1/4/14

Εφυγαν η Visa και η Mastercard από τη Ρωσία; Τόσο το χειρότερο γι' αυτές

Άννα Κούτσμα
Η αποχώρηση των αμερικανικών συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, Visa και MasterCard, από πολλές ρωσικές Τράπεζες, οδηγεί σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών. Εξάλλου, εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η ιδέα ενός εθνικού συστήματος. Δυνητικά, επίσης, θα μπορούσε να επεκταθεί το κινεζικό σύστημα Union Pay.
Το ότι η ηγεμονία των Visa και MasterCard στη ρωσική αγορά είναι κάτι πολύ κακό, ακούγεται εδώ και πολύ καιρό, και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε προσπαθήσει να μετριάσει την επιρροή αυτών των δύο επιχειρήσεων πολύ πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, και τις τωρινές Δυτικές κυρώσεις, με αφορμή την Κριμαία. Μια από τις οποίες είναι η αποχώρηση των δύο καρτών από τη Ρωσία.
Το μερίδιο των Visa και MasterCard φτάνει περίπου το 80-90% από τον συνολικό αριθμό των καρτών και ο μηχανισμός που ελέγχει αυτές τις κάρτες βρίσκεται έξω από τη ρωσική ζώνη ελέγχου. Το σύστημα πρέπει να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, θεωρούν οι τραπεζίτες. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Μόσχας υποστηρίζει την ιδέα δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών, ως εργαλείο για την εθνική οικονομική και πληροφοριακή ασφάλεια. Το πιο σωστό -αναφέρει το μέλος του ΔΣ της ρωσικής Τράπεζας Μόσχας, Σεργκέι Μεντνόφ, μεταφέροντας τη γνώμη και αρκετών συναδέλφων του- είναι η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος επί τη βάσει της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΚΤ της Ρωσίας πρέπει να αποτελέσει το εθνικό κέντρο πληρωμών και διακανονισμών και διαθέτει όλη την αναγκαία τεχνολογική και νομική βάση γι’ αυτό.
Η ΚΤ σχεδίαζε μάλιστα να έχει δημιουργήσει ως την 1η Ιουλίου 2014 ένα κέντρο επεξεργασίας των συναλλαγών στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αυτό δεν θα ενίσχυε μόνο την εθνική ασφάλεια, αλλά θα απέφερε και επιπλέον έσοδα στην ΚΤ (τα συστήματα πληρωμών θα έπρεπε να μοιραστούν με την ΚΤ τα έσοδά τους). 
Τα υποψήφια για τον τίτλο «εθνικά»
Σήμερα στη Ρωσία, εκτός από τα διεθνή, λειτουργούν περίπου 20 εγχώρια συστήματα πληρωμών, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μικρού μεγέθους. Τα μεγάλα είναι δύο. Πρόκειται για το Union Card, ένα από τα πρώτα ρωσικά συστήματα πληρωμών που είχε δημιουργηθεί το 1993 και περιλαμβάνει περίπου 300 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το δεύτερο είναι το Zolotaya Korona που συνενώνει πάνω από 500 Τράπεζες στη Ρωσία και στις χώρες της ΚΑΚ.
Ωστόσο, ως σύστημα πληρωμών με τις περισσότερες προοπτικές οι ειδικοί θεωρούν το ΠΡΟ100 με κέντρο πληρωμών την Sberbank. Αρχικά οι κάρτες της θα δίδονται στους δημόσιους υπαλλήλους για τις μισθοδοσίες. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ του μη τραπεζικού πιστωτικού οργανισμού PayU, Ελένα Ορλόβα, το πλεονέκτημα της κάρτας βρίσκεται στο ότι λειτουργεί με την τεχνολογία M/Chip που έχει εκπονήσει η MasterCard. Επομένως, για τη μετάβαση στο σύστημα, οι Τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αγοράσουν νέο εξοπλισμό, αλλά μόνο κάποια επιπρόσθετη εργασία στο λογισμικό.
