31/5/14

«Λαβράκια» €40 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ

Παπαδάκου Γιάννα 
Ελέγχοντας μόλις 80 πρόσωπα, οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Φοροδιαφυγή 40 εκατ. ευρώ μόνο από 80 άτομα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό εντοπίστηκαν έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων. Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης με την ενεργό συμμετοχή του εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση. Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», μόνο από μία κατάθεση ζεύγους (οδοντίατρος ο σύζυγος και επιχειρηματίας εισαγωγών η σύζυγος) εντοπίζεται φοροδιαφυγή ύψους 13 εκατ. ευρώ. Τώρα όλοι θα κληθούν να πληρώσουν εκείνα που δεν δήλωναν από το 2002 και μετά αναμένεται να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις.

Ο εκατομμυριούχος οδοντίατρος
Ενα ζευγάρι που κατοικεί στα νότια προάστια εντοπίστηκε από τις μεγάλες καταθέσεις του που εμφανίζονταν στη λίστα Λαγκάρντ να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία εκατομμύρια ευρώ. Οι ελεγκτές απόρησαν πώς εκείνος, ένας οδοντίατρος, και εκείνη, επιχειρηματίας εισαγωγέας εμφυτευμάτων, δεν δήλωσαν στην Εφορία από το 2002 ως το 2012 περίπου 13 εκατ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή για τον σύζυγο εντοπίστηκε στα 8.822.758 ευρώ, ενώ η εταιρεία της συζύγου φοροδιαφεύγει για μία δεκαετία σε ποσό 4.589.281 ευρώ. Απορίας άξιον για τους ειδικούς πάντως είναι και τα υπερκέρδη και κυρίως η προέλευσή τους. Τώρα θα κληθούν και οι δύο να πληρώσουν όλα αυτά τα εκατομμύρια, αλλά και τις προσαυξήσεις...
Από τους άλλους ελέγχους με τα εμβάσματα (25.000 συνολικά) οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν 80 άτομα με μεγάλες διαφορές, άνω των 500.000 ευρώ. Συνολικά τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο, τα οποία έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία 38.892.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές φθάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Τα εμβάσματα των προσώπων τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης με κατεύθυνση την Ελβετία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς.
Από τη φοροδιαφυγή των προσώπων που εμπλέκονται στα εμβάσματα αναμένεται να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις. Οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, ειδάλλως θα ασκηθεί εναντίον τους κακουργηματική δίωξη. Επιδίωξη πάντως των Αρχών δεν είναι να ανοίξει μακρόχρονη ποινική διαδικασία, αλλά να επιστραφούν τα χρήματα που χρωστάνε οι φοροφυγάδες. Πάντως από τα ονόματα που έχει υπόψη του «Το Βήμα», τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν δεν είναι ακόμα τα γνωστά ονόματα που έχουν αναφερθεί στη Βουλή, όπως μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες κ.τ.λ.

Ανοιγμα λογαριασμών
Για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ, που υπολογίζονται στο 90% των 2.062 καταθετών, ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τους μεγάλους καταθέτες. Ηδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί μεγάλων επιχειρηματιών, εκδοτών, αλλά και εφοπλιστών και βιομηχάνων, καθώς και συγγενών τους, που εμφανίζονται ως δικαιούχοι υπολογαριασμών στα περίφημα αρχεία της λίστας.
Μόλις τώρα έφυγαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τις υπεράκτιες εταιρείες της λίστας, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστές μεγάλων σκανδάλων, όχι μόνο των εξοπλιστικών αλλά και επικεφαλής εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υπερχρεωμένες εταιρείες αλλά οι ίδιοι να είναι εκατομμυριούχοι, αφού φρόντισαν να βάλουν το χέρι τους στο ταμείο των εταιρειών τους και να μεταφέρουν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς τα ποσά.


Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη μεγάλη κατάθεση των 550 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι ιδρυμάτων, καταπιστευμάτων και άλλων σχημάτων πίσω από τα οποία εμφανίζονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ως τα τέλη Ιουλίου θα κληθούν οι δικαιούχοι να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη...
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.