28/4/14

Χωρίς βίζα τα ταξίδια στην Ευρώπη για τους πολίτες του Μόλδοβα

FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas - Φωτογραφία αρχείου
Από την Δευτέρα, οι πολίτες του Μόλδοβα δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση εισόδου (βίζα) για να ταξιδέψουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ε.Ε. αναπτύσσει στενότερες σχέσεις με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αψηφώντας τη Ρωσία.
Ο Μόλδοβας, η Γεωργία και η Ουκρανία επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ανατολικής Σύμπραξης, η οποία επιτρέπει στενότερες εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει πως, ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία, θα επιταχύνει τις συμπράξεις και από τη Δευτέρα όλοι οι πολίτες του Μόλδοβα που κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και ορισμένες χώρες που δεν είναι μέλη της, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.
Μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα το Μάρτιο, το ΝΑΤΟ έχει αναφερθεί στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα ως πιθανό επόμενο στόχο της Ρωσίας.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως η κατάργηση της βίζας δεν εξαρτάται από την εθνική καταγωγή και αφορά επίσης τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην Υπερδνειστερία.
Ωστόσο άλλος αξιωματούχος της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από τη συνθήκη Σένγκεν και τόνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για είσοδο πολιτών από αυτή την περιοχή στη Βρετανία χωρίς βίζα.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Το κράτος αυτό ονομάζεται Μολδαβία ή Δημοκρατία της Μολδαβίας και όχι "Ο Μόλδοβας" όπως αναφέρεται στο άρθρο. Εκτός από την Υπερδνειστερία στην χώρα αυτή υπάρχει και η Γκαγκαουζία, αυτόνομη περιοχή τουρκοφώνων. Επιπλέον υπάρχει η κίνηση για την ενσωμάτωση της Μολδαβίας στην μητέρα Ρουμανία. Όλα αυτά δημιουργούν μια περίπλοκη κατάσταση με αρκετές και αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.