Ο διευθυντής των τμήματος στρατηγικών επικοινωνιών του ομοσπονδιακού οργανισμού «UEK» (Γενική ηλεκτρονική κάρτα), Αντρέι Νεστέροφ, αναφέρει ότι για τη σύνδεση μιας Τράπεζας στο σύστημα ΠΡΟ100 απαιτείται περίπου 1-1,5 μήνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για έναν πολίτη το σύστημα πληρωμών ΠΡΟ100 είναι δωρεάν και για τη χρήση του αρκεί να παραλάβει τη γενική ηλεκτρονική κάρτα. Για την Τράπεζα, η είσοδος στο σύστημα στοιχίζει περίπου 30 χιλ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες αυτού του συστήματος είναι φθηνότερες από ό,τι των αντίστοιχων ξένων.
Κατά την άποψη του προέδρου του ΔΣ της μη εμπορικής ένωσης «Εθνικό συμβούλιο πληρωμών», Άλμα Ομπάεβα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου ένα τοπικό σύστημα να αρχίσει να λειτουργεί σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά για να αποκτήσει τους πελάτες και τον μαζικό χαρακτήρα των Visa и MasterCard θα χρειαστούν, ως μεταβατική περίοδος, ορισμένα χρόνια. 
Το μειονέκτημα
Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα εξοφλήσεων έχουν ένα ουσιαστικό μειονέκτημα. Όπως επισημαίνει η Α΄ αντιπρόεδρος του πανεθνικού ρωσικού οργανισμού «Ρωσική ομάδα διευθυντών οικονομίας», Ταμάρα Κασιάνοβα, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν κάρτες πληρωμών στο εξωτερικό, όπου δεν θα υπάρχει υποστήριξη του ρωσικού συστήματος. Και στην παρούσα συγκυρία θα είναι δύσκολο να βγει στο εξωτερικό οτιδήποτε και αν αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι κάρτες ΠΡΟ100 προς το παρόν, δεν εξυπηρετούνται εκτός των ορίων της Ρωσίας. Η Ελένα Ορλόβα θεωρεί ότι αυτό είναι απλά θέμα χρόνου, κάτι που αποδεικνύεται και από την εμπειρία άλλων χωρών όπου ήδη λειτουργούν εθνικά συστήματα πληρωμών, για παράδειγμα της Κίνας και της Ινδίας. 
Η κινεζική εναλλακτική
Μέχρι να εμφανιστεί το ρωσικό σύστημα πληρωμών, την εναλλακτική επιλογή στη Visa και τη MasterCard μπορεί να αποτελέσει το κινεζικό UnionPay, το οποίο ήρθε στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2013. Το εθνικό σύστημα πληρωμών της Κίνας είχε συσταθεί το 2002 και μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε διεθνές στάτους. Όπως αναφέρει ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Γκλάζιεφ, στην Κίνα εισήγαγαν ένα εθνικό κέντρο και έκλεισαν όλες τις συναλλαγές με άλλες κάρτες, συμπεριλαμβανομένων και των Visa και MasterCard. Όλες οι συναλλαγές δεν εξέρχονται των ορίων της κινεζικής δικαιοδοσίας. Αυτό είναι και πιο αξιόπιστο, αλλά και κατά πολύ φθηνότερο, όπως υποστηρίζει.
Το γεγονός ότι οι ρωσικές κάρτες που επλήγησαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ μπορούν, αν κριθεί σκόπιμο, να περάσουν στο σύστημα UnionPay, επισημαίνει και ο επικεφαλής της Ένωσης περιφερειακών τραπεζών και μέλος της Κάτω Βουλής, Ανατόλι Αξάκοφ. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι από τη διαμορφωθείσα κατάσταση χαμένα θα βγουν τα ίδια τα συστήματα Visa και MasterCard καθώς ρισκάρουν να παραδώσουν στον ανταγωνιστή από την Κίνα ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς, το οποίο αντιπροσωπεύουν οι ρωσικές Τράπεζες.
Πηγές: VzglyadRIA Novosti,Kommersant.

