αμβλυνθούν με πολιτικές και πρόσωπα.
    Αν ξέρεις εσύ ή όποιος άλλος άλλο τρόπο, γράψτον, να τον μάθουμε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς δεν μπορούν να αμβλυθούν. Η ΕΕ ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και δεν πρόκειται αυτή που την διευθύνουν να ανεχθούν άλλες πολιτικές τα δε πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας είναι απολύτως ελεγχόμενα. Η μόνη λύση είναι η διάλυση της ΕΕ και αυτό θα το κάνουν τα κράτη που παίρνουν πολύ πιό σοβαρά τον εαυτό τους και την ανεξαρτησία τους. Άλλωστε διαλύθηκαν οργανισμοί με πολύ πιό στέρεο υπόβαθρο όπως η ΕΣΣΔ, η πολιτικά αστεία ΕΕ θα επιβιώσει; Οι μόνοι που θα μείνουν να στηρίζουν την ΕΕ θα είναι αυτοί που έχουν πληγεί πιό πολύ απ' αυτήν δηλαδή οι Έλληνες! Πλήρης παραίτηση από κάθε πολιτική σκέψη και δράση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε skal,
    Φυσικά και η χώρα μας έχει κάνει λάθη, όπως και όλες οι χώρες κάνουν λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Όμως η άνιση ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των αδυνάμων από τους ισχυρούς – που είναι η κύρια αιτία της κατάστασης του Νότου – δεν είναι θέμα «λάθους». Είναι το αποτέλεσμα της κοινής αγοράς και κοινού νομίσματος σε συνθήκες ανισότητας: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτή είναι η ουσία της δομής του συστήματος και όχι μια «δομική αδυναμία». Τα κράτη δεν είναι ισότιμα (ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά), υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και οι ισχυροί επιβάλουν τη θέλησή τους μέσα από το σύστημα μηχανισμών και θεσμών που ελέγχουν. Στις συνθήκες κρίσης και ύφεσης η κατάσταση είναι απλώς πιο οξυμένη και οι συνέπειες πιο εμφανείς.
    Όσο για τα πρόσωπα, αυτά είναι επίσης αποτέλεσμα της πολιτικής. Το σύστημα – στο οποίοι οι ισχυρές χώρες ασκούν αποφασιστικής σημασίας επιρροή - με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης (ΜΜΕ κλπ) φροντίζει να στέλνει τα άτομα που προωθούν τα συμφέροντά του.
    Εγώ λοιπόν δεν ξέρω κανένα τρόπο αλλαγής αυτής της κατάστασης μέσα από τους μηχανισμούς και τους θεσμούς της ΕΕ. Εσύ, αλήθεια, μπορείς να μας πεις ποια θα είναι η πολιτική που θα αμβλύνει αυτήν την κατάσταση των «στρεβλώσεων» και «αδυναμιών» όπως λες; Και πολύ περισσότερο, πως οι ισχυροί της ΕΕ θα επιτρέψουν να περάσει και να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική που θα ευνοεί τους ασθενέστερους εις βάρος των ίδιων τους των συμφερόντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.