6 σχόλια:

  1. Λαγός την φτέρη έσειε,κακό στην κεφαλή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ""Το γεγονός ότι οι ρωσικές κάρτες που επλήγησαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ μπορούν, αν κριθεί σκόπιμο, να περάσουν στο σύστημα UnionPay, επισημαίνει και ο επικεφαλής της Ένωσης περιφερειακών τραπεζών και μέλος της Κάτω Βουλής, Ανατόλι Αξάκοφ. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι από τη διαμορφωθείσα κατάσταση χαμένα θα βγουν τα ίδια τα συστήματα Visa και MasterCard καθώς ρισκάρουν να παραδώσουν στον ανταγωνιστή από την Κίνα ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς, το οποίο αντιπροσωπεύουν οι ρωσικές Τράπεζες.""
    Το ερωτημα ειναι οι Ρωσσοι ειναι ετοιμοι να παραδωσουν στους Κινεζους τις credit card τους ?
    Ηδη η ανατολικη Σιβηρια ειναι γεματη απο κινεζους λαθραιους, να αρχισουν να τους δινουν και τις πιστωτικες θα γινει παρτυ μεγαλο.
    Επισης το να λενε εκ των υστερων οτι προσπαθουσαν απο πριν να μετριασουν την ηγεμονια των πιστωτικων Visa και Mastercard λεγεται στα αμερικανικα trying to save face, κοινως αστα βραστα.
    Και οταν οι Ρωσσοι θα προσπαθουν να βγουν στο εξωτερικο θα πληρωνουν με φυστικια Αιγινης, συγγνωμη Κριμαιας.
    Αμα μπορουσαν να κανουν ολα αυτα θα τα ειχαν κανει απο καιρο, δεν θα περιμεναν την Ουκρανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ενέργεια των Αμερικανικών εταιρειών να μπλοκάρουν συναλλαγές κατόχων πιστωτικών καρτών ήταν αντισυμβατική και μετά από τις κατάλληλες υπενθυμίσεις το κάνανε γαργάρα και επανήλθαν στο προηγούμενο καθεστώς.

    Όμως αυτό ήταν μία χρυσή ευκαιρία για τους Ρώσσους να τους σουτάρουν από το εσωτερικό της χώρας. Και για το συγκεκριμένο δεν χρειάζονται και πολλά λόγια, απλά οι επιμέρους τράπεζες καταγέλλουν συμβάσεις και αντικαθιστούν τις κάρτες των πελατών τους με καινούργιες.

    Για μέν το εσωτερικό αυτό θα αρχίσει στους επόμενους τρείς μήνες με την υιοθέτηση του προτύπου Pro 100.

    Για τις συναλλάγες στο εξωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης και από άλλα συστήματα εκτός των MC VISA, πχ το Ιαπωνικό και το Κινέζικο. Τα συστήματα αυτά είναι λειτουργικά εδώ και χρόνια και εξαπλωμένα σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό.

    Η ουσία είναι ότι για αυτές τις αλλαγές δεν χρειάζονται και πολλές προυποθέσεις και κυρίως είναι συνεργασίες Τραπεζών.

    Το σημαντικώτερο είναι ότι το Ρωσσικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και η οποία φυσικά είναι κρατική.

    Και ο νοών νοείτω.


    ΥΓ

    Ο άνωθεν σαχλαμάρας ας πάρει τα κουβαδάκια του και άς πάει σε κάποια άλλη αμμουδιά να παίξει με τα άλλα παιδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οποτε οσοι χρωστανε σε αυτες στο χιονι; πολυ μου αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Dmitriy

    Συγγνωμη δεν ειχα καταλαβει οτι εδω κανουν ποστ απο κατοχοι βραβειου Νομπελ στην οικονομια και πανω.
    Δεν θα το ξανακανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με λιγα λογια ,οι μαγκιες πληρωνονται(visa,mastercard)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.